En Sıcak Konular

İsrail'in caydırıcı gücü kalmadı

25 Mart 2010 20:44 tsi
İsrail'in caydırıcı gücü kalmadı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan El Menar Televizyonuna verdiği mülakatta bölgedeki gelişmeler konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerde aracılık konusunda bir kez daha Türkiye'yi adres gösterdi. Esad Türkiye'nin, İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerdeki rolünden Mısır'ın rahatsız olduğuna ilişkin bir soruya ise "Mısır'ın hiçbir zaman aracı bir ülke olmadı ve bir Arap devleti olarak aracı olamaz. Suriye-Mısır ilişkilerindeki soğukluk, görüşmelerin ve Türkiye'nin aracılık rolünün öncesine dayanıyor." şeklinde cevap verdi.

Esad, mülakatta Mısır'ın Suriye ile İsrail arasındaki görüşmelerde aracılık rolü konusunda sorumluluk hissettiği hakkında da "Ne bizlerin ne de Mısır'ın aracı olmayı kabul etmesi mümkün olmamakla birlikte, İsrail ile aramızda bağımsız olamaz. Çeşitli konularda ihtilaf içinde olsak dahi Mısır, Suriye ile birlikte olmalıdır. Ne biz ne de Mısır bu aracılık rolünü kabul edemeyiz. Dolayısıyla Türkiye'nin rolü, Mısır'ın rolüne etki etmemekle birlikte her biri farklı yönlere hitap ediyor. Buna ek olarak, Suriye-Mısır ilişkilerindeki soğukluk, görüşmelerin ve Türkiye'nin aracılık rolünün öncesine dayanıyor." şeklinde konuştu.

İstanbul'da gerçekleştirilen dolaylı görüşmeler konusunda bilgi veren Esad, Türk Dışişleri Bakanının gidip gelmesi ve çalışmanın zamana yayılması yerine, Suriye'den bir temsilcinin İstanbul'a gittiğini, aynı şekilde İsrail'in bir temsilci gönderdiğini, dışişleri bakanının da iki temsilci arasında gidip geldiğini ve dolaylı görüşmelerin bu çerçevede gerçekleştiğini söyledi.

İSRAİL'İN CAYDIRICI GÜCÜ KALMADI, ÖNÜNDE BARIŞTAN BAŞKA SEÇENEK YOK

Suriye'nin, İsrail'e karşı haklı bir kurtuluş savaşı açmasını nelerin engellediği ile ilgili bir soruya cevaben ise Esad, sorunu kötü çözümlere ulaşmadan önce barışçıl yollarla çözülmeye çalıştıklarını söyledi. Esad, "Hiç bir direniş hareketi de zorunlu kalmadıkça savaşı istemez. İsrail hükümetinin barışın tesis edilmesini istemediğini biliyoruz. Ama ona yakın çevrelerden de barıştan başka bir seçeneği olmadığını dile getirdiklerini biliyoruz. İsrail'in askeri gücü olmasıyla beraber artık eski caydırıcılık gücünü zaman içinde yitirdi. Bugün İsrail'in önünde barıştan başka bir seçeneği yok, bizde ona bu barış sürecinin yolunu açık tutuyoruz. Barışın sağlanmayacağı konusunda umutlar kaybedildiği zaman savaşa gidilir. Biz hala umudumuzu kaybetmedik." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki bazı askeri darbe yapma girişimleri, bu konudaki suçluların mahkemeye çıkartılması ve darbeyle radikal milliyetçilerin veya askerin şu veya bu şekilde Türkiye'de iktidara gelmesi durumunda Suriye-Türkiye ilişkilerinin ne kadar etkileneceği ile ilgili bir soruya cevaben de Esad, şunları söyledi: "Türkiye ile olan ilişkimiz tüm kurumlarla ve hatta eğitim kurumlarıyla inşa edilmiş bir ilişkidir. Türkiye ile yarın ortak bilimsel araştırmalar konusunda üniversitelerle, askerlerle, güvenlik birimleriyle ve farklı siyasi muhalefet güçleriyle forumumuz olacak. Tüm bu güçler ve özellikle Başbakan Erdoğan hükümetine muhalif olan güçler, bize şu andaki hükümetle iç meselelerde farklı düşündüklerini; ama Suriye ile ilişkilerde hepsinin mutabık olduklarını söylüyorlar. Biz ilk önce ilişkilerin kurumlarla kurulması ve daha sonra farklı düzeylerde geniş bir halk tabanıyla buluşması gerektiğine inanıyoruz. Farklı mevkilerdeki kişilerin rolü bu ilişkilere ivme kazandırır ve belki de kapalı olan kapıları açar. Ama her zaman devlet ilişkilerinin birinci derecede halk tabanı üzerinde kurulması gerektiğini inanıyoruz. Bu tür ilişkiyi bu gün Suriye ve Türkiye arasında geniş halk tabanı üzerinde kurulduğunu açık bir şekilde görüyoruz." (CİHAN)



Bu haber 1,586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,776 µs