En Sıcak Konular

Türkiye AR-GE'nin farkına varmaya başladı

27 Mart 2010 21:10 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu belirterek, ''Büyük bir ülke olduğu için sanayiyi asla ihmal edemez, üretimi asla ihmal edemez'' dedi.

Agora Ören yerinin gezilmesinin ardından, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Toplantısı'na katılan Gül, burada yaptığı konuşmada, gün boyunca İzmir'de Meryemana, Efes Antik Kenti, Şirince, Agora, Kızlarağası Hanı ve Hisar Camisi'ni gezdiğini, İzmir ile ilgili çocukluk hatıraları bulunduğunu, kentin Türkiye'nin en güzel, en şirin illerinden biri olduğunu, güzellik, şirinlik sıfatlarının İzmir ile kullanıldığını belirtti.

İzmir'in büyük bir şehir olduğunu, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük şehirlerinden, dünyanın önemli şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Gül, kentin, Türkiye'ye çok katkı sağladığını söyledi.

''Böyle bir ili sık sık ziyaret etmek istiyorum'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, sanayicilerle de sık sık bir araya gelmek istediğini kaydetti.

İzmir'de güçlü bir motivasyona ihtiyaç varmış gibi bir psikoloji gördüğünü, kentin aslında hiçbir mazeretinin bulunmadığını, her bakımdan zengin olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu:

''İzmir, Türkiye'nin en güzel, en şirin illerinden biri. İzmir her bakımdan zengin. Tarih, kültür, tarım, sanayi, ticaret, turizm, bunların hepsini kaç ilimizde bulabiliriz? Çok zengin bir kültür hayatı, basın hayatı olan, İstanbul basınını destekleyen il. Böyle bir ilin ne mazereti olur doğrusu bilmiyorum?

İzmir, kesinlikle herhangi bir şehir değildir. İzmir gerçekten büyük bir şehirdir ve metropolitan bir şehirdir. Her il bu kadar göç almıyor da İzmir neden bu kadar göç alıyor? Bir cazibe merkezi olduğu için. İzmir büyük bir kent. Önce bu büyüklüğü hiçbir zaman unutmamak gerekir.''

Kentin altyapı çalışmalarıyla otobanları, hava yolu, demir yolu ulaşımı, limanıyla, 7 üniversitesi, 9 bin akademisyeniyle büyük bir kent olduğunu vurgulayan Gül, ''Yani düşünen, fikir üreten insanı olan bir ildir. Böylesine İzmir'i sakın başka illerle kıyaslamayın'' dedi.

İzmir'in EXPO 2015 adaylığını şansız bir şekilde kaybettiğini hatırlatan Gül, o süreçte çok güzel çalışmaların yapıldığını, iyi bir tanıtım gerçekleştirildiğini, yapılan yatırımların boşa gitmediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, çok büyük yatırımlar yapıldığını, çalışmaların kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini, yeni güzel fikirlerin inşa edilebileceğini bildirdi.

-İZMİR İKTİSAT KONGRESİ-

Geçen aylarda EBSO'nun Ankara'da kendisini ziyaretini hatırlatan ve burada İzmir İktisat Kongresi ile ilgili talebi dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, kongrenin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı ve en son 1990'lı yıllarda merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın öncülüğünde tekrar tertiplendiğini ve ondan sonra bir daha gerçekleşmediğini söyledi.

Kongrenin toplanmasının çok güzel bir fikir olduğuna, burada sadece İzmir ile Ege Bölgesi ile ilgili değil, Türkiye ile ilgili ekonomi politikalarının görüşülebileceğine dikkati çeken Gül, ''Bu toplantıyı inşallah en güzel şekilde geçmişin tecrübelerini de düşünerek ve onları da değerlendirerek, geleceğe dönük hem İzmir'i, hem Ege'yi, hem Türkiye'yi taşıyacak bir toplantı şeklinde gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.

-''TÜRKİYE BÜYÜK BİR ÜLKE''-

İzmir'in tarım, sanayi, ticaret, turizm gibi bütün ekonomik faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir il olduğuna işaret eden Gül, şöyle devam etti:

''Türkiye büyük bir ülke. Büyük bir ülke olduğu için Türkiye sanayiyi asla ihmal edemez, üretimi asla ihmal edemez. Türkiye'de hizmet sektörü muhakkak büyüyecektir. En büyük istihdam hizmet sektöründe olacaktır, ama Türkiye büyük bir ülke olduğu için nüfus olarak, alan olarak, bir siyasi önem olarak, büyük bir ülke olduğu için Türkiye sanayiyi, yani üretimi asla ihmal edemez. Üretim sektörü Türkiye'nin daima önceliklerinden biri olacaktır ve olmaya devam etmek mecburiyetindeyiz.

Küçük bir ülke olsaydık, önde olmayan bir ülke olsaydık, hizmet sektörüyle götürebilirdik, ama öyle değil. Türkiye muhakkak üretimde yerini alması gerekir. Türkiye muhakkak üretim üssü olması gerekir ve üretim olurken de muhakkak ki yüksek teknolojiye dayalı üretim olması gerekir. Türkiye teknoloji üreten, teknolojiyi bulan, buluşları olan, araştırma, geliştirmelerine büyük yatırım yapması gereken ülke ki bu gerçekleştiriyor, bundan büyük memnuniyet duyuyorum. En çok memnuniyet, gurur duyduğum konulardan biri araştırma geliştirme konularının Türkiye farkına varmıştır. Belki pek çok kişi bunun farkında değildir. Türkiye devleti bunun farkına varmıştır. Meclisiyle, hükümetiyle bu konuya ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Çok kısa sürede bunun neticesini göreceğiz.



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs