En Sıcak Konular

Bağış: Çetelere karşı tam bağımsız yargı şart

25 Mart 2010 12:01 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'de çetelerle mücadele için, bağımsız olduğu kadar tarafsız olduğundan kimsenin endişe etmeyeceği bir yargıya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'de çetelerle mücadele için, bağımsız olduğu kadar tarafsız olduğundan kimsenin endişe etmeyeceği bir yargıya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Anayasa değişikliği paketinin gerçekten şeffaf bir yargı yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

Bağış, AA'ya yaptığı açıklamada, "Ergenekon" davasına AB'nin bakışıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin şeffaflaşması açısından çok önemli bir hukuki süreç yaşanıyor. Türkiye'de eskiden tabu olarak görülen, konuşulması değil düşünülmesi bile insanlara çekince veren artık bağımsız Türk yargısı tarafından sorgulandığını ve bununla ilgili tartışmaların günlük hayatımızın parçası haline geldiğini görüyoruz. Bunlar Türkiye'nin demokratikleşmesi, şeffaflaşması ve insan hakları standartlarının yükseltilmesi adına önemli gelişmeler. AB Komisyonu'nun bir yıl önceki ilerleme raporu, 'Ergenekon' soruşturmasıyla ilgili 'endişe verici' tabirini kullanırken bir yıl sonra aynı kurumun yayımladığı son ilerleme raporunda Türkiye'nin şeffaflaşması için 'fırsat' ibaresiyle değiştirdiğini görüyoruz. Demek ki aradan geçen bir yıl içinde ortaya çıkan birtakım deliller, belgeler, bilgiler, patlayıcılar, kurşunlar, silahlar, misiller, mermiler, AB Komisyonu'nun bu raporunu şekillendiren 27 ülkenin genişlemeden sorumlu yetkililerini bile o kadar heyecanlandırmış ki Türkiye'deki Ergenekon soruşturmasının şeffaflaşma fırsatı olduğunu, demokratikleşme fırsatı olduğunu benimsemişler ve raporlarına yansıtmışlar."

Egemen Bağış, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin "Ergenekon" davasıyla ilgili yazılı bir soru önergesine verdiği cevapta, AK Parti için "soruşturmanın derinleştirilmesini ve etkin yargı sürecini açıkça destekliyor", CHP için "hükümeti yargıya müdahale etmekle suçlarken adil yargılama sürecinin önemini vurguluyor ve soruşturmanın yürütülüş tarzını eleştiriyor" ve MHP için "tarafsız tutumda, adil yargı ve hukukun üstünlüğüne saygı çağrısı yapıyor" değerlendirmesinde bulunduğunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Türkiye'de hangi partinin hangi tutumu benimsediğini irdelemek, hele yurt dışındayken bunu yapmak çok doğru değil ama kendini birtakım davalarda avukat rolüne uygun gören partilerimizin ve siyasilerimizin olduğu da bir gerçek. Biz bu süreçte bağımsız Türk yargısının yaşla kuruyu ayırt edeceğine ve Türkiye'nin gerçekten AB standartlarında bir demokrasi olma yolunda atması gereken adımlara katkıda bulunacağına inanıyoruz. Ümit ederim ki bu dava sürecinde suçlu olanlar varsa bedelini öderler, cezalarını alırlar. Suçsuz olan, suçsuz olduğu halde gözaltına alınan birileri de varsa bir an evvel özgürlüklerine kavuşurlar."

ANAYASA REFORMU

Anayasa değişikliği paketinin onaylanması halinde Türkiye'ye birçok açıdan fayda sağlayacağını belirten Bağış, "en azından vatandaşın anayasasına 'benim' diyebilmesini sağlayacaktır, hiçbir ayrım yapmadan bütün vatandaşlarımızı, farklı inanç ve etnik kökende olanları, farklı siyasi yaklaşımları olanları kucaklayacak bir anayasa olacaktır" dedi.

