En Sıcak Konular

Sürecin 'ince' ayarları!

2 Nisan 2010 00:07 tsi
Sürecin 'ince' ayarları! Yanınızda taşıyın, mahçup olmayın: Bu işler nasıl işler? iyibilgi Ankara

Anayasa paketinin görüşülmesi, oylanması ve-eğer oraya giderse-referandum süreci hayli ateşli geçecek. Bu sürecin kendisi zaten karışık bir safahat içeriyor. Bir de politik manevralar yüzünden işin daha çetrefilli hale getirileceği de şimdiden belli gibi.

İyibilgi de bu nedenle; "önce 'hızlı ve basit' bir bakışla normal prosedürü okurlara sunalım, ardından da 'ince-narince' ve bilinmeyen sürprizleri aktaralım" dedi.

Tabii daha bu fikir düşünülürken sürecin ilk adımı "taslağın teslimi" sırasında vaveyla koptu. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in, "imzası var, yok" tartışması başladı. Böylece daha buradan işin ne kadar hararetli olacağı belli oldu.

Şimdi ne olacak?

Şu an Anayasa taslağı TBMM Anayaso Komisyonu’nda. 7 Nisan günü (Çarşamba) komisyanda görüşülecek. Oradan Genel Kurul’a gelecek. Anayasa değişikliği tasarıları/teklifleri iki tur yapılarak görüşülüyor.

Taslakta 29 madde mevcut bilindiği gibi. Genel Kurul bu maddelerin görüşmesi için bir gizli oylama yapacak. (Anayasa tasarıları gizli oylanıyor.) Ondan sonra da 29 madde için (toplam 30 oluyor) ayrı ayrı gizli oylamalar yapılacak.

Sonra ikinci tura geçilecek. İkinci turda hem maddeler hem de tasarının tümü oylanacak. Bu 30 gizli oylama daha demek.

Teklifin kabulü için gerekli oy sayısı 330. Yani TBMM üye tamsayısının (550) 3/5’i. Eğer oylamada 330 ile 367 (2/3) arası bir oyla tasarı kabul edilirse Anayasa değişikliği hakkındaki kanun-Cumhurbaşkanı iade etmez ise ve Resmi Gazete’de yayımlanarak-halkoylamasına gidecek.

İnce-narince…

Elbette süreç bu kadar basit ve burada anlatıldığı gibi kısa sürmeyecek. Karmaşıklaşacağı ve uzayacağı tahmin edilebilir. Ama bundan fazlası da var. Şöyle…

AKP hükümeti açısından tasarının TBMM’den hızla geçmesi kuşkusuz arzu edilir bir durum. Tabii muhalefet için öyle değil. AKP hükümetinin doğal olarak zamanlanmış bir stratejisi mevcut. Bu tutmadığı, kaydığı zaman strateji de rayından çıkıyor.

Haliyle muhalefet bu durumu biliyor ve hükümetin ajandasını zorlamaya didiniyor. Dün bazı köşe yazarlarının anımsattığı gibi Mayın Yasa Tasarısı bu duruma iyi bir örnek. 8 maddelik tasarı tam 40 günde geçirilebilmişti.

Taslağın maddelerine verilen önergeler süreyi çok uzatacak. Kimi tahminlere göre 2.5 saat ile 4 saate giden süreler zikrediliyor. 30 madde ile çarparak çıkaracağınız süre de sizi sevindirmesin.

Bir çok ara olacak. Genel Kurul yoklamaları istenecek, sair. Onun için 1 hafta ile 10 güne göre kendinizi hazırlamanızda fayda var. Ve belirttiğimiz gibi tasarı şu an komisyonda.

Genel Kurul’a geldiği zaman “önünde” başka yasa görüşmeleri olabilir. “Bu tasarı öncelikli” diyebilirsiniz ama örneğin Nisan ortasına kadar yasalaşması gereken seçim yasası var gündemde.

Referandum ertelenebilir! Mümkün mü?

Yani muhalefet sonuna kadar yavaşlatmaya çalışacak ama sadece engel olma girişimleri olarak algılanmamalı tablo. Çünkü burada bir plan da var kabul etmek gerekiyorki.

Yavaşlatmaktaki amaç 18 Mayıs’a ulaşmak. Neden 18 Mayıs? Eğer bu tarihe erişilirse olası referandum (yasa ile 60 güne çekilen) 17 Temmuz’u geçmiş olacak.

17 Temmuz ne?  17 Temmuz 2011 genel seçim için son gün! Yani denebilir ki, “Anayasa’nın ilgili maddelerine göre referandum artık iki ay sonra değil, bir yıl sonra yapılabilir, selametle…”

Kuşkusuz bu tez de muhalefetin iddiası olacak ve son söz için Yüksek Seçim Kurulu beklenecek. Eğer YSK “doğru” derse, iktidarın takvimi bozulur ve referandum da genel seçime kalır. Bu kadar olayın hepsi olursa tabii.

60 gün konusu açıldığı için onu not düşelim: referandum süresini 60 güne indiren yasa da Anayasa Mahkemesi'nce durdurulabilir.  Bu da gergin geçecek günler demek yine.

Bunun dışında bahsettiğimiz 330-367 aralığında bir kabul oyu referandumdan evvel konuyu Anayasa Mahkemesi’ne yine taşıyabilir. Bir muhalefet partisi bunu isteyebilir ama tek başına yapamaz.

İşlem için 110 imza gerekiyor. CHP de bu kadar oy yok. Diğer muhaliflerde de-şu an için 110’u tamamlama niyeti yok!

Yeniden Anayasa Mahkemesi’ne dönelim.. Son aşamada da, yani referandum yapılıp, sonucu yürürlüğe girmeden de yüksek mahkemeye gitme olasılığı bulunuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,324 µs