En Sıcak Konular

Arap zirvesi krizle başlıyor

27 Mart 2010 09:46 tsi
Arap zirvesi krizle başlıyor Başbakan Erdoğan'ın özel konuk olarak katılacağı Libya'daki Arap Birliği Zirvesi'ni Suudi Arabistan, Mısır, Yemen, Lübnan, Umman liderleri boykot ediyor. İsrail'in Doğu Kudüs'ü Yahudileştirme projelerine hız verdiği bir dönemde gerçekleştirilen zirve

Arapların sorunlarına çözüm bulmak için her yıl bir araya gelen Arap liderler bu yıl da Libya lideri Muammer Kaddafi'yi boykot ederek tam katılımlı bir zirve gerçekleştiremiyor. Aralarında Suudi Arabistan, Mısır, Yemen, Lübnan, Umman, Cezayir ve Fas liderlerinin bulunduğu pek çok liderin boykot ettiği Libya'nın Sirte kentindeki 32. zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da özel konuk olarak katılıyor.

Kaddafi'nin doğduğu kent olan Sirte'teki zirvenin ağırlıklı konusunu her zamanki gibi Filistin oluşturuyor. İsrail'in Doğu Kudüs'ü Yahudileştirme projelerine hız verdiği bir dönemde gerçekleştirilen zirvede tam bir birlik oluşturulamamasından dolayı İsrail'e güçlü bir mesaj verilmesinin çok zor olduğu belirtiliyor. Sirte Havaalanı'ndan şehir merkezine giden yolda Arap ülkelerine ait bayraklar ve ışıl ışıl ağaç figürlerinin yanında "Şimdi anlaşmazlık zamanı değil" gibi birlik çağrısı yapan mesajlar göze çarpıyor. Bu mesajlara liderlerden önce hazırlık toplantısı için bir araya gelen dışişleri bakanları muhatap oldu. Fakat Kaddafi'nin eski Baas partileri kabul etmesi zirve öncesinde Irak'la ilişkileri gerdi. Irak, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin zirveyi boykot etmesi yönünde karar aldı.

Daha önce Kaddafi'nin 'İngiliz mahsulü' suçlamalarına maruz kalan Suudi Kralı Abdullah, zirveyi boykot ederken Fas Kralı 6. Muhammed'in de Cezayir lideri Buteflika'nın katılması durumunda Sirte'ye gelmeyeceği belirtiliyor. Libya ile ilişikleri limoni olan Mısır ise Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Almanya'da tedavi olmasından dolayı zirvede alt düzeyde temsil edilecek. Aynı şekilde Yemen lideri Ali Abdullah Salih'in de Libya'nın sert eleştirilerinden dolayı zirveye alt düzeyli bir temsilci göndereceği belirtiliyor.

Kaddafi'nin daha önce Hamas lideri Halit Mişal'i de davet edeceği yönündeki haberler üzerine Filistin lideri Mahmud Abbas'ın da Libya'ya gelip gelmemekte tereddüt gösterdiği öne sürülüyor. Diplomatik kaynaklar Abbas'ın zirveye daha geç vakitlerde katılacağını belirtiyor.

Arap liderleri bir araya getirebilmek ve özellikle de Filistin konusunda adımlar atılmasını sağlamak için büyük bir gayret gösteren Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İsrail'le müzakerelerin faydasız olduğunu ve askıya alınması gerektiğini savunuyor. Yine de zirveden, İsrail sınırlarının 1967 sınırlarına çekilmesi ve Filistin sorununa adil bir çözüm bulunması karşılığında İsrail'in tanınmasını öngören 2002 Arap girişiminin geri çekilmesi kararının çıkması beklenmiyor.

Gazze'de dün toplanan yüzlerce kişi de Arap Birliği'ne ablukanın kaldırılması için gerçekçi adımlar atması çağrısı yaptı. Zirveye önceki hafta Gazze'yi ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da katılıyor. Dışişleri bakanları toplantısından şu ana kadar çıkan somut bir gelişme ise Doğu Kudüs'teki Filistinliler için 500 milyon dolarlık yardım kararı oldu. Öte yandan liderlerin Darfur'daki en büyük isyancı grupla barış görüşmelerini hızlandıran Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'e destek vermeleri de bekleniyor.

Zaman



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs