En Sıcak Konular

Tamam mı, devam mı?

25 Mart 2010 09:52 tsi
Tamam mı, devam mı? Türk-Amerikan ilişkileri böyle 'küs' nasıl yürüyecek?

Nagehan Alçı / Akşam'daki köşesinden ilgili kısım

...

Burada öğrendiğime göre Başbakan Erdoğan son olarak kapalı bir toplantıda ABD yönetiminden gelen sözlü bir güvencenin yeterli olmayacağını, yazılı bir garanti istediğini söylemiş. Erdoğan'ın bu talebi Beyaz Saray'ın kulağına gitmiş. Yani artık koskoca Türkiye Başbakanı'nın bu sözden dönmesi olmaz. Öte yandan Obama yönetiminin bu isteği yerine getirmesi üç nedenle söz konusu değil. 1)  Sözlü taahhütlerin fazlasıyla yeterli olduğunu düşünüyor. 2) Yazılı taahhüt yasamanın işine açık açık karışmak olur. Bunu yapmaz. 3) Ermenistan ile imzalanan protokollerin hayata geçmemesinin sorumlusu olarak Türkiye'yi görüyor. Onu böyle açıkça 'ödüllendirmek' istemiyor.

***
Peki bundan sonra ne olacak?

***
Biz 24 Nisan'a kadar 'küs' pozisyonumuzu koruyacağız. Sonra o tarih gelip çatacak. Korkulan olmayacak. Tasarı Kongre Genel Kurulu'ndan geçmeyecek. Obama 24 Nisan'daki konuşmasında 'soykırım' demeyecek. Ama buna rağmen kendi ayağımızı bağladığımız için Türk-Amerikan ilişkileri sürüncemede kalmaya devam edecek.

Geçen sene nota verdik

İlişkinin sürüncemede kalmaya devam etmesinin nedeni geçtiğimiz yıl yine 24 Nisan zamanı takındığımız tavır. ABD Başkanı Obama geçen yıl yaptığı konuşmada 'soykırım' dememişti ama Ermenilerin kullandığı 'Büyük Felaket' anlamına gelen kelimeyi kullanmıştı. Bu  nedenle Ankara Washington'a geçen yıl nota gönderdi. Ancak tansiyonu artırmamak için kamuoyuna nota açıklaması yapılmadı.

***
Obama bu yıl da, her ne kadar soykırım demese de geçen yılki tonun altına düşmeyecektir. Ne de olsa Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde bir ilerleme olmadı ve protokoller imzalandığı halde hayata geçirilmedi.

***
O zaman ne olacak? Geçen sene nota verildiyse bu sene de verilecek.   Böyle olunca da ortaya absürd bir tablo çıkacak. Nota gönderdiği bir ülkeye geri çektiği elçisini yeniden yollayamayacak. Yani 24 Nisan bu yıl da 'soykırım' kelimesi telaffuz edilmeden atlatılmış olacak ama elçimiz Türkiye'de tutulmaya devam edilecek.

***
İyi de Türk-Amerikan ilişkileri böyle 'küs' nasıl yürüyecek? Türkiye hangi noktadan sonra elçisini yerine yollayacak? Bunu Washington'da konuştuğum uzmanların hiçbiri henüz bilmiyor. Kısacası işler burada arap saçına dönmüş durumda.



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,498 µs