En Sıcak Konular

"İsrail: Şeytanın lanet çocuğu"

0 0 0000 00:00 tsi
BBC’nin dünya çapında yaptığı bir kamuoyu araştırmasının sonuçları bu hafta yayınlandı. Açıkça söylenmese de anket sonuçlarından çıkan sonuç gösteriyor ki, İsrail’in “şeytanın lanet çocuğu” olduğu kanısı tüm dünyada hakim.

İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesinin haberi

İsrail’le birlikte amansız düşmanı İran, “problem ikizler” olarak tanımlanıyor.

Araştırma 27 ülkede 28,000’in üzerinde kişi ile yapıldı. Deneklerden 12 ülke ile ilgili pozitif veya negatif bir not vermeleri istendi. Bu ülkeler; İngiltere, Kanada, Çin, Fransa, Hindistan, İran, İsrail, Japonya, Kuzey Kore, Rusya, ABD, Venezuela ve Avrupa Birilği.

Bir başka deyişle, “kim kötü bir intibaya sahip?” Hangi çocukla çocuğunuzun arkadaşlık yapmasını istersiniz ya da hangisini – ne sebeple olursa olsun; davranışları, ahlakı vs.- çocuğunuzdan uzak tutmak istersiniz?

Önemli bir nokta da şu ki, araştırma Kasım ayında yapılmaya başlandı; yani çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği kanlı Lübnan Savaşı’nın hafızalardaki tazeliğini koruduğu sıralarda.

BBC’ye göre, araştırmada deneklere 12 ülkenin listesi sunuldu ve “dünyaya en büyük olumlu ve olumsuz etkiyi yapan ülkeleri” belirtmeleri istendi. Katılımcılara göre en çok olumsuz etkiyi yapan ülke İsrail oldu (%56 negatif, % 17 pozitif). İsrail’i %54 negatif, %18 pozitif görüş ile İran; %51 negatif, %30 pozitif görüş ile ABD; %48 negatif, %19 pozitif görüş ile Kuzey Kore takip etti.

Bekleyin, daha fazlası var.

İsrail, 27 ülkenin 23’ünde “negatif” olarak görülüyor. İran 21 ülkede “sakıncalı” görülürken, ABD ve Kuzey Kore’yi de 20 ülke olumsuz addediyor.

Bu araştırmayı yapan medya kuruluşu bir yıldan daha kısa bir süre önce “pembe bir İsrail” tablosu çizmekle suçlanmıştı.

Öte yandan %54 pozitif, %14 negatif görüşle Kanada, katılımcıların çocuklarına arkadaş olarak seçtikleri ülke. Kanada’yı Japonya ve Fransa izliyor.

Araştırmanın başındaki isim Steven Kull, “Öyle gözüküyor ki askeri güç kullanması ya da kullanma eğiliminde olmasıyla öne çıkan ülkelerin profili insanlar tarafından olumsuz çiziliyor” dedi. “Bu ülkelere yakın zamanda askeri güç kullanan İsrail ve ABD olduğu gibi, nükleer silah geliştirmelerinden endişe duyulan İran ve Kuzey Kore de dahil.”

Kull; Japonya, Fransa ve genel olarak AB ülkeleri gibi öncelikle “yumuşak güç” kullanan ülkelerin olumlu karşılandığını da sözlerine ekledi.

BBC’nin araştırması, Amerikalıların İsrail ve Filistinlilerle ilgili fikirlerini ortaya koyan bir kamuoyu araştırmasıyla da aynı zamana denk geldi. Shmuel Rosner’in web sitesinde detaylı olarak yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalıların Filistinlilere olan sempatisi 1989’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Kudüs’te, sabah haberlerinde BBC’nin anket sonuçlarını yayınlayan bir radyodan şöyle bir ses yükseliyor: “İsrail, halkla ilişkilere yıllık yalnızca 35 milyon dolar yatırım yapıyor, üstelik bu miktar geçtiğimiz günlerde %5 oranında kesintiye uğratıldı.”

Belki de melodik bir söz haberlerden daha fazlasını anlatıyor; sözleri “tüm dünya bize karşı” diye başlayan eski bir şarkı:

Tüm dünya bize karşı,

Bu çok eski bir şarkı.

Atalarımızın bize öğrettiği,

Söylediği ve dans ettiği.

Haaretz gazetesinden iyibilgi.com için çeviren Murat Sofuoğlu & Gökhan Övenç



Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,861 µs