En Sıcak Konular

TBMM'de karşılıklı ırkçı-faşist sesleri

25 Mart 2010 10:34 tsi
TBMM'de karşılıklı ırkçı-faşist sesleri
Yeni anayasa ve yargı reformunun iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getirdiği Meclis Genel Kurulu'nda BDP'li Sırrı Sakık ile CHP'li Canan Arıtman arasında “ırkçı faşist” tartışması yaşandı.

TBMM Genel Kurulu'nda Yurtdışı Türkler ve akraba topluluklarla ilgili yasa tasarısı görüşüldü. Tasarının görüşülmesi sırasında Sakık tasarıyı eleştirirken, "demokratik açılım sürecinde, yeniden 'Türkler Başkanlığı' diye bir başkanlığın kurulmasını doğru bulmadıklarını" söyledi.

Sakık, şöyle konuştu: "Eğer niyetiniz yurt dışında yaşayan kardeşlerimizin temel sorunlarıyla ilgilenmekse ilk önce evimizin önündeki çöpleri toplamalıyız, iç sorunlarımızı çözmeliyiz. Hep 'yurt dışındaki Türkler' diyorsunuz. Peki burada Türk olmayan diğer halklar ne yapacak? Biz Kürtler ne yapacağız, Ermeniler, Araplar, Süryaniler ne yapacak? Kan ve gen bağı üzerinden yeniden bir yapılanma yaparsanız tarih bunları çöplüğe gömdü. Ben Dışişleri Bakanı'na söylemiştim. Yunanistan cezaevinde onlarca Kürt çocukları var. Umuda doğru yolculuğa çıkmışlar. Gitmişler, burada iş imkânı bulamadıkları için ve orada yakalanmışlar. Her biri 15-16 yıl ceza almışlar ve o çocuklar uzun süredir cezaevinde. Ama bunların kimlikleri Kürt olduğu için sayın bakan 'Ben sizi bilgilendireceğim' dedi, bir yıldır halen bize bir bilgi ulaşmadı. Eğer gerçekten kendi kardeşleriniz ve yurttaşlarınızsa ortaklaşmak gerekir. Ama sorun Kürtler olunca 'tu kaka', Ermeniler, gayrimüslimler olunca... Ama sorun Türkler olunca parlamentoda ulusal ittifak oluşuyor."

Arıtman ise oturduğu yerden "ırkçılık yapıyorsunuz" diye laf atınca Sakık, "Asıl ırkçı, faşist sizsiniz, birilerinin soy ağacını araştıran birisiyle ben hiç bir şey konuşmam. Siz sürekli soy avcılığına çıkan birisiniz, Cumhurbaşkanının ailesinin Ermeni olduğunu söylediniz" diye tepki gösterdi.

Arıtman'ın "Kimin ırkçı olduğu görülüyor. Irkçı sensin, etnik milliyetçi sensin" diyerek Genel Kurul Salonunu terketti. Sakık da, Genel Kurul'dan çıkmakta olan Arıtman'ın arkasından, "Asıl faşist sizsiniz. Siz ırkçılığı savunuyorsunuz, bir dönün aynada kendinize bakın" karşılığını verdi.

Radikal




Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs