En Sıcak Konular

20 bin memur işsiz kalacak

25 Mart 2010 17:05 tsi
Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar doğrultusunda 20 bin memur işsiz kalma tehlikesiyle karşılaşacak.Tekel işçilerinin eylemi sırasında gündeme gelen ve sözleşmeli personel istihdamını düzenleyen kanun maddesi (4-C) Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Danıştay, 4-C'li bir vatandaşın başvurusu üzerine, Yüksek Mahkeme'den hükmün iptalini istedi. Bu yönde karar çıkması halinde sözleşmeli çalışan yaklaşık 20 bin kişi işsiz kalma tehlikesiyle karşılaşacak.

Bu konuda hem Çalışma Bakanlığı'nın hem de Özelleştirme İdaresi'nin uyarıları bulunuyor. Bakanlar Kurulu, her yıl 657 sayılı yasanın 4-C maddesine dayanarak özelleştirmeden gelen işçilerin kamu kurumlarında istihdamına imkan sağlıyordu. Uzmanlar, yasa maddesinin iptali durumunda sözleşmeli personel istihdamına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının uygulanamayacağını belirtiyor.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı vermesi durumunda yeni düzenleme yapılabilmesi için hükümete süre tanıyabileceği de ifade ediliyor. Bu durumda hükümet isterse yeni düzenleme yaparak sözleşmeli personelin işsiz kalmasını önleyebilecek. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 4-C'yi Anayasa Mahkemesi'ne götürmesine yol açan süreç, TÜİK'te çalışan bir vatandaşın başvurusu üzerine başladı. 4-C statüsünde çalıştıktan sonra emekli olan vatandaş, kıdem tazminatı isteğiyle kurumuna müracaat etti. Ancak TÜİK, geçici personele kıdem hakkı olmadığı için başvuruyu reddetti.

Bunun üzerine vatandaş, Danıştay'a başvurarak 4-C'ye temel teşkil eden 14 Aralık 2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalini istedi. Danıştay 2. Dairesi yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Vatandaşın karara itiraz etmesi üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na geldi. Kurul, itirazı reddetti ancak Devlet Memurları Kanunu'nun geçici personel çalıştırılmasına ilişkin 4-C maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti ve maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı. 4-C'nin iptal istemine konu olan sözleşmeli işçiye kıdem tazminatı verilmemesine ilişkin hükmü, Tekel eyleminin ardından hükümet tarafından değiştirilmişti.

(Kaynak: Cafesiyaset.com)

 



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,822 µs