En Sıcak Konular

Dünya yasağı konuşuyor

0 0 0000 00:00 tsi
Dünya yasağı konuşuyor Atatürk'e hakaret içeren Yunan videosunu yayımlayan Youtube'un Türkiye'de yasaklanması, Avrupa ve ABD'nin önde gelen gazetelerinde haber oldu. Daily Telegraph'a göre yasak, AB'ye girmeye çalışan ülke için bir çelişki...

Atatürk'e hakaret içeren bir videonun yayımlanmasının ardından YouTube'a mahkeme tarafından konulan erişim yasağı dünyada günün konusu oldu. Avrupa ve ABD'nin önde gelen gazeteleri girişimi dün sayfalarına taşıdı. Bazı kuruluşlar da haberi, "Türkler ve Yunanlar arasında sanal savaş" başlıklarıyla okuyucularına duyurdu.

İNGİLTERE:
Daily Mail: YouTube'un ülkenin efsanevi lideri Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden görüntüleri yayımlaması nedeniyle Türkiye'de yasaklandığını duyuran haberinde, Türk ve Yunan kullanıcılar arasında "sanal bir savaşın yapıldığı ve iki tarafın da siteye, karşı tarafı aşağılayan görüntüler" gönderdiği belirtildi.


Yunanlarla sanal savaş
Daily Telegraph İngiltere'de yayımlanan gazetede "Türklerle Yunanlar arasında sanal savaş" başlığıyla verilen haberde, Atatürk'e hakaret eden görüntülerin yayımlanmasının ardından YouTube'a erişimin yasaklanmasının AB'ye girmeye çalışan bir ülke için çelişki oluşturduğu öne sürüldü. Alınan kararın Atatürk'e ve Türklüğe hakaretin suç sayılmasını da yeniden gündeme getireceğini yazan Telegraph kararın, Yunanların siteye benzer görüntüler göndermesini de engelleyemeyeceğini savundu.

BBC: Oldukça popüler olan ve günlük 70 milyon kullanıcının ziyaret ettiği YouTube'a erişimin Türkiye'de mahkeme kararıyla geçici olarak durdurulduğu ifade edildi. Haberde söz konusu yasağın Atatürk'e hakaret eden görüntüler nedeniyle alındığı hatırlatıldı.
Times: Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nden bir yetkilinin açıklamalarına dayanılarak verilen haberde, YouTube'a erişimin bir mahkeme kararıyla durdurulduğu hatırlatılarak, karara neden olan videoda Atatürk'e hakaret edildiği, ayrıca Türk bayrağı ve Atatürk görüntüleri üzerine İngilizce küfürler yerleştirildiği belirtildi.
Financial Times: Türkiye'nin en büyük internet servis sağlayıcısı Türk Telekom'un, Atatürk'e hakaret eden görüntülere yer vermesi nedeniyle YouTube'a erişimi durdurduğu kaydedildi.
International Herald Tribune: YouTube'a Türkiye'den girmek isteyen kullanıcıların "siteye erişimin mahkeme kararıyla durdurulduğunu" açıklayan bir mesajla karşılaştıkları bildirildi.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ:
Los Angeles Times: YouTube'a erişimin engellenmesinin temel bir sorun gibi görünmemesine rağmen Türkiye'de ifade özgürlüğü konusunun "patlamaya hazır olduğu" belirtilerek, Türkiye'de Türklüğe ve Atatürk'e hakaret etmenin suç olduğu vurgulandı.

New York Times: YouTube'a erişimin engellenmesine neden olan videonun, mahkeme kararının ardından ünlü siteden kaldırıldığı kaydedildi.

Sansür haberi yayımlandı

YouTube'da dün yayımlanan "İnanılmaz, Türkiye YouTube'u sansürledi" başlıklı diğer bir görüntüde de Türkiye, "AB'ye girmeye çalışan bir ülkedeki durum" imalarıyla aşağılanıyor. Yine bir Yunan tarafından yüklendiği anlaşılan görüntüde, popüler bir şarkı eşliğinde mavi ekran üzerinde akan Türkiye'yi küçümseyen ifadeler dikkat çekiyor. Görüntünün forum kısmında da Türk-Yunan savaşı tüm şiddetiyle sürüyor.

Yunanların YouTube'a koydukları Atatürk'ü aşağılayan görüntüler içeren klip Türkiye'de büyük tepki yarattı. Ardından bir kampanya ile internet kullanıcıları bu adrese görüntünün kaldırılması talebiyle çeşitli e-posta metinleri gönderdi. Konuyla ilgili dava açıldı. Görüntülerin resmi olarak silindiğinin açıklanmasının ardından Türkiye'de de erişimin sağlanması mümkün olacak. Bunun için YouTube Türkiye'den konuyla ilgili gerekli bilgileri alarak çalışma başlattı. Yayın yasağı kararını veren 1. Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi Cavit Marancı, bu konuda açıklama yapmak istemediğini söyledi.

Siteden video nasıl kaldırılıyor?

YouTube'dan herhangi bir videonun kaldırılmasını isteyen bilgisayar kullanıcıları, "copyright@youtube.com" adresine e - posta gönderdiklerinde firma hızla konuyla ilgili işlem başlatıyor. İlgili video, ABD yasalarına göre aykırılık içeriyorsa veya kişisel ya da telifliyse siteden kaldırılıyor. Böyle bir durum olmadığı takdirde mahkeme kararı isteniyor. Bu arada sitede izlenen herhangi bir videoda kendi çevresi veya çevreyle ilgili zararlı içerik olduğunu düşünenler, yorum için ayrılan yerde 'zararlı içerik' bölümünü işaretleyebiliyor. Ardından YouTube işlem başlatıyor.

Diğer ülkelerde YouTube yasakları

Türkiye, YouTube'a yayın yasağı konulması konusunda bir ilk değil. Bundan önce, İran, Brezilya ve Avustralya'da da bu siteye yayın yasağı getirildi. İran'da devrim karşıtı görüntü ve ses dosyalarından dolayı YouTube'un erişimi yasaklandı. Brezilya mahkemesi, Youtube'u ünlü futbolcu Ronaldo'nun eski eşine ait seks videosunu çıkarana kadar kapatma kararı aldı. Görüntüler silinince yasak kalktı. Avustralya'da ise bir grup öğrencinin bir kıza tecavüz görüntülerini, siteye yüklediklerinin ortaya çıkmasının ardından Vitoria eyaletinde devlet okullarından bu siteye erişim bir süre engellendi.

Milliyet



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,933 µs