En Sıcak Konular

Türban rahatsız etmez

0 0 0000 00:00 tsi
Türban rahatsız etmez “Atatürk” kitabının yazarı ünlü tarihçi Andrew Mango'dan ilginç Çankaya çıkışı... Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yorumlayan Mango, "Erdoğan'dan kimse rahatsızlık duymayacak" dedi.

Meşhur “Atatürk” kitabının yazarı Andrew Mango, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak ilginç mesajlar verdi. “Başörtülü first lady Türkiye’nin Avrupa’daki imajına zarar vermez” diyen Mango, Köşk’e kim çıkarsa çıksın, istikrarsızlığa yol açmayacağını savundu

Türk kamuoyunun, “Atatürk / Modern Türkiye’nin Kurucusu” adlı kitabıyla tanıdığı Türkiye uzmanı yazar Andrew Mango, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın eşinin başının örtülü olmasının, Avrupa’da Türkiye’nin imajına zarar vermeyeceğini savundu. Mango, “Bu konu sadece, şu dönemde aşırı İslamcılardan çok tedirgin olan bazı ülkelerde etkili olabilir. Yani endişe duymaya hazır olan ülkeler, böyle bir durumdan endişe duyar. Almanya ve Fransa gibi Türkiye’nin AB üyeliği için her fırsatta endişeli olan ülkelerin derdi ise zaten Türkiye’yi AB dışında tutmak” dedi.

British Council’in organizasyonu ile Türkiye’ye gelen Mango, AKŞAM’a Türkiye gündemindeki sıcak konuları değerlendirdi. Son iki yıldır İngiltere’den Türkiye’ye yapılan yatırımın arttığına işaret eden Mango, “Yatırımların artarak devam etmesi, yabancıların Türkiye’de istikrara ilişkin bir endişesi olmadığının göstergesidir” dedi. Mango, cumhurbaşkanlığı seçimleri için kim aday olursa olsun, Türkiye için artık istikrarsızlık korkusu taşımadığını belirtti.

Mango, Şu mesajları verdi

SÖZDE SOYKIRIM: Türkiye, Ermeni soykırımı iddialarına karşılık verme konusunda yeterince profesyonel değil. Türkiye’nin tezlerini doğru şekilde savunabilen çok az insan var. Batılı tarihçiler, yazarlarla çalışmalısınız. O dönemde ne olduğunu iyi bir İngilizce’yle anlatan yazı çalışmalarına sponsor olun. Ancak bu konuda Ermeni diasporası yıllardır yaptığı çalışmalarla sizin çok önünüzde. Bir an önce organize olmalısınız. Dünyanın her yerinde insanlarınızı organize etmelisiniz.

PARLAMENTO TARİH YAZMAZ: Parlamentoların tarih yazmaya kalkışması çok saçma. Ermeni diasporasının parasını Batı parlamentolarında Türkiye karşıtı kararlar çıkartmak için harcaması, Türk diplomatlarının öldürülmesi için harcanmalarından daha iyidir. Bu bir gelişmedir.

NEDEN ATATÜRK YAZIYOR: Türkiye’de bir üniversitede katıldığım konferansta bir öğrenci “Neden bir yabancı gelip de Atatürk hakkında yazı yazıyor” diye sordu. Ben de “Öyleyse siz niye yazmıyorsunuz. Bu işi bir yabancının yapmasını istemiyorsanız, kendiniz yazın. Ben sizin Atatürk hakkında yazmanızı engellemiyorum” dedim. Bu tavır, Osmanlı İmparatorluğu’nun zayıf zamanlarında oluşan, “Hiçbir yabancıya güvenilmez” anlayışının izleri. Türkiye’de komplo teorilerine yatkınlık var.

TÜRKÇE’Yİ ANA DİLİ GİBİ KONUŞUYOR “60 yıldır Türkiye’yi İngiltere’ye, İngiltere’yi Türkiye’ye anlatıyorum” diyen Mango, Türkçe’yi ana dili gibi konuşuyor. İngiltere’nin önde gelen Türkiye uzmanlarından olan Mango, Türkiye ile ilgili 6 kitap yazdı. 1947’de öğrenciyken katıldığı BBC’de on dört yıl boyunca Türkçe Yayınlar Bölümü’nün yöneticiliğini yaptı. 1986’da emekliye ayrıldı. Sık sık Türkiye’yi ziyaret eden Mango, Londra’da oturuyor. Mango’nun Türkiye’yle ilgili ilk yazısı, 1957 yılında Political Quarterly adlı dergide yayınlandı. Turkey ve Discovering Turkey adlı tanıtıcı çalışmalarını, Turkey: The Challenge of a New Role adlı kitabı izledi (1994). Atatürk/Modern Türkiye’nin Kurucusu 2000 yılında yayımlandı.

Akşam



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,411 µs