En Sıcak Konular

Bakan Ergün'e yine protesto

25 Mart 2010 16:34 tsi
Bakan Ergün, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Sıhhiye Merkez Kampüsünde düzenlenen, “HÜ Teknokent Projesi Yarışması Ödül Töreni”nde bir konuşma yaptı.

Bakan Ergün, kürsüye geldiği sırada öğrenciler hükümet aleyhine slogan atarak protesto gösterisinde bulundu. Protestocu öğrenciler güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı.

Ergün'e, 19 Nisan'da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde yapılan toplantı çıkışı bir grup öğrenci tarafından yumurta atılmıştı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Teknoloji geliştirme bölgelerinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığımız yeni kanun tasarısıyla teknoparklarda sağladığımız destek, teşvik ve istisnaları 2023 yılına kadar uzatıyoruz” dedi.

Bakan Ergün, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Sıhhiye Merkez Kampüsünde düzenlenen, “HÜ Teknokent Projesi Yarışması Ödül Töreni”nde yaptığı konuşmada, üniversitelerin esas fonksiyonunun bilgi üretmek ve üretilen bilginin gelecek kuşaklara aktırılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Üniversitelerin son yıllarda bu asli görevlerinin yanında sosyal, ekonomik ve toplumsal projeler üretmelerinin ve sanayi sektörüyle iş birliğine ağırlık vermelerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ergün, ülkenin sahip olduğu potansiyelin harekete geçirilmesinde üniversitelerin ateşleyici rol oynadığına işaret etti.
Sürdürülebilir bir ilerleme kültürünün oluşmasının önemine dikkati çeken Ergün, “Bunu başarmak için sosyal ve ekonomik hayatta bilimin, bilginin, gerçeğin yani üniversitenin rolünü arttırmalıyız” diye konuştu.

Türkiye'nin, Avrasya'nın teknoloji ve üretim merkezi olabileceğini belirten Ergün, “Ortak ve tek bir pazara dönüşen dünyamızda küresel rekabet gücü kazanmak için Ar-Ge ve tasarıma dayalı bir üretim yapılanmasına geçmek gerekiyor. Bu nedenle üniversite-sanayi iş birliğinin kurulmasına, gençlerin yeni fikirlerinin hayata geçmesine ve üniversitede üretilen bilginin en kısa sürede ürün ve teknolojiye dönüşmesine büyük önem veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Bu kapsamda bakanlık olarak yaptıkları çalışmaları da anlatan Ergün, 2002'de hükümete geldiklerinde kurulu teknopark sayısının iki olduğunu, bugün bu rakamın 37'ye ulaştığını, 26 teknoparkta firmaların üretim yaptığını söyledi.

Teknoparklarda yaklaşık bin 200 firmanın 10 bini aşkın nitelikli elemanla 4 bin projeyi hayata geçirmeye çalıştığını vurgulayan Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü

“Teknoloji geliştirme bölgelerinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığımız yeni kanun tasarısıyla teknoparklarda sağladığımız destek, teşvik ve istisnaları 2023 yılına kadar uzatıyoruz. Aynı zamanda Ar-Ge çalışması tamamlanan ileri teknoloji ürünlerin seri üretimlerinin de desteklenmesinin önünü açıyoruz. Ar-Ge personelinin yürüttükleri projelerle ilgili teknoparklar dışında geçirdikleri sürelerin belirli bir kısmı da teşvik, destek ve istisna kapsamına alınacak. Ayrıca bölgelerde üretilen teknolojilerin yaygınlaştırılması ve ticarileştirilmesi amacıyla teknolojik transfer ofislerinin kurulması gibi birçok önemli düzenlemeyi de bu dönemde uygulamaya koyacağız. İnşallah bu tasarı önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulunda imzalanmış ve parlamentoya sevk edilmiş olacak. Bu dönem haziran ayı sonuna kadar parlamento kapanmadan bu tasarıyı da yasalaştırmış olacağız.”

KOBİ'lerin birleşerek ortak Ar-Ge merkezi kurabilmelerine imkan veren bir düzenleme üzerinde de çalışma başlattıklarını bildiren Ergün, önümüzdeki dönemde teknolojik ürün, üretim, pazarlama ve patent destekleriyle de KOBİ'lerin yanında olacaklarını kaydetti.

Bakan Ergün, tüm bu çalışmalarının amacının, Türkiye ekonomisini teknoloji zemininde büyüterek, dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri yapmak olduğunu vurguladı.

Bu seneki teknokent günlerinin, 2010 Türkiye'de Japon yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildiğini belirten Bakan Ergün, büyük bir ekonomi ve önemli bir teknoloji merkezi olan Japonya ile ilişkilerin geliştirilmesine verdiği önemi dile getirdi.

Bu arada Bakan Ergün, kürsüye gelirken salonda bulunun üniversite öğrencileri hükümet aleyhine sloganlar atarak, protesto gösterisinde bulundu. Öğrenciler, güvenlik görevlileri tarafından salonun dışına çıkarıldı.

Bakan Ergün protestolar üzerine, “Bu bir sosyal veya siyasal bilimler toplantısı olsaydı, biraz daha bu protestoların anlamı olabilirdi ama bu son derece bilimsel ve teknolojik konuların konuşulacağı bir toplantı ve ödül töreni. Çok anlamlı olmadı protestolar” dedi.

“TEKNOKENT YÜZDE 100 DOLULUK ORANIYLA ÇALIŞIYOR”

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka da böyle bir etkinlikte yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu etkinlikten sonra Japon ve Türk bilim adamlarının daha çok iş birliği yapmalarını diledi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener de üniversitenin teknokentinin gelişiminin hızlı bir şekilde sürdüğünü ve yüzde 100 doluluk oranıyla çalıştığını, şimdiye kadar 86 Ar-Ge ve yazılım geliştirme projesinin tamamlandığını, 190 projenin ise devam ettiğini söyledi. Teknokentteki 103 firmada 688 kişinin çalıştığını belirten Erdener, yıllık toplam cironun 205 milyon TL olduğunu kaydetti.

Rektör Erdener, teknoloji bölgelerinin sorunlarının giderilmesi için 4691 sayılı Yasa'daki değişiklik teklifinin TBMM'nin bu döneminde yasalaşmasını umduklarını belirterek, “Sayın Bakanımıza bu alanda vereceği destekten dolayı şimdiden teşekkür ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Ergün ve Büyükelçi Tanaka'ya, Rektör Erdener tarafından plaket sunuldu.

Bakan Ergün, proje yarışmasında “fen bilimleri ve mühendislik” alanında birinci olan projenin sahibi Vural Gökmen ile “yaşam bilimleri ve teknoloji” alanında birinci olan projenin sahibi Engin Yılmaz'a ödülünü verdi.

Bu arada, bazı öğrenciler, konferansın yapıldığı binanın kapısının önünde hükümet ve üniversite yönetimi aleyhinde sloganlar attı. Bakan Ergün, başka bir kapıdan çıkarak binadan ayrıldı.



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,128 µs