En Sıcak Konular

Kaybolan çocukların yüzde 65'i kız

2 Nisan 2010 10:07 tsi
Kayıp çocuklar, gündemden hiç düşmüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ülkede bin 479 çocuk kayıp. Bunlardan 962'si (yüzde 65) kız. Çocukların evden kaçış nedenleri cinsiyete göre farklılık gösteriyor.

Türkiye'deki kayıp çocuk sayısı bin 479'u buldu. Kayıpların yüzde 95'ini bulan Emniyet, çocukların neden kaçtıklarını da araştırıyor. Buna göre kız çocukları genellikle 'gönül ilişkisi ve aile baskısı'; erkek çocukları 'macera hevesi ve iş bulma ümidi' ile kaçıyor.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Meclis Kayıp Çocuklar Komisyonu'na emniyetin çalışmalarını anlattı. Köksal'ın verdiği bilgiye göre kayıp çocuk verilerinin tutulmaya başlandığı 1997 yılından bu yana kayıp müracaatında bulunulan 29 bin 515 çocuğun 28 bin 36'sı (yüzde 95'i) bulundu. Halen kayıp olarak aranan çocuk sayısı bin 479. Bu rakam, günlük olarak değişiyor. Aranan çocukların 483'ü sosyal hizmet kurumlarından izinsiz veya izinli ayrılıp zamanında kuruma dönmeyenler. 996'sı ise (yüzde 67) ailelerinin yanından kaçanlar. Kayıp bin 479 çocuktan 517'si erkek, 962'sı (yüzde 65) kız. Bunların 148'i 0-12 yaş, 318'i 13-15 yaş, bin 13'ü 16-18 yaş grubunda. 0-12 yaş grubundaki kayıpların çoğunluğu (yüzde 44'ü) velayet gerekçesiyle kaçırılıyor. 0-12 yaş grubundaki 35 çocuk evden kaybolmuş, 48'i bulunduğu kurumdan izinsiz ayrılmış.

Kaçma nedeni: Macera ve heyecan

Emniyet, 2009 yılı sonunda yaptığı araştırmada, bulunan 14 bin 387 çocuğa 'neden kaçtıklarını' sormuş. Araştırmaya göre çocukların çoğunluğu 'macera ve heyecan hevesi' (yüzde 22) ve 'gönül ilişkisi' (yüzde 20) gerekçesiyle kaçmış. 'Parçalanmış aile' (yüzde 11) ve 'kötü arkadaş grubu' (yüzde 10) da kaçma gerekçeleri arasında önemli bir yer tutuyor. Bunları 'internet arkadaşlığı' (yüzde 8), 'aile içi şiddet-baskı görme' (yüzde 7), 'anne-baba yoksunluğu' (yüzde 5) izliyor. Tüm kayıpların yüzde 90'ını oluşturan 13-18 yaş grubundaki kayıp çocuklardan kızlar 'gönül ilişkisi ve aile baskısı'; erkekler ise 'macera hevesi ve iş bulma ümidi' nedeniyle evlerini terk etmiş.

zaman



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,163 µs