En Sıcak Konular

Su petrolden daha pahalı olacak

22 Mart 2010 17:10 tsi
Su petrolden daha pahalı olacak Su sempozyumunda konuşan Su Vakfı Başkanı Prof.Dr. Zekai Şen, suyun gelecek yıllarda petrolden daha pahalı olacağını, ancak su yüzünden savaş çıkacağı görüşüne katılmadığını söyledi.

Bursa’da bu yıl 2’ncisi düzenlenen  Sempozyumu bugün başladı.

Bursa 2’nci Su Sempozyumu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı. Dünya Su Günü dolayısıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi, Su Vakfı ile Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BUSKİ) ortaklaşa düzenlediği sempozyumun açılışında konuşan Su Vakfı Başkanı Prof.Dr. Zekai Şen, Bursa’nın her türlü su kaynağına sahip olduğunu söyledi. ‘Yeşil Bursa’ deyiminin de buradan geldiğini ifade eden Prof.Dr. Şen, “Su önümüzdeki yıllarda değişik nedenlerle çok önemli olacak. Özellikle ülkemiz açısından sorun yok ancak uluslararası, sınır aşan sular konusunda hukukçulara çok ihtiyaç olacak” diye konuştu.

‘DAHA BÜYÜK KAYNAK SAĞLAYACAĞIZ’

Türkiye’nin jeopolitik ve enerjipolitik konuma doğru gittiğini ve onun da ötesinde su açısından politik duruma geldiğini anlatan Prof.Dr. Zekai Şen, “Türkiye’de merkezi İstanbul’da bulunan hidrojen enerjileri araştırma merkezi var. Su gerçekten insanlığa ileride daha fazla hayat verecek. Sudaki hidrojen ve oksijeni ayırabilirsek çok büyük bir kaynak sağlamış olacağız” dedi.

‘ÇEŞME KÜLTÜRÜ ESKİSİ GİBİ YAYGIN DEĞİL’

Suyun ileride petrolden çok daha önemli bir konuma gelebileceğini vurgulayan Prof.Dr. Şen, ‘ileride su savaşı çıkacak’ şeklindeki açıklamalara katılmadığını ve Türk milletinin hiç kimseyi susuz bırakmadığını kaydetti. Suyun Anadolu medeniyetleri tarafından büyük önem kazandığını da anlatan Prof.Dr. Zekai Şen, çeşme ve sebil kültürünün eskisi gibi yaygın olmadığına dikkat çekti.

‘2040’A KADAR BURSA’NIN SU SORUNU YOK’

Programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe ise Evliya Çelebi’nin ‘Bursa sudan ibaret’ sözünü hatırlatarak, bu yüzyılın probleminin su olacağını vurguladı. Dünyanın yüzde 97.5’inin tuzlu su olduğunu belirten Başkan Altepe, geriye kalan yüzde 2.5’inin binde 3’ünün içilebilir su olduğunu ifade etti. Türkiye’de sağlıklı su içim oranını yüzde 93 olduğunu kaydeden Altepe, “İklim değişikliğinde ülkemiz risk grubunda. Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı bin 400 metreküpken, Bursa’da bu oran 2 bin 500 metreküp oranında. Doğancı Barajı’na eklenen Nilüfer, Apolyon ve Gölbaşı barajları ile 2040 yılına kadar Bursa’nın su sorunu bulunmuyor” diye konuştu.

‘SU İLE İLGİLİ POLİTİKALARDA DİKKATLİ OLMALIYIZ’

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise suyun öneminin bilindiğini ancak su politikalarının dikkate alınmadığını söyledi. Su kenti olarak anılan Bursa’da da 3 yıl önce su sıkıntısı yaşandığını hatırlatan Vali Harput, “Su sıkıntısı yaşadığımızda yeraltı sularına yöneldiğimizi unutmayalım. Su kullanımı, tasarrufu ve suyun geleceği konusunu iyi anlatmamız gerekir” dedi.

‘TÜRKİYE SU FAKİRİ ÜLKELER ARASINDA YER ALABİLİR’

Nüfus artışına bağlı olarak Türkiye genelinde su kullanım oranının son 25 yılda yüzde 60 oranında arttığına değinen BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çekinavcı ise gerekli önlemlerin alınmaması halinde Türkiye’nin yakın bir gelecekte su fakiri ülkeler arasında yer alabileceğini söyledi.

SU KONSERİ VERİLDİ

Sempozyumda ayrıca Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu ‘su’ temalı konser verdi. ‘Evlerimizde suyu tasarruflu kullanalım’ konulu resim, şiir ve skeç yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.

Hürriyet



Bu haber 2,992 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,574 µs