En Sıcak Konular

İzmir'de taşlanan DTP konvoyunun sürücüsüne tahliye

27 Mart 2010 09:07 tsi
İzmir'de 22 Kasım 2009'da DTP konvoyundaki kavga sırasında, aracıyla aralarında polis memurunun da bulunduğu yayalar ile ambulansa çarptığı iddiasıyla hakkında dava açılan sürücü İrfan Duman, ikinci duruşmada tahliye oldu.

İzmir 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 1- 5 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan İrfan Duman ile tanıklar katıldı. Cumhuriyet Savcısı Uğurcan Sevinç Kızıloğlu’nun hazırladığı iddianamede, sanığın 2 kez ‘basit yaralama, basit yaralamaya teşebbüs, kemik kırığına neden olacak şekilde yaralama, kamu malına zarar verme, trafik güvenliğini kasten tehlikeye sokma’ suçlarından cezalandırılması istendi.

‘TAŞ ATTILAR, ÖN CAMI PATLADI’

İkinci kez toplanan mahkemede olayı gören 4 tanık ifade verdi. Tanıklardan sanığın ablası Narin Duman, olay günü DTP’lilerin Ahmet Türk’ü havaalanında karşıladıklarını, Basmane semtindeki il binasına giderken konvoyun üçyol da saldırıya uğradığını, araçta ağabeyi İrfan Duman yanısıra yengesi, ablası, halası ve halasının 11 yaşındaki oğlunun olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Biz olaylardan kaçmaya çalışıyorduk. Abim polise yolun müsait olup olmadığını sordu. O da müsait deyince hareket ettik. Ancak bu sırada araca demirlerle sopalarla vurdular. Taş attılar. Aracın ön camı patladı. Ağabeyime de ‘bizi buradan kurtar’ diye bağırdık. Bu sırada araç kontrolden çıkarak sağa doğru gidip kaldırıma çarptı. Ancak yayalara çarpıp çarpmadığını bilmiyorum. O panikle hiçbirşey görmedim. Ağabeyim de panik halindeydi, ölümden döndük.”
DTP konvoyundaki kavganın duyulmasının ardından Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden (ÖDP) gözlemci olarak olay yerine giden avukat Ayşegül Altınbaş ise, ''İl Başkanımızın talebi üzerine gözlem yapmak için arabamla olay yerine gittim. Korkunç bir manzaraydı. Kızlar çığlık çığlığa küfür de içeren sloganlar atıyorlardı. Yerlerde tuğlalar, taşlar vardı. Ellerinde sopalar olan bir grup üzerime doğru geldi. Ben sizdenim gibi bir işaret yapınca geri gittiler'' diye konuştu.
Avukat Mehmet Bayraktar ise müvekkilinin tahliyesini talep ederek, ''Biz olayı İzmir'e mal etmiyoruz. Siyasi bir provokasyondur. Bu olayın faturası da müvekkilimize kesilmek istenmiştir. Müvekkilimiz eş ve kardeşlerini saldırıdan kurtarmaya çalışmıştır. Saldıranlar da bu davada müşteki konumunda ifade vermişlerdir'' dedi.

GÖRÜNTÜLER KURTARDI

Elindeki kamerayla balkondan olayı görüntüleyen D.İ. de tanık olarak dinlendi. D.İ.'nin evinin balkonundan çekerek polise verdiği görüntüler bilirkişi nezaretinde izlendi.  Duruşma sonunda hakim, tutuklu sanık İrfan Duman’ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verip, duruşmayı erteledi. İrfan Duman, 4 aydır cezaevindeydi.

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMA

İddianamede, konvoydakilerin zafer işaretleri ve başka el kol işaretleri yaptığı, terör örgütü lehine slogan attığı, terör örgütünü temsil eden renklerde bezler salladığı ve böylece semt sakinleri ve işi nedeniyle oradan geçmekte olan kişilerin tepkilerini çektikleri öne sürülerek şu ifadelere yer veriyordu:

“Şüphelinin konvoya ve konvoya katılan kişilere, semt sakinleri ve oradan geçmekte olan kişiler tarafından hem sözle, hem de bir şeyler atmak şeklinde fiili tepkilerle karşılık vermesine sinirlendiği, konvoy araçlarının güvenlik içinde geçip gidebilmeleri için oluşturulan güvenlik şeridinden geçip gitmek yerine, sırf kızgınlık, zarar vermek ve yaralamak maksadıyla aracı önce orada konvoydakilerin güvenliğini sağlamak için gelmiş Asayiş Şube Ekipler Amirliğinde görevli polis memuru Mustafa Ertuğ’un üzerine sürdüğü, Mustafa Ertuğ kendisini kurtarınca Kamil Köse’ye, polis memuru Hüseyin Yılmaz’a, Bülent Pınarcı ve Gökhan Uçar’a, daha sonra da ambulansa çarptığı, tüm bu eylemleri gerçekleştirdikten sonra kaçtığı, şüphelinin ise üzerine atılı eylemleri kasıtlı şekilde gerçekleştirmediği, araçtaki yakınlarını korumak istediği ve aracının ön kaputunun havaya kalkması nedeniyle önünü göremediğini iddia ettiği dosya kapsamından anlaşılmıştır.”

‘CANAVAR MIYIM Kİ BİLEREK ÇARPAYIM

İrfan Duman, daha önceki ifadesinde, 22 Kasım 2009 tarihinde, kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ü karşılamak için eşi ve iki kız kardeşiyle, hafif ticari aracıyla havaalanına gittiğini belirterek, dönüşte bir grubun taşlı sopalı saldırısına maruz kaldıklarını ileri sürmüştü Duman şunları söylemışti:

“Tanımadığım bir kişi elinde taşla benim aracıma saldırdı. Bu şahsa çarpmamak için direksiyonu sola doğru kırdım ve sol taraftaki bariyerlere çarptım. Aracım durdu. Bu arada çevreden gelenler bana yönelik linç girişimin bulundu. Kurtulabilmek için o panikle arabayı sürdüm. Nasıl oradan çıktım tam hatırlamıyorum. Sonradan televizyondan gördüğüm kadarıyla bir araca çarpmışım. Daha sonra karakola gittim ve burada da kötü muameleye maruz kaldım. Kimseye kasıtlı olarak çarpmadım. Ambulansa çarptığımı televizyonda gördüm. Esnafım. Canavar mıyım ki tanımadığım birine veya aracına bilerek çarpayım.”

AA / DHA



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,221 µs