En Sıcak Konular

Sade vatandaş da HSYK üyesi olabilecek

24 Mart 2010 17:41 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kısmi Anayasa değişikliği paketinde HSYK yapısında bakanın sembolik bir hale geldiğini söyledi.

Önerilen HSYK modelinde Kurul'un üye sayısının 21'e çıkarıldığını anlatan Bakan Ergin, 15 üyenin bizzat yargı mensuplarınca kendi aralarından seçileceğini belirtti. Ergin pakette, Cumhurbaşkanı tarafından öğretim üyesi ve avukatlar arasından sembolik sayıda 4 üye seçilmesini önerdiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı kontenjanından Kurul'a öğretim üyesi ve avukatlardan arasından üye seçilmesinin öngörülmesi, 'sade vatandaş da HSYK üyesi olabilecek' şeklinde yorumlandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ birlikte, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin gazete, televizyon ve ajansların temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Swissotel'de yapılan toplantı yaklaşık iki saat sürdü.

Toplantıda yargı reformuna ilişkin yapılan çalışmaları aktaran Bakan Ergin, geniş tabanlı temsil esasının gerçekleştirilebilmesi için öncelikle HSYK'nın üye sayısının artırılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Bakan Ergin, HSYK kararlarına yargı yolunun açılmasına yönelik çalışma yaptıklarını belirtti. Sadullah Ergin şöyle devam etti: "Anayasa Mahkemesi heyetinin raportörleri arasından, Yargıtay ve Danıştay genel kurullarının doğrudan kendi üyeleri arasından, ilk derece mahkemelerinde görevli tüm hakim ve savcıların, birinci sınıf hakim ve savcılar arasından ve Cumhurbaşkanı'nın avukatlar, üniversitelerde hukuk, siyasal ve iktisat alanlarında görevli öğretim üyeleri ile üst düzey yöneticiler arasından seçecekleri üyelerin Kurul'da yer alması öngörülmektedir. HSYK kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olması ve etkili bir itiraz sisteminin de mevcut olmayışı, Kurul'a yöneltilen önemli eleştirilerden birisidir. Yargı Reformu Stratejisi, Kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz sistemi oluşturulabilmesi için; Kurulun daireler halinde çalışmasını, dairelerden birinin kararlarına karşı yapılacak itirazların bu dairenin üyelerinin katılmadığı Genel kurul'da incelenmesini öngörmekte, bir kısım kararlara karşı da yargı yolunun açılabileceğini kabul etmektedir. "

Yeni HSYK modelinde bakanın sembolik hale getirildiğini aktaran Bakan Ergin, "Kurulun daireler halinde yapılandırılması ve Adalet Bakanının dairelerin çalışmalarına katılmayıp sadece Genel Kurul'a başkanlık etmesi; halen Adalet Bakanlığınca kullanılmakta olan bir kısım yetkilerin Kurul'a devredilecek olması, Kurul için güçlü bir Genel Sekreterlik oluşturulması ve hâkim ve savcıların denetimi ve soruşturma izinlerinin Kurul'a bırakılması gibi hususlar dikkate alındığında Adalet bakanı ve Müsteşarının Kurul'daki varlığı şu andakinden daha sembolik bir durum olacaktır." dedi.

Bu arada Cumhurbaşkanınca seçilecek üyelerde hangi şartların aranacağına yönelik bir soru üzerine söz alan Bakan Cemil Çiçek, "Yükseköğrenim şartı var." Karşılığını verdi.

Yargı reformu taslağında öngörülen HSYK yapısı şöyle: "Adalet Bakanı Başkan, Yüksek yargı tarafından seçilen 5 üye, 1'inci sınıf hâkim savcılar arasından seçilen 10 üye, Cumhurbaşkanı tarafından seçilen 4 üye ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı."

(CİHAN)



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs