En Sıcak Konular

Kurtulmuş: Ayrı ayrı oylansın

27 Mart 2010 08:44 tsi
Kurtulmuş: Ayrı ayrı oylansın SP lideri Kurtulmuş’tan, anayasa paketinin tümünün bir arada oylanmasını isteyen hükümete öneri: Tüm maddeler bir pusulaya yazılsın ve ayrı ayrı evet, hayır densin

AKP'nin hazırladığı anayasa değişikliği paketinin içeriği kadar, paketin tümünün bir arada oylanması tartışılırken, Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş’tan sürpriz öneri geldi. Kurtulmuş, paketteki tüm maddelere ait başlıkların bir oy pusulasına yazılması, bu başlıkların altına ve üstüne de “evet” ve “hayır” kutucukları konulmasını önerdi.

Kurtulmuş, partisinin hazırladığı paketteki düzenlemeler için ayrı ayrı oy verilebilmesine imkân sağlayan oy pusulasını ilk kez Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la görüşmesinden sonra gösterdi. Milliyet’in de gündeme getirdiği konuyla ilgili Saadet Partisi çalışma yaparken, Kurtulmuş öneriyi Arınç’a aktardı.

Seçmenin iradesinin sandığa tam olarak yansıyabilmesi için maddelerin ayrı ayrı oylanması gerektiğini belirten Kurtulmuş, önerilerini şöyle anlattı:

“Sırasıyla 26 madde milletin önüne getirilebilir. Diyelim 1. maddede kanun önünde eşitlik, 3. madde toplu iş sözleşmesi hakkı, 5. maddede askeri yargı. Bu maddeler konulur. Bir siyasi kanaate sahip olan vatandaş ‘ben 1, 5 ve 10. maddeye evet, diğerlerine hayır diyorum’ diyebilir. Bir başka vatandaşımız ise 2. ve 8. maddeye ‘evet’, kalanına ‘hayır’ diyebilir. Sağlıklı ittifak ortaya çıkmış olur. Millet iradesi sandığa tam olarak böyle yansır. Seçmene her bir maddeyle ilgili irade koyma şansı tanınmış olur. Paketin tamamına evet ya da hayır denmemeli. Bazı maddelere ‘hayır’ demek zorunda kalan insanlar bütününe nasıl oy verecek? Bu oylama referandumu politize eder. Ak Parti’ye evet diyenler evet, yoksa hayır olur. Kutuplaşmaya neden olur. Bunu önlemenin yolu tek tek oylanmasıdır. Madde madde oylamak demokrasinin ruhuna uygun olur.”
Kurtulmuş’un basına da gösterdiği pusulanın ortasına, milletvekili seçiminde partiler için yapıldığı gibi bir sütun açılıyor ve maddelerin başlıkları yazılıyor. Bu sütunun üst tarafında, daire içerisinde ve sarı renkte “evet”, alt tarafında daire içerisinde ve mavi renkte “hayır” ifadesi bulunuyor. Böylece seçmene, her madde açısından iradesini gösterme imkanı tanınıyor.

Ak Parti’nin hazırladığı değişiklik paketinin geçici maddesinde, paketteki düzenlemelerin bütün halinde oylanacağı belirtiliyor. Anayasa’nın 175. maddesi ise parlamentoya, maddelerin ayrı ayrı oylanması konusunda imkân tanıyor.

Bu arada, CHP, MHP ve BDP paketin bütün halinde oylanmasının sakıncalı olduğu yönünde görüş bildirdi. Öte yandan Ak Parti’de bugün toplantı yapılacak. Toplantıdan çıkabilecek en sürpriz kararın, paketteki düzenlemelerin bir arada oylanmasına yönelik düzenlemede değişikliğe gidilmesi olacağı, ancak bunun için muhalefetle pazarlık yapılabileceği belirtiliyor. Milliyet daha önce ayrı ayrı oylama yönteminin ABD ve Avrupa’daki referandumlarda uygulandığını örnekleriyle yazmıştı.

Milliyet



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,212 µs