En Sıcak Konular

Türkiye birinciliği kaptırmadı!

2 Nisan 2010 10:25 tsi
Yüksek vergiler nedeniyle Avrupa'nın en pahalı akaryakıtının tüketildiği Türkiye, vergisiz fiyatta da birinciliği kaptırmadı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) dün açıkladığı 2009 yılı Petrol Piyasası Sektörü Raporu Türkiye'de bir ezberi daha bozdu. Türkiye'nin Avrupa'da en pahalı akaryakıtı kullandığı tezi vergisiz fiyatlar da göz önüne alındığında aynı yönde bir başka acı gerçeği ortaya çıkardı. EPDK tarafından yayınlanan raporda petrol kaynaklarına en yakın konumda olan Türkiye'nin vergisiz akaryakıt fiyat karşılaştırmasında da Avrupa'nın en pahalı akaryakıtını kullandığı ortaya konuldu.

FİYAT MAKASI AÇILDI

Ocak 2009'da Avrupa'da kurşunsuz benzinin vergisiz ortalama fiyatı 67 kuruş iken Türkiye'de yüzde 28 fazlasıyla 87 kuruştu. Aralık 2009'da Avrupa'da kurşunsuz benzinin vergisiz fiyatı 102 kuruşa çıkarken Türkiye'de yüzde 19.6 fazlasıyla 122 kuruş civarında gerçekleşti. Bu düşüşte EPDK'nın yaz aylarında hayata geçirdiği tavan fiyat uygulaması etkili oldu. Vergili fiyatta fark ise Ocak ayında akaryakıta yapılan vergi artışı hesaba katılmaksızın yüzde 38'den yüzde 45'e yükseldi. 1 Ocak 2010'da yürürlüğü giren vergi artışı ile farkın yüzde 60'ı aştığı belirtiliyor.

TÜRKİYE'DE % 10 UCUZ OLMALI

Yüksek fark, rafineriden dağıtım ve bayi satışına uzanan akaryakıt sektöründe maliyet ve kâr oranlarını tekrar gündeme getirdi. Uzmanlar, petrol kaynaklarına yakınlığı nedeniyle taşıma maliyetinde avantajlı olan Türkiye'de akaryakıtın vergisiz fiyatının en az yüzde 10 ucuz olması gerektiğini savunuyor. Raporda, petrol ithal kaynaklarının aynı olduğuna işaret edilirken, Enerji Bakanlığı yetkilileri, "Avrupalılar ekstra navlun maliyeti ödüyor. Vergisiz akaryakıt fiyatlarının Avrupa ile en azından aynı olması gerekir. EPDK bu durumu sorgulamalı" diyor.

İthalat kaynağı aynı fiyat farklı

EPDK 2009 yılı Petrol Piyasası Sektörü Raporu'na göre, Türkiye'nin petrol ithal ettiği kaynaklarla Avrupa'nın ithalat kaynakları aynı. Türkiye ithalat kaynaklarına yakınlığı nedeniyle navlun maliyeti açasından da avantajlı. Bu nedenlerle kurşunsuz benzinin vergisiz fiyatının en az yüzde 10 ucuz olması gerekirken, Türkiye'de 20 kuruş daha pahalı satılıyor.

sabah



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,663 µs