En Sıcak Konular

7 yıldır kayıp Hakan Uzan salı günü Paris’te

22 Mart 2010 11:58 tsi
Kırmızı bültenle 7 yıldır aranan Hakan Uzan, 23 Mart’ta Paris’te tahkim mahkemesine çıkıyor. Uzan, 8 gün dokunulmazlık aldı.

Dünya Bankası nezdindeki Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin (ICSID), 7 yıldır firarda bulunan ve kırmızı bültenle aranan Hakan Uzan’a 8 günlük dokunulmazlık hakkı sağladığı ortaya çıktı. Mahkemenin, Hakan Uzan’a 8 günlük dokunulmazlık hakkı verilmesinde, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in 2005 yılında yaptığı, “ölü ya da diri getirilecekler” açıklaması etkili oldu.

İKİ KARDEŞ BULUŞUYOR

Merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı 10.1 milyar dolarlık dava kritik sürece girdi. Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda, halen Fransa’da bulunan Cem Uzan ile 7 yıldır firarda bulunan kardeşi Hakan Uzan, 23-25 Mart tarihlerinde, Dünya Bankası’nın Paris’teki ofisinde ifade verecekler.

Böylece, iki kardeş uzun bir aradan sonra Paris’te bir araya gelmiş olacak. Cem Uzan ile Hakan Uzan’ın, mahkeme heyetine, yeni bilgi ve belgeler sunacağı belirtildi.

BM’DEN HAYMATLOS ÇIKMADI

Mahkemenin kararının ardından, kırmızı bültenle aranan Hakan Uzan’ın Paris’e nasıl geleceği sorun oldu. Uzan’ın avukatları öncelikle Hakan Uzan’a Birleşmiş Milletler’in, vatansızlara verdiği, ‘haymatlos’ belgesi almak istedi. Ancak BM’den bu yönde bir karar çıkmadı. Bunun üzerine avukatlar, Dünya Bankası’na başvurarak, “Hakan Uzan, Paris’e ifade vermeye geldiğinde öldürülebilir. Bunun sorumlusu da tahkim heyeti olur. Bu nedenle, geçici izin ve dokunulmazlık sağlansın” talebinde bulundular. Avukatlar, bu iddiaya dayanak olarak da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, 2005’te yaptığı, “Ölü ya da diri Türkiye’ye getirilecekler” açıklamasını sundular. Dünya Bankası’nın tahkim heyeti de, Hakan Uzan’a Fransa’ya 8 günlük geçici giriş izni verilmesini kararlaştırdı. Bu karar doğrultusunda Hakan Uzan’a 8 gün kimse dokunamayacak.

Türkiye’den 18 kişilik heyet sorgulayacak

Paris’te yapılacak olan Libananco duruşmalarına, Türkiye’den de 18 kişilik heyet gidecek. Dünya Bankası tahkim heyeti ile birlikte Türk ekip de, Uzan biraderleri çapraz sorguya alacak. Türkiye, kağıt üzerinde Libananco’nun ortağı olarak görülen Ali Cenk Türkan’ı da, Amman’da buldu. Duruşmalarda Türkan’ın da ifadesi video sistemiyle alınacak.

Neden ifade verecekler?

Tahkim heyetinin, Hakan Uzan’ın dinlemesiyle ilgili kararın perde arkası da ortaya çıktı. Buna göre, mahkemenin Hakan Uzan’ın dinlenmeye karar vermesinde, Hakan Uzan’ın, 2003’te Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşme etkili oldu. Cem Uzan’ın avukatları, mahkemeye ÇEAŞ ve Kepez’e el konulmadan önce Hakan Uzan’ın Başbakan Erdoğan ile görüştüğünü belirterek, “Hakan Uzan, el konulma sürecini çok iyi biliyor. Hükümet üyeleriyle yaptığı görüşmeleri de anlatmasında yarar var. Bu nedenle dinlenmesini istiyoruz” dediler. Mahkemede, Uzan’ın avukatlarının talebi doğrultusunda Hakan Uzan’ın dinlenmesine karar verdi.

star



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,705 µs