En Sıcak Konular

Cindoruk'tan anayasa değişikliği açıklaması

22 Mart 2010 16:19 tsi
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa değişiklik taslağına ilişkin olarak, “Bu teklifin en önemli maddeleri HSYK ve Anayasa Mahkemesinin bünyesini değiştirmeye yönelik olanlardır. Geri kalan tümü ise onun süsüdür, bizi kandı

Cindoruk, Başkent Üniversitesinde düzenlenen “Türkiye'nin Analizi” panelinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“İktidarın, muktedir olmak için, kararlarını hayata geçirmek için Cumhuriyetin Anayasası'nı aşması gerekiyordu” görüşünü dile getiren Cindoruk, hükümetin bunu da kendisine engel teşkil ettiğini düşündüğü yargı organlarının görev ve yetkilerini değiştirerek çözmeye çalıştığını savundu. Cindoruk, şöyle konuştu:
“Bu teklifin en önemli maddeleri HSYK ve Anayasa Mahkemesinin bünyesini değiştirmeye yönelik olanlardır. Geri kalan tümü ise onun süsüdür, bizi kandırmaya yönelik hükümleridir.

Kuşatma altında olduğunu söyleyen Başbakan, bu kuşatmayı kaldırmak için Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştiriyor. Böylece Anayasa Mahkemesinin kendisi hakkında kapatma davası açmasını önlemek istiyor. HSYK'nın bünyesini karmaşık hale getiriyor, dolambaçlı bir yol izliyor.”

Türkiye'de daha önce de bu yöntemin bir-iki defa denendiğini ancak başarılı olunamadığını ifade eden Cindoruk, bu değişikliğin de başarıya ulaşmayacağını düşündüğünü kaydetti.

“Yürütmeyi kuşattığı söylenen yargının aslında yürütmeyi denetleyen yargı olduğuna” dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Cindoruk, “Şimdi karmaşık sistemler kurarak Anayasamızı sıkıntıya sokmalarını fevkalade yanlış buluyorum” dedi.

Anayasa değişikliğinin gerekli, kalıcı ve gerçekçi olması gerektiğine dikkati çeken Cindoruk, tasarıda bu unsurların olmadığını savundu.

Cindoruk, öngörülen düzenlemelerle askeri yargının devre dışı bırakılmasının da önemli olduğunu, bu tür düzenlemelerle çeşitli sıkıntıların ortaya çıkabileceğini kaydetti.

1982 Anayasası'na göre de anayasayı yorum hakkının parlamentoda değil Anayasa Mahkemesinde olduğunu anımsatan Cindoruk, Anayasa Mahkemesinin yapısı değiştirildiği takdirde anayasayı yorum konusunda da sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti. Cindoruk, geçici 15. maddenin kaldırılmasına yönelik düzenlemeyi de olumlu bulduklarını bildirdi.

Uzlaşmayla yapılması gereken bir anayasa değişikliğinin hükümet tarafından referanduma götürülmek istendiğini belirten Cindoruk, “İktidarın yapmak istediği, muhalefetin reddedeceği bir metni halka onaylatmak” dedi.

Bu arada, Cindoruk'un “Prof. Dr. Haberal'ın başına gelen siyasi bir hukuk felaketidir. Haberal çıkar, hem Türkiye'den hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden tazminat alır ama özgürlüğün fiyatı nedir?” sözleri öğrenciler tarafından uzun süre alkışlandı.

A.A.



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,546 µs