En Sıcak Konular

Dolar daha ne kadar yükselir?

22 Mart 2010 11:01 tsi
Yunanistan'a dair endişelerinin devamının etkisiyle küresel risk iştahında azalmanın iç piyasada kur ve faize de yansıması beklenirken, bankacılar siyasi gelişmelerin yakından izleneceğini söylüyorlar.

Bankalararası piyasada Cuma günü siyasi endişeler ve euro/dolar paritesindeki sert düşüşe paralel spot kapanışta 1.5310/1.5330 TL olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bugün güne 1.5340/1.5390 seviyesinden başladı. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.3507 seviyesinden işlem gördü.

İstanbul serbest piyasada da dolar 1,5400, euro 2,0800 liradan haftaya başladı.
Kapalıçarşı'da 1,5340 liradan alınan dolar 1,5400 liradan satılıyor. 2,0740 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 2,0800 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 1,5360 lira, euronun satış fiyatı ise 2,0760 lira olmuştu.

Dövize göre daha lokal bir piyasa olan tahvil/bonoda ise Cuma günü siyasi endişelerin etkisi hissedilmedi ve piyasada sakin ve sınırlı aşağı yönlü bir seyir hakimdi. Cuma günü spot ve valörlü kapanışta yüzde 9.10 olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada 9.07/9.17 seviyesinden açıldı.

ABD hisse senedi vadeli işlemlerindeki yüzde 0.4 civarında ekside olduğuna dikkat çeken HSBC Stratejisti Fatih Keresteci Avrupa piyasalarının da Yunanistan endişeleriyle güne satıcılı bir görünümle başlaması beklendiğini belirtti ve bu sabah yayımladığı raporda şöyle dedi:

"Türkiye cephesine dönersek siyasi gelişmelerin gündemin ilk sıralarında olduğunu görüyoruz. Geçen hafta basında yer alan parti kapama haberinin etkisi bir miktar azalmış durumda. Dikkatler anayasa değişiklik sürecine odaklanmış durumunda. Bu sürecin sonunda ortaya çıkabilecek referandum olasılığı mali piyasaları rahatsız edebilir. Euro/dolar paritesinde yön aşağı olsa da teknik olarak 1.3450 seviyesi önemli duruyor. Mayıs 2009'dan bu yana görülen en düşük seviye olan 1.3450'nin aşağı yönde kırılması durumunda düşüş daha da ivme kazanabilir. Bu ihtimal, dolar/TL kurundaki yukarı yönlü baskıyı kuvvetlendirebilir. Dolar/TL kurunda teknik olarak yukarıda sırasıyla 1.5450, 1.5550 ve 1.5650 seviyeleri bulunuyor. Aşağı doğru gevşemelerin mevcut ortamda 1.5300'ün altına gelmesini, kısa vadede, pek olası görmüyoruz... Gösterge bileşik faizin yüzde 9.1-9.2 dar bandının üst kısmına doğru bir hareket yapacağını düşünüyoruz."

Siyasi tarafta uzun süredir AKP tarafından hazırlıkları sürdürülen anayasa değişikliği paketi, bugün parlamento içindeki ve dışındaki siyasi partilere sunuluyor. AKP yetkilileri paket üzerinde müzakereye açık olduklarını söylüyor. Paketin 12-13 maddeden oluşması bekleniyor. Yetkililer, geçtiğimiz hafta bu konuda yapılan toplantıların ardından Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla ilgili bir düzenlemenin pakette yer almayacağı bildirilmişti. Ancak gelinen son aşamada paket bu yönde değişiklikleri de barındırıyor.

Bugün dış piyasalarda takip edilecek bir veri bulunmazken Japonya piyasasında tatil nedeniyle işlem yapılmayacak. İç piyasada ise Merkez Bankası Mart ayı ikinci dönem beklenti anketi ve Hazine Müsteşarlığı'nın açıklayacağı merkezi yönetim brüt borç stoku verileri izlenecek.

sabah



Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,834 µs