En Sıcak Konular

Küçük kaçakçı asker kurşunuyla ölmüş

3 Nisan 2010 08:55 tsi
Henüz 14 yaşındaki Mehmet Nuri Tançoban’ın İran sınırında atlarla mazot kaçakçılığı yaparken öldürülmesiyle ilgili Jandarma Komutanlığı yazılı açıklama yaptı: “Atını askerlerin üzerine sürdü. Boğuşma sırasında silah ateş aldı.”

Mehmet Nuri’nin yanındaki kaçakçılar ise askerlerin hiçbir uyarı yapmadan ateş açarak çocuğu öldürdüğünü öne sürüyor.

Mehmet Nuri Tançoban Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Hangedik köyünde yaşıyordu. Köyleri İran sınırının kıyısındaydı. Mehmet Nuri’de henüz 14 yaşında olmasına karşın mayınlar arasında, askerlere yakalanma korkusuyla tehlikeli kaçakçılık yolculuğuna çıkıyordu. 31 Mart gecesi de gecenin karanlığında bir grupla birlikte bölgedekilerin deyimiyle ‘Mazota gidiyorlardı.’ Atlarına kaçak akaryakıtı dolduracakları bidonları bağlamışlardı. Mehmet Nuri’nin yanında dört kişi vardı. Onlardan biri olan 46 yaşındaki Ayhan Bozkaya daha sonra Taraf gazetesine kaçak yolunda yaşadıklarını şöyle anlattı: “Gece saat 01.00 sularında İran sınırına doğru mazot almak için atlarla yola çıktık. Köyden 500 metre uzaklaştıktan sonra askeri araç gördük, geri döndük. Bu esnada askerler ‘dur’ ihtarında bulunmadan ateş açtı. Olay yerine gittiğimizde Mehmet Nuri ölmüştü. Olay, tam bir infazdı. Biz mazota giderken kaç kere yakalanmıştık. Askerler ihtarda bulunuyorlardı. ”

Mehmet Nuri’nin askerlerce dövülerek öldürdüğü öne sürülmüştü. Ancak yapılan otopside Tançoban’ın sağ omuzunda kurşun izine rastlandığı, ölümünün de ateşli silahla gerçekleştiği belirlendi. Vücudunda darp izi yoktu.

Olayla ilgili Van İl Jandarma Komutanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada Mehmet Nuri’nin boğuşma sırasında askerin silahından çıkan kurşunla öldüğü belirtildi. Açıklama şöyle: “31 Mart 2010 günü saat 03.00 sıralarında Van İl Çaldıran ilçesi 187 Numaralı Hudut Taşı bölgesinden 5 kişilik atlı bir grubun İran topraklarından Türkiye topraklarına kaçakçılık maksadıyla yasadışı geçişi tespit edilmiştir. Müdahale esnasında kaçakçı grubundan bir kişi bindiği atını bir askerin üzerine sürmüş, asker ile kaçakçı arasında meydana gelen boğuşma esnasında da, bir erin silahının patlaması sonucu Mehmet Nuri Tançoban isimli şahıs hayatını kaybetmiştir.” Çaldıran Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Radikal



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,948 µs