En Sıcak Konular

"İranlı diplomat Batılılarla işbirliğinde"

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'de geçen ay sonunda kaybolan ve kaçırıldığı iddia edilen İran Savunma Bakanlığı'nın eski çalışanı emekli General Ali Rıza Asgeri'nin ülkesini terk ettiği ve Batılı istihbarat servisleriyle işbirliği yaptığı ileri sürüldü. Peki, iddiayı ortaya a

Washington Post gazetesi, adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Asgeri'nin Lübnan'daki Hizbullah örgütü ve bu örgütün İran ile bağlantıları konusunda bilgi sağladığını iddia etti.
 
Haberdei ABD'li yetkilinin, Asgeri'nin isteyerek işbirliği yaptığı ve verdiği bilgilerin gizli olduğu sözlerine yer verildi. Söz konusu yetkilinin, Asgeri'nin şu anda nerede bulunduğuna dair bilgi vermediği belirtildi.
 
Asgeri'nin Şam'dan Türkiye'ye geçtikten sonra İstanbul'da ortadan kaybolmasının ardından çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.
 
İran, eski İran Savunma Bakan Yardımcısı ve Devrim Muhafızları komutanlarından Asgeri'nin bazı Batılı ülkelerin istihbarat servislerince kaçırıldığını iddia ederken, İsrailli eski bir istihbaratçı, Asgeri'yi, Lübnan'daki Hizbullah'ın kurucusu olarak tanıdıklarını söylemişti.
 
Amerikan ABC News televizyonu ise bir analiz uzmanına dayanarak, Asgeri'nin ailesiyle bir Batı ülkesine sığındığını ve ABD ile işbirliği yaptığını ileri sürmüştü.
 
Asgeri hakkındaki iddialar

 
İranlı eski generalin, ülkesinin nükleer programıyla ilgili önemli istihbaratlara sahip olan eski bir Devrim Muhafızları üst düzey yetkilisi olduğu, Devrim Muhafızları'nın Lübnan'daki faaliyetlerinden sorumlu olduğu ve 1986'da Lübnan'da uçağı düştükten sonra Şii Emel örgütü tarafından kaçırılan İsrailli pilot Ron Arad'ın akıbetinden de sorumlu olduğu sanılıyor.
 
İsrail, İran'ı, Ron Arad'ı elinde tutmakla suçlarken, İran bunu reddediyor. İsrailli bir kuruluş, 2004'te Ron Arad'ın akıbetiyle ilgili inanılır bilgi getirene 10 milyon dolarlık ödül vaat etmişti.
 
İsrail basınındaki haberlerde de, İran'ın bu olayda Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA ya da İsrail gizli servisi Mossad'tan kuşkulandığı belirtildi.
 
İsrail, bu iddialardan sonra, İran'ın saldırı düzenleyebileceği ya da diplomatlarını kaçırabileceği endişesiyle, diplomatik temsilcilikleri etrafında güvenlik önlemlerini artırdı.

CNNTurk



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,290 µs