En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan: Yargı siyasete soyundu

3 Nisan 2010 13:46 tsi
Başbakan Erdoğan: Yargı siyasete soyundu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği konusunda yüksek yargı ve muhalefet partilerini eleştirdi.

Erdoğan, "Yargı şu anda feryat ediyor. Bakınız bizden çok siyasetçi olmuşlar maşallah. Hani yargı siyasallaşmıştı? Yargı siyasallaşmadı, yargı siyasete soyundu." dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 19. Olağan Genel Kurulu Sütlüce Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan kongre İstiklal Marşı ve MÜSİAD'ın tarihini anlatan sinevizyon gösterisi ile devam etti. Kongreye; Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda MÜSİAD üyesi katıldı.

Kongrede konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği konusunda yüksek yargıyı eleştirdi. Erdoğan, "Modern demokratik standartları bu ülkede istemeyenler var. Evrensel hukuk normlarını ülkemize taşıyamazsanız bir arpa boyu yol alamaz, hiçbir hedefe ulaşamazsınız. Milletimizin hedefi neyse onu yaparız. Milletin rotasında yürür, belirlediği hedeflere aynen o istikamette yol alırız. Milletimiz de; değişim, daha ileri demokrasi, çağdaş hukuk sistemi istiyor. Kanun devleti değil hukuk devleti istiyor. Kendi iradesine ipotek konulmamasını, kendi seçtiği temsilcilerin önünün kesilmemesini istiyor. Biz bu bilinçle hareket ettik. Bu Anayasa değişikliği bunu getiriyor. Yargı şu anda feryat ediyor. Bakınız bizden çok siyasetçi olmuşlar maşallah. Hani yargı siyasallaşmıştı? Yargı siyasallaşmadı, yargı siyasete soyundu, yaşanan bu. Bakıyorsunuz gayet rahat bir şekilde siyasete müdahale edip şunu söyleyebiliyorlar; vatandaşlara çağrı yapıp 'bu Anayasa değişikliğine destek vermeyin' diyorlar. Parlamento'ya çağrı yapıyorlar. Yargı mensubu böyle bir çağrı yapabilir mi? Bu işi bu kadar seviyorsan çıkar cübbeni gel siyaset meydanına çık. Nasıl olsa bu Anayasa değişikliğine karşı çıkan partiler var, onlara katılır siyaset yaparsın." diye konuştu.

"HİÇBİR AVRUPA ÜLKESİNDE BİZDEKİ SİSTEM YOK"

Hiçbir Avrupa ülkesinde Türkiye'deki gibi bir yargı sisteminin bulunmadığını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa ülkelerinde e HSYK, ne Yargıtay, ne Danıştay ne de Anayasa Mahkemesi bizdeki gibi oluşmaz. Hepsinde bunları atayan, tayin eden senatodur, başbakan ve bakanlar kuruludur. Buyursunlar aksini ispat etsinler. Ama bizde böyle bir şey var mı? Bizde buna tahammül bile edemiyorlar. En sonunda lütfettiler, 'Adalet Bakanı kalsın ama müsteşar çıksın' diye. Şimdi bir de pazarlığa oturacağız. Biz de bu konuyu milletle konuşacağız."

Anayasa değişikliği konusunda muhalefeti de eleştiren Erdoğan, "Muhalefet istiyor ki; siyasi partilerin kapatılıp kapatılmamasına Parlamento karar vermesin. Siyasetçi kendi ayağına bu şekilde kurşun sıkar mı? Yargı mensubunu Yargıtay müsaade ederse yargılayabilirsiniz. Silahlı Kuvvetler mensubunu Silahlı Kuvvetler isterse yargılayabilirsin. Siyasete gelince neden bir siyasi partinin kapatılması konusunda TBMM'ye güvenmiyorsunuz? Yoksa Meclis'i oluşturanlar hastalıklı mı? Millet, vekili olarak onları oraya göndermiştir. Böyle bir şey varsa müsaadeyi de onlar versin. Biz de burada bu noktadan hareketle adımı böyle atıyoruz." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,489 µs