En Sıcak Konular

Euroya Yunanistan darbesi

24 Mart 2010 16:37 tsi
Euroya Yunanistan darbesi Uzmanlara göre, Almanya ve Fransa'nın Yunanistan'a yardım konusunda Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da devreye girmesini istemesi dolar karşısında gerileyen euroyu, daha da aşağı çekebilir.

İki ülkenin, Yunanistan'a yönelik bir kurtarma paketinin IMF yardımını gerektirebileceğini söylemesiyle oluşan güven bunalımı euroyu, dolar karşısında son 10 ayın en düşüğü olan 1.3366 seviyesine geriletti.

Dolar karşısında gerileyen euro, aynı şekilde Japon yeni ve İngiliz sterlini karşısında da değer kaybetti. Ancak euro, en büyük değer kaybını ise İsviçre'nin döviz kurunun değerlenmesini engelleyen kur politikasından vazgeçeceği spekülasyonu nedeniyle frank karşısında yaşadı. İsviçre frankı, bu haberle Asya işlemlerinde euro karşısında tarihi düşük seviyelerine yakın olan 1.4233'den işlem gördü.

Euronun yurtdışındaki düşüşü içeriye de yansıdı. Dün kapanışta 2.0835 TL olan euro, gelen yoğun satışlarla bugün 2.06 TL''ye kadar geriledi. Euro böylece TL karşısında son 1 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan dolar ise euronun aksine yükseliyor. Dün kapanışta 1.5395 TL olan dolar bugün 1.5435 TL'ye yükseldi

Bununla birlikte, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bugün Portekiz'in notunu AA-'ye düşürmesi de eurodaki düşüşü etkileyen diğer bir gelişme oldu.

BİRLİĞE GÜVENİ AZALTIYOR

Uzmanlar, Yunanistan'a yardım sürecinde IMF'nin devreye girmesinin euro bölgesinin gücüne yönelik soru işaretleri doğuracağını bunun da birliğe ve para birimine olan güveni azaltacağını belirtiyor.

Konuyla ilgili Bloomberg'e değerlendirmede bulunan Credit Agricole Corporate bankasından kıdemli döviz stratejisti Stuart Bennett, "Yunanistan'ın, IMF ile ortak hareket etmesi Avrupa'daki siyasi süreç açısından çok kötü gelişme olarak kabul edilebilir. Bu durum euroya olan güveni zedeler" dedi.

Bennett, gelişmelerin bu yönde seyretmesi durumunda euro/dolar paritesinin Haziran sonunda 1.33'e, Eylül'de ise 1.28 seviyesine gerileyebileceğini belirtti.

İsmini açıklamayan bir Alman yetkili, yarın başlayacak olan ve Yunanistan'a yardım konusunun başlıca gündemi oluşturacağı AB Liderler Zirvesi'nden, bu yardımın IMF şartı ile çıkacağı konusunda Almanya ve Fransa'nın fikir birliğine vardığını söylemişti.

REHN DE UYARDI

Geçtiğimiz hafta bir araya gelen euro bölgesi maliye bakanları yardım için bir çerçeve oluşturulmasında anlaşmış ancak detayları, liderler zirvesi sonrasında açıklanacağını söylemişti.

Bu açıklamanın ardından AB Komisyonu'nun ekonomi ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn de birliğin artık Yunanistan'a yardım konusunda bir karar vermesi gerektiğini aksi takdirde euronun değerinde "ciddi bir düşüş" yaşanacağı uyarısında bulundu. 



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,748 µs