En Sıcak Konular

Fransız doktor yalanladı: 'Zehirlendi' demedim

0 0 0000 00:00 tsi
Fransız doktor yalanladı: 'Zehirlendi' demedim İmralı'da hapis yatan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın yavaş yavaş zehirlendiği yönündeki iddiaya kaynağından yalanlama geldi. Fransız Dr. Pascal Kintz, "Hiçbir zaman Öcalan'ın zehirlendiğini söylemedim" dedi. Peki, ne dedi?

Terör örgütü PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın zehirlendiği yolundaki iddialarına önemli bir yalanlama geldi. Konuyu bir kampanyaya dönüştüren Öcalan'ın avukatlarının, iddialarına delil olarak gösterdikleri Fransız Dr. Pascal Kintz, tetkikler için zehirlenmeden bahsetmediğini açıkladı. Zaman'a konuşan zehirlenme uzmanı Dr. Kintz, "Hiçbir zaman Öcalan'ın zehirlendiğini söylemedim.'' dedi. 1 Mart'ta Roma'da basın toplantısı düzenleyen terör örgütü liderinin avukatları ise, "müvekkillerinden aldıkları 6 saç teline Avrupa'da yapılan metal testinde kronik zehirlenme bulgularına rastlandığını'' öne sürerek, Öcalan'ın zehirlenmekte olduğunu iddia etmişti. Fransız uzman Kintz, laboratuvara gelen kişilerin, saçların Öcalan'a ait olduğunu başta belirtmediklerini, bunu araştırma neticelendikten sonra öğrendiğini ifade etti. Önümüzdeki günlerde daha geniş değerlendirmelerde bulunabileceğini vurgulayan Doktor, "Ben hiçbir zaman Öcalan'ın zehirlendiğini söylemedim. Toksiklenmeden bahsettim. Ve saçların sahibinin doktor tarafından izlenmesi gerektiğini dile getirdim." şeklinde konuştu. Kintz'in açıklamalarını değerlendiren Türk Toksikoloji Derneği Başkanı Prof. Sema Burgaz da, temel olarak, her şeyin içinde zehir bulunduğunu, insanların her gün toksik maddelere maruz kaldığını söyledi. Toksikoloji uzmanı Prof. Gülber Uçar da, "Bir insan zehirlenmiş ise tahlil sonuçlarında bu görülür. Pozitif bilimlerde spekülasyona yer yoktur.'' dedi.

Bir dönem Fransız Analitik Toksikoloji Kurumu'nun başkanlığını yapan ve halen bu kurumun üyesi olan Kintz özel bir biyoloji laboratuvarında çalışmalarını sürdürüyor. Kintz, bir grup doktorla birlikte ölümüne ilişkin tartışmalar devam eden Napolyon'un zehirlenerek öldürüldüğünü iddia etmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, terörist Öcalan'ın avukatlarının bu iddialardan yola çıkarak yaptığı ihtiyati tedbir başvurusunu önceki gün reddetmişti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'yaşama hakkı' ve 'işkence ve kötü muamelenin önlenmesi hakkı'nın ihlal edildiğini savunan avukatlar mahkemeden Ankara'dan açıklama talep etmesini ve İmralı'ya bir uzman heyeti yollamasını istemişti.

Her insanda toksik var

Fransız doktor Pascal Kintz'in açıklamalarını değerlendiren toksikoloji uzmanları da zehirlenme iddialarına katılmıyor. Zaman'a bilgi veren Türk Toksikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Burgaz, temel olarak, her şeyin içinde zehir bulunduğunu, insanların her gün potansiyel olarak toksik maddelere maruz kaldığını söyledi. Bu maddelerin dozunun önemli olduğunu vurgulayan Burgaz, "İnsan vücudunun günlük ihtiyacından fazla tüketilmesi halinde su ve tuz da toksik olabilir.'' dedi. Bir başka toksikoloji uzmanı Prof. Dr. Gülber Uçar da, "Eğer bir insan zehirlenmiş ise tahlil sonuçlarında bu görülür. Pozitif bilimlerde spekülasyona yer yoktur.'' dedi. Yard. Doç. Dr. Rıfat Battaloğlu ise "Saç telinde krom ve stronsiyum bulduk." demekle bir kişinin zehirlendiği sonucuna varılamayacağını vurguladı. Kromun ve stronsiyumun pek çok farklı formu bulunduğunu hatırlatan Battaloğlu, "Açıklamada kromun hangi formunun, desilitre içinde ne kadar mikrogram değerinde bulunduğu verilmeli." dedi. "Öcalan'ın saç telinde normal değerin 7 katı oranında krom bulunduğu" yönündeki değerlendirmenin de bilimsel olmadığını belirten Battaloğlu, "Bu tür toksik maddelerde normal değer kişinin yaşadığı yere göre değişir. Dolayısıyla normal değerin 7 katı gibi bir değerlendirme yapılamaz. Verilen sonuçlar bilimsel değil, hiçbir bilim adamının da böyle bir değerlendirmede bulunacağını sanmıyorum." şeklinde konuştu. Saç analiziyle ortaya çıkan bazı ağır metallerin "Bu kişi zehirlenmiştir." diye yorumlanamayacağını da ifade eden Rıfat Battaloğlu. hemen hemen herkesin vücudunda çeşitli toksik maddeler bulunduğunu kaydetti. Toksikoloji uzmanı, saç teli analizlerinde örneğin nasıl alındığının da sonucu etkileyebileceğine dikkat çekti. Abdullah Öcalan'ın avukatları, terörist başının Fransa'da analiz ettirilen saç örneklerini hapishaneden ceplerinde taşıyarak çıkardıklarını açıklamıştı.

Dr. Kintz toplantıya da katılmamıştı

Nevruz öncesi Türkiye'de tansiyonu yükselten 'Abdullah Öcalan'ın zehirlendiği' iddiasının ortaya atıldığı Roma'daki basın toplantısına doktor Pascal Kintz'in katılmaması dikkat çekmişti. Kintz ise açıklamasında hiçbir şekilde 'zehirlenme' ifadesini kullanmadığını söylüyor.

'Duvar boyasından zehirlenmiş olabilirim'

Teröristbaşı Öcalan, tutulduğu odanın bir yıl önce boyandığını belirterek, zehirlenmenin duvar boyalarından kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Zehirlenme iddialarının ardından ilk kez ailesi ve avukatlarıyla görüşen Öcalan'ın görüşme notları terör örgütüne yakınlığıyla bilinen birçok internet sitesinde yayınlandı. Terörist Öcalan, "Boyadan şüpheleniyorum. Bu duvarlar, oda, muhakkak incelenmeli." dedi. İddialar üzerine, geçtiğimiz hafta İmralı Adası'na giden sağlık ekibi, muayene ettikleri Öcalan'dan aldığı saç, kan ve idrar örneğini Adli Tıp Kurumu'na göndermişti. Demokratik Toplum Partisi Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, iddiaların bağımsız bir kuruluş tarafından incelenmesini istemişti.

Zaman



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs