En Sıcak Konular

'Cumhuriyet tarihinde ilk kez en fazla bütçeyi eğitime ayırdık'

26 Mart 2010 17:23 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cumhuriyet tarihinde ilk kez en fazla bütçeyi eğitime ayırdıklarını belirtti.

Yıldız, Melikşah Üniversitesinde düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Okulları Arası Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali ödül törenine katıldı.

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, son 7 yılda, AK Parti hükümetleri tarafından ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin diğer bakanlıkların önüne geçtiğini belirtti. Bu tür uygulamaların, araştırma geliştirme kültürünün yerleşmesi bakımından son derece önemli olduğunu dile getiren Yıldız, şunları söyledi:

''Cumhuriyet tarihinde ilk kez en fazla bütçeyi eğitime ayırdık. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi son 7 yıldır birinci sıraya yerleşti. Ayrıca araştırma geliştirme projelerini ön plana aldık. Örneğin, bizim BOREN isimli bir kuruluşumuz bor madeni ile ilgili AR-GE çalışmaları yapıyor. Dünyadaki bor rezervinin yüzde 70'i Türkiye'de. Bunun toplam cirosu 1 milyar dolar ama bor ile ilgili uç ürünlerin piyasası 15 milyar dolar. Bu örnek AR-GE çalışmalarının önemini ortaya koyuyor. TÜBİTAK'ın yaptığı bu tür yarışmalar bu açıdan büyük önem taşıyor. Küçük büyük demeden her türlü projeyi desteklememiz lazım. Devletin her kademesi, projeleri desteklemelidir.''

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, AK Parti Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca ve davetlilerin katıldığı törende, daha sonra bölge finalinde dereceye giren projelerin sahiplerine ödülleri verildi.

Bölge yarışmasına 290 projenin katıldığı ve bunların 14'ünün Ankara'da düzenlenecek Türkiye yarışmasına katılmaya hak kazandığı bildirildi.

-EĞİTİME YAPILAN YATIRIM-

Bakan Yıldız ve beraberindekiler daha sonra Arif Molu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yerleşkesinde Molu ailesi tarafından yaptırılan eğitim ve teknoloji merkezi binasının açılış törenine katıldı.

Yıldız, burada yaptığı konuşmada da, en büyük yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğu anlayışı ile hareket ettiklerini kaydetti.

Eğitimde başarının artırılması için AR-GE çalışmalarının büyük önem taşıdığını, ayrıca mesleki eğitimde okullaşma oranının artırılması gerektiğini ifade eden Yıldız, ''Dağa, taşa, eve, arabaya yatırım yapılan dünyada, en büyük yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle eğitime ayırdığımız bütçeyi artırdık. Türkiye, nasıl 17. büyük ekonomi olduysa, ilk 10 ekonomi arasına da AR-GE çalışmaları ve eğitimdeki başarının artırılması ile olacaktır'' diye konuştu.

Eğitime katkılarından dolayı, merkezi yaptıran Molu ailesi adına Metin Molu'ya plaket veren Yıldız'a okul öğrencileri tarafından yapılan Atatürk resmi işlemeli tablo hediye edildi.

Daha sonra merkezin açılışını yapan Yıldız, buradaki bölümleri gezerek, öğrenci ve öğretmenlerden faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Kimya bölümünde öğrenciler tarafından temizlik malzemeleri üretildiğini öğrenen Yıldız, 20 liraya satıldığını öğrendiği 20 kiloluk temizlik maddesini 200 lira karşılığında satın aldı.

Temizlik ürünlerinin satışı için destek verebileceğini kaydeden Yıldız, bunun için reklam filmi çekilirse oynayabileceğini de söyledi.

Öğrencilerle sohbeti sırasında meslek lisesi mezunlarının üniversitede hangi bölümlere yerleşebildiğini soran Yıldız, Çağlasu Eki isimli 10. sınıf öğrencisiyle bir süre sohbet etti. Meslek lisesi mezunlarının sıkıntılarını dile getiren Çağlasu Eki, katsayı sorunu nedeniyle istedikleri bölümlere yerleştirilmediklerinden yakındı. Çağlasu ve arkadaşları, daha sonra Yıldız ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

A.A.



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,351 µs