En Sıcak Konular

Özde değil sözde eylem hakkı

3 Nisan 2010 08:58 tsi
Özde değil sözde eylem hakkı Erdoğan, Anayasa değişiklik teklifiyle 'işçilerin siyasi eylem ve grev yasağı'nı kaldırmaya hazırlanırken, Tekel işçilerinin eylemini 'ideolojik' diye suçladı. Ankara polisi de 'gereğini' cop ve biber gazıyla yerine getirdi...

Partisinin hazırladığı Anayasa değişiklik paketinde, ‘işçilerin siyasi amaçlı eylem ve grev yasağını’ ortadan kaldıran Başbakan Tayyip Erdoğan, Tekel eyleminde ‘yaman bir çelişki’ye imza attı. Erdoğan Ankara’da eylem yapan Tekel işçileri ile destek veren sendika, sivil toplum örgütü ve öğrencileri ‘ideolojik hareket etmekle’ suçladı. Ankara polisi de bizzat Başbakan’ın yasadışı ilan ettiği eylemcilere, biber gazı ve coplarla göz açtırmadı.

Başkent’in en soğuk günlerini yaşadığı dönemde 78 gün Kızılay’da eylem yapan ve Ankara’dan ayrılırken 1 Nisan’da buluşmayı kararlaştıran Tekel işçileri önceki gün yeniden bir aradaydı. Ancak  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hem önceki gün, hem dün eylemin, Türkiye’deki gelişmeleri gölgelemek için yapıldığını savundu. Erdoğan, dün cuma namazı çıkışı şöyle konuştu:

“Tekel işçilerinin gelme olayını tamamen provokatif, tamamen ideolojik bir yaklaşım olarak buluyorum. Gelenler Tekel işçisi değildir. Cüzi bir miktarda, sembolik bir sayıda Tekel işçileri vardır. Gerisi tamamen örgütlerdir, aşırı uçlar da vardır. Bütün bu yapılanlar ülkemizin şu anda girmiş olduğu olumlu süreci gölgelemeye yöneliktir. Bundan muhalefet ciddi manada rahatsız olmaktadır. Çünkü açıklanan rakamlar gördüğünüz gibi ortada.”

1 Nisan’da Ankara’da polisin sert müdahaleyle karşıladığı işçiler, dün sabah Türk- İş Genel Merkezi önüne yürümek için toplandı. Ancak bütün yollar polisler tarafından kesilmişti. Bu nedenle işçiler ile polis arasında ilk arbede erken saatlerde çıktı.

Arbedenin büyümesi üzerine çevik kuvvet ekipleri işçilere biber gazı sıktı. Gazdan etkilenen işçiler, daha sonra Sakarya Caddesi’nin dışına çıkarıldı. Burada işçiler Tekel kimliklerini göstererek sloganlar atıp, oturma eylemi başlattı. Tek Gıda İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel ve Türk- İş yöneticileri, işçilerin yanına gelerek eyleme destek verdi. Polisle yapılan pazarlıklar sonucu Sakarya Caddesi’nden alınarak Türk -İş’in yakınına götürülen  Tekel işçileri Genel Merkez’e 50 metre kala Bayındır Sokak’ta durduruldu. Burada polis barikat kurarak işçilerin geçişine izin vermedi.

Türkel polise sığındı
Mustafa Türkel, basın açıklamasını konfederasyonun önünde yapmanın en doğal hakları olduğunu söyledi. Türkel,  “Bunları tüm dünya görsün. Bugün de açıklama yaptırılmazsa, Türkiye’deki tüm Tekel işçilerini buraya çağırırız. Şu anda burada 1800 kadar Tekel işçisi var. Türk-İş’in önüne gitmemize izin vermeme kararı kime aitse onu kınıyoruz. İhtilal Türkiye’sine benzeyen bu tablo ülkeye yakışmıyor” dedi.

Konuşmasının ardından işçilerin dağılmasını isteyen Mustafa Türkel’e kalabalık, açıklamayı Türk-İş Genel Merkezi önünde yapmadığı için tepki gösterdi. Bunun üzerine Türkel, polislere sığındı. Yaklaşık 200 kişilik grup dağılmamakta ısrar edince polis  biber gazı ve coplarla müdahale etti. Gruptakiler ara sokaklara kaçarken, polise taşlarla karşılık verdi. 

Polis: Uç gruplar
Ankara Emniyet Müdürlüğü, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada,  ‘orantısız güç’ü izah etmeye çalışırken olayları ‘uç ideolojik grupların işi’ olarak nitelendirildi. Tek Gıda İş Başkanı Türkel’in ‘kanunsuz eylem için toplanan kalabalığa konuşma yaptığı’ belirtildi.

İşte o hak
AKP’nin Anayasa değişiklik teklifi, mevcut Anayasa’nın 54. Maddesi’ndeki ‘Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grev ve lokavtı, genel grev ve lokavt, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişler yapılamaz’ hükmünü kaldırıyor.

Radikal



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs