En Sıcak Konular

DSP'den şartlı destek

24 Mart 2010 17:52 tsi
DSP Genel Başkanı Masum Türker, Anayasa'da yapılacak en önemli değişikliğin seçim yasalarında olması gerektiğini belirterek, ''Seçim barajını değiştirsinler biz varız'' dedi.

 
Türker, Karaman Serbest Muhasebeciler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 12 Eylül sürecinin izlerini taşıyan Anayasa hükümlerinin değiştirilmesine ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Daha önce DSP'nin Anayasa değişikliğini gündeme getirdiğini belirten Türker, ''DSP, ilk önce 2001 yılında Anayasa'da 34-35 maddeyi uzlaşarak, daha sonrada 90'a yakın maddenin de tekrar uzlaşarak değişimini sağlamıştır. Bu konuda biz son 1 ayda Anayasa'da değiştirilmesi gereken yaklaşık 26 maddedeki önerilerimizi hazırladık'' diye konuştu.

Anayasa değişikliği ile ilgili görüşlerini, hükümet ve muhalefet partilerinin liderlerine ilettiklerini ifade eden Türker, Türkiye'de Anayasa'yı değiştirmenin, 12 Eylül sürecinin izlerini silmek için tek başına yeterli olmadığını savundu.

DSP Genel Başkanı Türker, şunları kaydetti:

''Anayasa'da en önemli değişikliğin seçim yasalarında olması gerekir. Seçim barajını değiştirsinler biz varız. Bugün seçim barajı temsilde adaleti engelleyen bir düzenleme olarak devam ediyor. Bu nedenle son 2 görüşmemizi biz AKP ile yaptık. İlk görüşmemizde, 'anayasa'nın değiştirilmesi gerekir ama beraberinde de gerek seçim kanunlarında, gerekse siyasi partiler kanunlarında da değişiklikler yapılması gerekir' dedik. Siyasi partiler kanununda önerdiğimiz en önemli değişikliklerin birincisinde, seçilecek adayların liderin adayı değil halkın adayı olması için ön seçim sisteminin zorunlu hale getirilmesini önerdik. İkinci olarak, kadın erkek eşitliğini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını söyledik. Seçim kanunlarındaki en önemli değişiklik ise seçim barajının yüzde 10'dan, yüzde 5'e düşürülmesidir. Esasen barajın tamamen kaldırılması demokrasinin işletilmesinde, temsilde adaletin sağlanmasında önemlidir, fakat geçiş sürecinde yüzde 5 olabileceğini söyledik.''

Anayasa Mahkemesi'ndeki değişiklik ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki değişikliğe işleyiş bakımından katıldıklarını ifade eden Türker, ama kompozisyon oluşumunda hükümet ile aynı fikri taşımadıklarını belirtti.

Seçim barajında değişiklik yapılırsa hükümetin Anayasa değişikliğinde samimi olduğuna inanacaklarını dile getiren Masum Türker, ''Eğer barajla ilgili bir tasarrufları olmayacaksa o zaman bu Anayasa değişikliğinde de samimi değiller. Anayasa değişikliğinin demokratikleşme amacı taşıdığı konusunda da şüpheye düşeriz. Anayasa'da seçim barajı kalkarsa biz masaya oturur ve uzlaşacağımız maddeler konusunda mutabakata varırız. Uzlaşmayacağımız konularda da zaten yapacak bir şeyimiz yok'' dedi. 



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,302 µs