En Sıcak Konular

Hristiyanlar 'Kutsal Cuma' için Kudüs'e akın etti

2 Nisan 2010 16:59 tsi
Dünyanın hemen her tarafından binlerce Hristiyan, İsa Peygamberin çarmıha gerildiği "Kutsal Cuma" gününün çilesini yaşamak için Kudüs Eski Kent'e akın etti.

Eski Kent'in, İsa Peygamberin sırtında çarmıhla yürüdüğüne inanılan "Çile Yolu" veya diğer adıyla "Via Dolorosa" sokağını tıklım tıklım dolduran Hristiyan hacılar, İsa Peygamberin izlediği rotayı, yine sırtlarında çarmıhlar ve ellerinde mumlarla takip etti.

"Kutsal Cuma" seremonisi ile aynı zamanda Müslümanların cuma namazı için El Aksa'ya, Yahudilerin de Pesah (Hamursuz) bayramı nedeniyle Ağlama Duvarı'na gitmesi nedeniyle sokaklar dolup taşarken, Kudüs polisi, olağanüstü güvenlik önlemleri aldı, özellikle Hristiyan hacıların yürüyüş yapacağı yol boyunca ve Kıyama Kilisesi'ne kadar güvenlik koridorları oluşturdu.

Hristiyan hacılar, Çile Yolu'nun başlangıcındaki arslanlı kapıdan kent içine doğru ilahiler söyleyerek giderken, bazıları Eski Kent sokağının tarihi taşlarını öptü.

Kutsal Cuma kortejinde bir grup Hristiyan da aralarından biri İsa Peygamberin kanlar içindeki görüntüsü, yanında sürekli kendisini aşağılayan Romalı asker ve kendisine yardım etmeye çalışan annesini canlandırarak yürüyüşte yer aldı.

Yürüyüşe ilk kez katıldığını söyleyen bir Alman genç, bunun kendisi için çok önemli olduğunu belirtti, İsa Peygamberin yol boyunca durakladığı her yerde dua ettiğini kaydetti.

İsveç'ten gelen bir grup Süryani Türk de konvoya katılanlar arasında yer aldı. İlk kez Kudüs'e geldiklerini söyleyen gruptakiler, bu ortamı paylaşmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

"Kutsal Cuma" törenleri kapsamında Hristiyanlar, inanışa göre İsa'nın Romalılar tarafından üzerine çivileneceği çarmıhı sırtında taşıyarak yürüdüğü, "Çile Yolu" anlamına gelen "Via Dolorosa"yı kat ediyor. Kortej, İsa'nın, dövüldüğü, aşağılandığı ve başına dikenli bir tacın takıldığı "Kırbaçlanma Manastırı"ndan hareket ediyor. Yol boyunca İsa Peygamberin düştüğü 14 nokta  geçilen yürüyüş, İsa Peygamberin çarmıha gerildiği ve gömüldüğüne inanılan  Kıyama Kilisesi'nde son buluyor.

Ancak birçok Hristiyan hacı, kalabalık ve yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle kiliseye kadar ulaşma imkanını bulamadı. Polis, yürüyüş sırasında camiye doğru gitmek isteyen bazı Müslüman Arapları da zaman zaman engellemeye çalıştı, geçişlerine bir süre izin vermedi. Bu nedenle zaman zaman polisle Müslümanlar arasında tartışma yaşandı.

İsrail polisi, dün de Beytüllahim'deki birçok Arap Hristiyan'ın Kudüs'e gelişine izin vermemişti. Hristiyan kuruluşlar, polisin sadece 3 bin kişiye Kudüs'e giriş izni vermesinden yakınırken, İsrail ise 10 bin kişiye izin verildiğini ifade etti.

Batı Şeria'daki Hristiyanlar, dünyanın dört bir tarafından Hristiyanlar "Kutsal Cuma" için Kudüs'te toplanırken, Filistinli Hristiyanların kısıtlanmasını şiddetle eleştiriyor.

Paskalya öncesi yarın da yine Kıyama Kilisesi'nde "Kutsal Işık" ayini düzenlenecek.



Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs