En Sıcak Konular

Clinton'un bu sözlerine çok sinirlendiler

24 Mart 2010 13:09 tsi
Clinton'un bu sözlerine çok sinirlendiler ABD Dışişleri Bakanı Hallary Clinton Ermenistan'ın soykırım iddiasının araştırılması için bir tarih komisyonu kurulmasının doğru bir adım olacağını söyledi. Erivan'dan çok sert tepki geldi.

Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal'da gazeteci Vladimir Pozner'in sorularını yanıtlayan Clinton, Zürih'te imzalanan Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin öngören protokollerin imza töreninde Rusya ve Fransa dışişleri bakanları ile birlikte bulunduklarını hatırlattı. Clinton, protokoller çerçevesinde iki ülkenin tarih komisyonu kurulması yönünde anlaşma sağladığına dikkat çekerek, "Bu komisyon geçmişte kalan konuları inceleyecek." dedi.

Tarih komisyonunun kurulmasına yönelik çalışmaların yapılmakta olduğunu hatırlatan Clinton, "Bunun doğru yol olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde iki ülke ve iki halk kendilerine odaklanacak. Bize miras kalan geçmişi değiştiremeyeceğimizi bir çok kez söyledim. Şimdi yapabileceğimiz en güzel şey, daha iyi bir gelecek için çaba göstermektir." temennisinde bulundu.

Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesini ve sınırların açılmasını öngören protokoller, iki ülke parlamentolarında onay bekliyor. Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollere 'sözde soykırım' iddiaları ve sınır konularında şerh koyması, ardından ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu ve İsveç parlamentolarında 'sözde soykırım' yasalarının kabul görmesi Ankara'nın tepkisine neden oluyor. Ermenistan'ın Azerbaycan toprakları Yukarı Karabağ'da işgali sona erdirecek yaklaşımlara soğuk bakması nedeni ile Kafkaslar'da barış süreci kilitlenmiş durumda.

(CİHAN)

Erivan'dan 'çok sert' tepki

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokoller kapsamında 1915 olaylarını araştırmak üzere kurulacak tarih komisyonu için çalışmaların başladığı yönündeki açıklamaya Erivan çok sert tepki gösterdi.

Ermenistan Dışişleri Sözcüsü Tigran Balayan, dün Clinton'ın sözleri üzerine bir açıklama yaptı.

Balayan, "Protokoller Türk ve Ermenistan meclislerinde onaylanmadan böyle bir komisyon söz konusu değil" dedi.

Balayan ayrıca, böyle bir komisyonda Ermenistan soykırımının tartışma konusu yapılmayacağını savunarak, "Ermenistan ne bunu ne de soykırımın gerçek olup olmadığını tartışma konusu yapmayacaktır" dedi.

EN HASSAS KONU

Tarih komisyonu, her iki taraf için de en hassas konuyu oluşturuyor. Komisyon önerisini gündeme getiren Türkiye, 1915 olaylarının araştırılmasını istiyor.

Bu nedenle de komisyon konusunun protokollere girmesi Türkiye açısından önemli bir kazanım olarak görülüyor.

Ancak Ermenistan için 1915 olaylarının ne olduğunun tartışılması bile söz konusu değil. Gerek Ermeni yönetimi gerekse de Ermeni halkı, 1915'in tartışma konusu bile yapılmayacağını, yaşananların "soykırım" olduğunu belirtiyor.

(HÜRRİYET)



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs