En Sıcak Konular

Allavi'den geniş katılımlı hükümet sözü

27 Mart 2010 11:46 tsi
Allavi'den geniş katılımlı hükümet sözü Irak seçimlerinin galibi eski Başbakan İyad Allavi, çoğunluk hükümeti yerine, geniş ulusal katılımlı bir hükümet kurmaya çalışacaklarını söyledi.

Başkent Bağdat'ta Irakiye koalisyonunun merkezinde basın toplantısı düzenleyen Allavi, hükümeti en kısa zamanda kurmayı ümit ettiklerini belirterek, çoğunluk hükümeti yerine, geniş ulusal katılımlı, Irak'ı güvenliğe, istikrara, uluslararası camiada hak ettiği konuma kavuşturacak güçlü ve irade sahibi bir hükümet kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Hükümeti kurma konusunda hiçbir parti ve koalisyondan uzak durmadıklarını ifade eden Allavi, kendileri için önemli olanın, ülkenin onuru, haysiyeti, refahı ve güvenliği olduğunu, sadece ülke aleyhine çalışanlara ve katillere karşı olduklarını belirtti.

Irak'ın geleceği ve istikrarı için herkesin tek bir vücut gibi hareket etmek zorunda olduğunu ifade eden Allavi, hükümeti kurma konusunda tüm gruplarla görüşmeler yürüttüklerini, görüşmeleri yürüten heyetin başına da şu anki Başbakan Yardımcısı Rafi El İsavi'yi getirdiklerini söyledi.

Hükümet programında dış siyasete ağırlık verdiklerini kaydeden Allavi, "Irak'ı Arap ve İslam aleminde hakkettiği konumuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Irak'ı ve Iraklıları dış tehlikelerden koruyabilecek bir ülke inşa etmek hedefimiz. Bölge ülkeleriyle ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirmeye çalışacağız. Irak'ın içişlerine müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz ve diğer ülkelerin içişlerine de karışmayacağız. Irak'ın istikrarı bölge ülkelerin de istikrarıdır" dedi.

Irak anayasasına göre, seçimlerde en fazla milletvekili çıkaran parti ya da koalisyon, hükümeti kurma hakkını kazanıyor.
Uzmanlar, hükümeti kurma çalışmalarının uzun sürebileceğini belirtiyor.

Sünni Allavi'nin koalisyonu, 325 üyeli parlamentoda 91 milletvekili çıkarmıştı.



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,731 µs