En Sıcak Konular

O meclisin kararı Türkiye'yi nasıl etkiler?

25 Mart 2010 14:00 tsi
O meclisin kararı Türkiye'yi nasıl etkiler? Uzun bir süredir karizma, dolayısıyla etki kaybı yaşayan Obama'nın çok önem verdiği reform paketi kabul edildi. Bu durumda ABD Başkanı'nın eli güçlendi mi? Güçlendiyse, Türkiye ve Ortadoğu için dengeler değişir mi? Sizin için Mahir Kaynak'a sorduk

ABD Başkanı Barack Obama’nın iç politikadaki en büyük önceliği olan, adeta bir ölüm kalım savaşına dönüşmüş Sağlık Reformu Paketi'nin Temsilciler Meclisi’nden başarıyla geçmesini genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?  

Amerika'da bir ideoloji değişikliği görüyoruz. Eskiden bazı insanların sıkıntıda olması, açlık çekmesi, hasta olması, diğer insanları daha çok çalışmaları için teşvik ediyordu. Sistem ona göre kurulmuştu. Herkes hakettiğini alıyordu. Haketmeyene de kimse bir şey vermiyordu. Şimdi bu değişiyor. Birinci etkisi bu. İkinci etkisi de şu: Sağlık sektörü ABD'de insanların sağlığını koruyan bir sistem olmaktan çıktı, para kazanma mekanizmasına dönüştü. Şimdi devlet bu sigortaları yapınca, parasını verince, harcamaları da kontrol etmiş olacak. Yani sağlık harcamaları bu kez abartalamayacak. Eskiden çok abartılırdı. Son olarak da ABD'nin dış dünyadaki imajı değişecek.

Sizce Obama'nın bu başarısının etkileri dünya çapında nasıl olur?

Pozitif bir şekilde olur. ABD'nin çıkarcı bir felsefeyle yönetilmediği, sosyal devlet anlayışına yaklaştığı anlaşılır. Bütün dünyada bu etkilerini gösterir. Örneğin Türkiye'de. Liberal ekonomi Türkiye'de ön saflara tırmanmıştı. ABD'de devlet, düşman olmaktan çıkarsa, Türkiye'de de benzer etkileri gözlemlemek mümkün olur.

Sağlık Reformu Paketi'nin kabul edilmesi, Obama'nın iç politikada elini güçlendireceğini varsayarsak, bu durumda dış politikada daha rahat davranabilir mi? Örneğin İsrail'in İran'a karşı güttüğü saldırgan, şahin politikalarını daha kolay bir şekilde kontrol altına alabilir mi?

İsrail'le ilişkilerin aslında duygusal bir nedeni yok. Görünen o. Eskiden ABD neden İsrail'i desteklerdi? Severlerdi. İsrail lobisi vardı. Bu sevgi mi bitti, İsrail lobisi gücünü mü kaybetti? Hayır. Eskiden bu bölgede ABD ikili bir yapı oluşturmuştu. Bir tarafta İsrail, öteki tarafta İslam dünyası. Bunlar birbirine düşman gösterilerek, bir denge kurulmuştu. Şimdi bölgede bu ikili yapı ortadan kalktı, gereksiz hale geldi. Onun yerine İran karşıtlığı ortaya konuyor.

Yani bu durumda Obama, İsrail'e İran'a karşı saldırı konusunda daha dik durabilir mi?

İsrail'e karşı çıkacaktır. İran'a yönelik tavrı da savaş taraftarı olmaz.

Obama'nın elinin güçlenmesi, Türkiye'nin iç ve dış politikalarına poziti bir katkısı olur mu? Örneğin İran konusunda Ankara'nın yapıcı yaklaşımına destek olur, onun elini güçlendirir mi?

Evet, tabii güçlendirir. Bu modelde İsrail devreden çıkıyor. Onun yerine Türkiye giriyor.

www.iyibilgi.com röportaj



Bu haber 3,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,512 µs