En Sıcak Konular

Davutoğlu: Ortadoğu'da nükleer silah kalmamalı

2 Nisan 2010 20:17 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Nükleer silaha ne İran sahip olmalı, ne Israil, ne de bir başka devlet. Orta Doğu'da nükleer silah kalmamalıdır" dedi.

Davutoğlu, İtalya'da yayımlanan haftalık haber dergilerinden L'Espresso'da bugün çıkan demecinde, Batılı ülkelerin nükleer silahlanma gerekçesiyle İran'a yaptırım uygulamayı düşünmelerini doğru bulmadığını belirtti.

Bakan Davutoğlu, "Bölgede başka yaptırımlara gerek yok. Yaptırımların etkisi geçmişte de hep olumsuz oldu. İhtiyaç olan şey, siyasi istikrar ve ekonomik kalkınmadır. Dünyanın bunu anlamasını umuyorum. Son aylarda müzakereler ve barışçıl çözüm için çaba harcadım. Askeri gerilim ve yaptırımlar, her ne pahasına olursa olsun engellenmelidir. Konuya ilişkin çabalarım, önümüzdeki süreçte de devam edecek" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin konuya yaklaşımı hakkında şunları söyledi:

"Bizler, doğal felaketlerden daha yıkıcı etkilere sahip nükleer silahların Orta Doğu'da yaygınlaşmasına karşıyız. Bize göre hiç kimse bu tür silahlara sahip olmamalıdır. Ancak, kendilerini modern diye tanımlayan ulusların kalkınması için gerekli olan, barışçıl amaçlı nükleer teknolojileri destekliyoruz."

Bakan Davutoğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerinde son iki yıllık süre içinde yaşanan durumu ise şu sözlerle değerlendirdi:

"İsrail ile ilişkiler 2008'e kadar iyiydi. İlişkiler Gazze'deki savaş akabinde bozuldu. İsrail Gazze şeridine saldırarak büyük bir hata yaptı. Binyamin Netanyahu hükümetinin Kudüs'te kentin doğu kesimine yeni evler yapmaya izni vermesini de doğru bulmuyoruz. Bu görüş farklılıklarını belirtmemin ardından, bence ilişkilerin 2008 öncesindeki gibi yeniden iyi hale gelmesi mümkün. Ama bunun için herkesin çaba göstermesi lazım."

-AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLER-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerine ilişkin soruyu ise "Bizler kendimizi şimdiden Avrupalı hissediyoruz. Şahsen ben, üyelik müzakerelerinin başarıyla sonuçlanması için elimden geleni yapacağım" diye yanıtladı.

Davutoğlu, Türkiye'nin insan hakları konusu başta olmak üzere son dönemde önemli ilerlemeler kaydettiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son yıllarda bu konuda çok çalıştık. Yasal düzenlemelerimizde reformlar yaptık ve önümüzdeki dönemde de reform yapmaya devam edeceğiz. İnsan hakları, evrensel değerlerdir. Sadece Avrupa Birliğine ait değildir. Bizler insan haklarını, birileri istiyor diye değil, kendi halkımızın maslahatı için savunmaktayız."

Davutoğlu, Fransa gibi ülkelerin Ankara'nın AB üyeliğine sıcak bakmamalarına ilişkin bir başka soruya karşılık olarak da "Avrupa'da Türklerin yeterince tanınmadığını, Türkiye'nin ekonomik alandaki potansiyelinin bilinmediğini" belirterek, "Hiç kimseden bir avro dahi yardım almamamıza rağmen, yedi yıl içinde büyük ilerlemeler kaydettik. Güçlü ekonomiler sıralamasında 26'ncı iken 17'inci sıraya yükseldik. Büyüklük açısından Avrupa'da yedinci sıradayız. Kriz ve mevcut zorluklara karşın, yeniden ilerlemeye başlamış vaziyetteyiz. Dış politikamız, Sırbistan başta olmak üzere Balkanlar'da, Suriye ve Kafkaslar bölgesiyle ilişkilerde önemli başarılar elde etmektedir" diye konuştu.

-ERMENİSTAN-

Bakan Davutoğlu, 1915 olayları çerçevesinde ABD ve İsveç'te alınan son kararlarla alakalı olarak ise "Parlamentolar tarih yazmak için uygun bir mekan olamaz. Bunu bakanlıktan da öte, bir aydın, bir akademisyen olarak söylüyorum. İçimizde olmayan kişilerin, o dönemde her kesimin saldırısına maruz kalmış Osmanlı'nın durumunu anlaması zordur" dedi.

"Ermenistan ve Türkiye'nin ilişkilerini çoktan normalleştirmeye başladığını söyleyen Davutoğlu, "Bu iyi bir haber değil mi? Bahsettiğiniz türden kararlar, anlaşmazlıklara çözüm mü oluyor, yoksa bir engel mi oluşturuyor? Ermenilerle yüzyıllar boyunca barış içinde beraber yaşadığımız unutulmamalıdır. Niyetimiz bunu sürdürmektir" diye konuştu.

Finlandiya'da yapıldığı belirtilen ve "Boğaziçi'nin stratejisti" başlığıyla yayımlanan söyleşinin sunuşunda Davutoğlu ile ilgili olarak, "Göreve gelmesinden bu yana geçen bir yıllık süre içinde uluslararası arenanın aktörlerinden biri haline geldi" değerlendirmesine yer verildi.
 
 ajanslar



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,776 µs