Bağış, Anayasa değişikliğiyle kadınların, çocukların, kamu çalışanlarının haklarının güçlendirileceğini, "yargıda AB standartlarında bir reformu gerçekleştirebilmek için, daha evvel bütün yargı kurumlarının da desteğiyle, katkısıyla hazırlanan yargı reformu stratejisinin hayata geçirilmesine vesile olacağını", Anayasa Mahkemesinin iş yükünün rahatlatılacağını ve "Türkiye'ye yakışmayan parti kapatma gibi süreçlerin biraz daha Avrupa standartlarına, Venedik Kriterleri standartlarına yükseltilebileceğini" kaydetti.

Bağış, şöyle konuştu:

"Hangi açıdan bakarsanız bakın, bu anayasa değişikliği paketi Türkiye'nin standartlarını Avrupa standartlarına yükseltecektir. Brüksel'de görüştüğüm Avrupalı yetkililer de Türkiye'nin bu cesareti ortaya koymuş olması, böyle kapsamlı bir Anayasa değişiklik paketi hazırlamış olmasını, Türkiye'nin AB standartlarına yükselme konusundaki kararlılığının bir göstergesi olarak değerlendirdiklerini vurguladılar. Bu da bizleri sevindirdi. İnşallah bu metin üzerinde iktidar ve muhalefet uzlaşarak, ümit ediyorum TBMM'de oy birliğiyle, olmasa bile büyük bir oy çokluğuyla bu Anayasa değişikliğini hep birlikte gerçekleştiririz.

Tabii ki bu metin üzerinde tartışmalar, farklı yaklaşımlar, birtakım değişiklik talepleri olabilir. Biz bütün bunları değerlendirmeye hazırız. Sonuçta bu bir kutsal metin değil, insan yapısı. Bizim duygu ve düşüncelerimizi yansıtmaya çalışan bir metin ama biz herkesin duygu ve düşüncelerini kucaklayacak bir metin üzerinde çok çabaladık. Yine de eksiğimiz varsa tamamlamaya, fazlamız varsa eksiltmeye hazırız, iş birliği yapmaya hazırız. Yeter ki muhalefet daha metni görmeden itiraz edeceklerini ilan ettikleri bu Anayasa paketine hakkaniyetle, makul ölçülerde, vicdanla yaklaşsın. Türkiye'nin önünü hep beraber açalım."

Bağış, Anayasa değişikliğinin çetelerle daha etkin mücadele açısından da önem taşıdığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Çetelerle mücadele için Türkiye'nin bağımsız olduğu kadar tarafsız olduğundan hiçbirimizin endişe duymayacağı bir yargı sistemine ihtiyaç var. O yargı sistemi, bu Anayasa'yla olma noktasında sıkıntılar yaşadı. Onun için Anayasa değişikliğinin Türkiye'de gerçekten şeffaf bir yargının oluşması için önemli bir süreç olacağına ben yürekten inanıyorum. Bunu yargı kurumlarımızın saygıdeğer başkanları da çeşitli vesilelerle söylemişlerdi. Onları da vicdanlarıyla cüzdanları arasında sıkışıp kalmalarına mecbur bırakmayacak bir sisteme geçmemiz gerektiğine inanıyorum. Onun için bu Anayasa değişiklik paketini Türkiye'nin hem yargısına hem yasamasına hem yürütmesine hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Egemen Bağış, uluslararası haber ajanslarının Türkiye'deki son gelişmelerle ilgili haberlerinde "İslamcı köklere sahip hükümetle laik seçkinler arasında bir mücadele yaşandığı" izlenimi vermeye çalıştığını belirterek, bunu şiddetle reddetti.

Bağış, "Türkiye'de demokrasi isteyenlerle istemeyenler arasında bir mücadele olabilir. Ben onun dışında bir mücadele göremiyorum" dedi.

aa



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,194 µs