En Sıcak Konular

Milli Eğitim'den sanal devrim

2 Nisan 2010 08:45 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı, sanal ortam üzerinden özel rehberlik ve danışmanlık hizmeti verecek Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’ni devreye soktu.

Türkiye’de bir ilke imza atan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sanal ortamda hazırladığı testler ile bireylerin kariyerlerini belirlemede yardımcı olacak devrim niteliğinde bir uygulama başlattı. Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi (MBS) adı verilen uygulama, 13 yaş ve üstü gençlerle yetişkinler için web tabanlı çok yönlü bir sitem olarak tasarlandı.

TÖRENLE TANITILDI

MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen, kariyer planlamasında kullanılacak sistem Ankara Rixos Otel’de tanıtıldı. Tanıtım törenine Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve bakanlığın üst düzey bürokratları da katıldı.

İSTİHDAMDA DEV ADIM

Çubukçu, rehberlik ve danışma hizmetlerinin, hem işgücü piyasasına girecek olan hem de işgücü piyasasında olan bireylerin, mesleki gelişimlerine yardım ederek istihdam edilebilirliklerini ve yeni koşullara uyum sağlama kapasitelerini geliştirdiğini söyledi. Çubukçu, Türkiye’de ilk defa öğrenciler, emekliler, iş arayanlar ve işini değiştirmek isteyenler için geliştirilen sistemin dev bir adım olduğunu kaydetti. Çubukçu şöyle devam etti: “Ayrıca, işgücü piyasası ihtiyaçlarıyla bireyleri daha iyi eşleştirerek, okuldan ayrılma oranlarını düşürmekte, eğitim ve öğretim şartları ve işgücü piyasası araçlarının etkinliğinin artırılmasına da yardım etmektedir.”

Özellikler belirlenecek

İlk ulusal web tabanlı sistem olan MSB üç temel bölümden oluşuyor. Birinci değerlendirme bölümünde bireylerin ilgi, yetenek ve mesleki değerlerini tanımaya yönelik ölçme ve mesleki eşleştirme yapılıyor. İkinci bölüm olan eğitim bilgileri bölümünde, ilk bölümünün testini çözen bireyler yatkın oldukları mesleğe yönelik kurslar okullar, seminerler, meslek edindirme kursları gibi her türlü örgün ve yaygın eğitim hizmetlerine ilişkin bilgiler sunuluyor. Sistemin son bölümünde ise bireylerin hangi mesleğe yatkın olduğu, hangi kurslara ya da okula gitmeleri gerektiği tespit ediliyor. Bu bölümde testi tamamlayanlar, ihtiyaç duyulan işlere, istihdam yapısına dönük hizmet veren kuruluşlara yönlendiriliyor.

bugün



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs