En Sıcak Konular

İranlının sır çantası

0 0 0000 00:00 tsi
İranlının sır çantası İstanbul'da ortadan kaybolan İranlı diplomat Ali Rıza Asgeri'nin akıbetiyle ilgili yeni bilgiler geliyor. Londra'da yayınlanan Şarkul Avsat gazetesi, Asgeri'nin sahte pasaportla Avrupa'ya kaçtığını yazdı. Peki, Asgeri'nin çantasında ne vardı?

 
İran'ın eski Savunma Bakan yardımcılarından Ali Rıza Asgeri'nin İstanbul'da ortadan kaybolmasıyla başlayan diplomat krizi henüz çözülemedi. Uluslararası gözlemciler, başta Hizbullah olmak üzere Ortadoğu'da İsrail karşıtı grupları en iyi tanıyan kişilerden biri olan Asgeri'nin kaçırılmış olmasının, İsrail ve ABD adına son derece önemli olduğunu belirtiyorlar. Hizbullah hakkında bir kitap kalema alan Nicholas Coe, The Times'e yaptığı açıklamada, Asgeri'nin sayesinde “Hizbullah karşıtları, ilk defa örgütün silah stokları, silah türleri ve belki de taktikleri konusunda doğru tahminleri elde edebilecek” diye konuştu.

Çantasında haritalar var

Londra'da Arapça olarak yayınlanan Şarkul Avsat gazetesi de Asgeri'nin bir arkadaşına dayanarak yeni bir iddiada bulundu. Gazeteye açıklamada bulunan ve ismini saklayan İranlı kaynak, Asgeri'nin İran ve bölgeyle ilgili önemli haritalarla Avrupa'ya kaçtığını ileri sürdü. Asgerinin arkadaşı olduğunu kaydeden kaynak, kayıp diplomatın sahte pasaportla Türkiye'den çıktığını belirtti. Haberde Asgeri'nin çantasında İran devrim muhafızlarıyla Hizbullah, İslami Cihad, Bedir Tugayları ve Mehdi Ordusu arasındaki ilişkileri anlatan istihbarat bilgileri de var.

Bilgileri satıyor mu?

Gazeteye açıklamada bulunan İranlı kaynak, Asgeri'nin elindeki bu bilgileri Batılı istihbarat örgütleriyle paylaştığını öne sürdü. Aynı iddia The Washington Post gazetesinde de yayınlandı. Adı açıklanmayan bir Amerikalı yetkili, Asgeri'nin, kendi isteğiyle Batı ile işbirliği yaptığını belirtti, ancak nerede olduğu ve hangi Batılı istihbarat kuruluşuna konuştuğu konusunda bilgi vermedi. Yetkili, Asgeri'nin verdiği bilgilerin tamamının, ABD istihbaratına ulaşmakta olduğunu söyledi.

Önemli kaynak 

İsrail istihbarat örgütü MOSSAD'ın eski başkanı Danny Yatom da, Türkiye'de kaybolan İranlı general Ali Rıza Asgeri'nin ABD'ye kaçtığını sandığını belirtirken operasyonun çok iyi planlandığını ve gerçekleştirildiğini söyledi. Asgeri'nin çok önemli bir kişi olduğunu ifade eden Yatom, Asgeri'nin vereceği bilgilerin Ortadoğu tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ışık tutabileceğini ileri sürdü. Eski Mossad ajanı Ram Igra, İsrail devlet radyosuna açıklamasında Asgari'nin, İran'ın Hizbullah bağlantısı ve terörizm konularında Batı'ya önemli bilgiler verebileceğini söyledi.

Yeni Şafak



Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs