En Sıcak Konular

Bakan Çiçek'ten anayasa paketi açıklaması

22 Mart 2010 10:46 tsi
Bakan Çiçek'ten anayasa paketi açıklaması Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan oluşan AK Parti heyeti, muhalefet turuna başlamadan önce anayasa değişiklik teklifini bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

Ak Parti değişiklik paketini randevulardan önce muhalaefete elden verdi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan oluşan AK Parti heyeti, muhalefet turuna başlamadan önce anayasa değişiklik teklifini bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

Yeni paketin tamamının Ak Parti'nin internet sitesinde de saat 11.00'den itibaren yayınlanacağını belirten Cemil Çiçek, şunları söyledi:

YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR

Biz burada bugün milletvekili sıfatıyla bulunuyoruz. Zaman zaman medyamızda, hükümetin hazırladığı anayasa taslağı paketi deniyor. Bu anayasa açısından doğru değildir. Hükümetin anayasa değişikliğiyle bir ilgisi yoktur. Bunun yapacak mercii TBMM’dir. Bunu gerçekleştirenler de milletvekillerimizdir.

Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya ihtiyacı olduğu herkesin kabulüdür. 1982 Anayasa’sı hazırlandıktan, yürürlüğe girdikten sonra dünyada en çok tartışılan Anayasa’lardan biridir.Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu kesindir. Ancak buna rağmen bir bütünlük içinde bir anayasa değişikliği gerçekleştirilemedi. Bazen birkaç madde, TBMM tarafından değiştirildi. Şüphesiz bizim parti olarak da 5 madde dışında, 1. 2. 3. maddeleri ve 174. maddenin onların değiştirilemeyeceğini teminat altına alan 4. maddeler dışındaki maddelerin bütünlük içinde ele alınsın istedik.

UZLAŞI ARIYORUZ

Esas itibariyle anayasalar bir uzlaşı metnidir. Baştan beri de biz bu uzlaşıyı aradık. Bu taslak metin dedik, değilse altına 184 imzayı koyar, TBMM’ye sunar, o zaman da size bizim teklif ettiğimiz maddeleri açıklardık. Ama göreceksiniz bu düşüncemiz, bu samimiyetimiz bu metinle de teyit edilmiş olacaktır.

Türkiye büyüdükçe geliştikçe demokrasi standartları yükseldikçe yeni değişiklikler de kaçınılmaz hale geliyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ZARURİ

AB katılım sürecinin bu anayasayla yürütülmesi zor görünmektedir. Türkiye müzakere yapan bir ülke, kendi müktesebatını AB’ye uydurmak mecburiyetindedir.

Bugünkü anayasa AB normlarına uymuyor, AB normlarının dikkate alırsanız Anayasa’ya uymuyor. Onun için en evvel yapılması gereken, en başta temel hak ve özgürlüklerden oluşan bir Anayasa değişikliği zaruri görülmektedir.

Tabiatıyla dünyada bir hızlı değişim var. Bunun başında da Türkiye geliyor. Hiç kimse 2000 Türkiye’sinin, 2010 Türkiye’si olduğunu söyleyemez.

Türkiye’nin 21. yüzyılı böyle bir anayasayla karşılaması doğru değil. Ekonominin büyüdüğü, dış politikada ağırlığının değiştiği bir ortamda değişmeyen ve değiştirilemeyen bir anayasayla yolumuza devam etmemiz mümkün görünmüyor.

Bu Anayasa değişliklerinin hedefi, halk egemenliğini her alanda tesis etmek ve halkın iktidarını güçlendirmektir. Bugün biz varız yarın başkası olacaktır ama halk hep olacaktır.

Onun için bu söylediğimiz sözün en önemli bilginize sunulacak bu anayasa değişikliği taslak metnidir. Biz kendi iktidarımızı güçlendirmek yerine, yüksek standartta bir demokrasi hedefliyoruz ve halkın iktidarının egemen olmasını istiyoruz.

82'DEN BERİ TARTIŞILAN BİR ANAYASAYA SAHİBİZ

Başta da söyledim, 1982’den beri tartışılan bir Anayasa’ya sahip olduğumuz için herkesin bu Anayasa’yla ilgili yazılmadık konu kalmadı. Bu Anayasa taslağını hazırlarken, yüzde yüz kendi düşüncemiz olarak değil, bugüne kadar olan görüşleri de temin ederek, bir uzlaşı metni ortaya koymaya çalıştık. Bu arayışı, siyasi partilerimiz kuruluşlarımız, düşüncelerini her safhada söyleyebilecekleri gibi, ayrıca teklif haline dönüştürüp TBMM’ye sunduğumuzda, komisyonda da bu tekliflere hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.

TEK MERCİİ TBMM

TBMM Anayasa değişikliğini yapacak tek merciidir. Bunun dışında başka bir makam yoktur. Kurucu Meclis gibi bugünkü Meclis’in adeta Anayasa yapamayacağı gibi görüşleri benimsemiyoruz. TBMM buna yetkilidir ve yetkindir. Dolayısıyla bu Meclis bu yetkiye sahip olduğuna göre, bunu geciktirmenin de bir anlamı yoktur. Madem ki hepimiz bu Anayasa’nın değişmesi noktasında ittifak halindeyiz, o zaman bugünün işini yarına bırakmak akıl karı değildir.

AK PARTİ KENDİNE Mİ ANAYASA HAZIRLIYOR DENİLDİ

2007 seçimlerine giderken, parti olarak bir taahhüdümüz oldu, o zaman taslak metin tartışıldı ve denildi ki Ak Parti kendine bir Anayasa mı hazırlıyor? 'Anayasa ülke için millet için olur, siz kapalı kapılar ardında Anayasa hazırlıyorsunuz' dendi. Biz dedik ki 'hayır biz bir taslak metin hazırlıyoruz, bunun herkesin bilgisine sunacağız.' Sonra oradan gelen eleştirileri de alıp, son bir değerlendirme yaptıktan sonra teklif halinde Meclis’e sunacağımızı söyledik. Bazı çevreler dediler ki, 'Hayır bu işi siz yapmayın, TBMM yapsın.' Elbette orası yapacak. 'TBMM’nin sayın başkanı inisiyatif alsın' denildi. Biz dedik ki Anayasa’nın değişmesi gerektiğini düşünüyoruz.

İster bizim, ister başka bir yöntemle nasıl olursa olsun yeter ki bu Anayasa değişsin. 

KÖKSAL TOPTAN UZLAŞMA İSTEDİ

4 Eylül 2008 tarihinde, TBMM’nin o zamanki sayın başkanı Köksal Toptan, Meclis’te grubu olan partilere bir metin gönderiyor. Uzlaşmanın önemine vurgu yaparak diyor ki, 'aşağıdaki dört konuda, birincisi sırada Anayasa, iki TBMM iç tüzüğü, üç AB uyum yasaları dört bazı önemli konular, seçim kanunu, siyasi etik kanunu’nu esas alan bu dört konuda bir çalışma yapalım. Uzlaşma komisyonu kuralım, çalışma yapalım' diye.

Maalesef bu talebe iki siyasi partimiz ve bizimle beraber üç siyasi olumlu cevap veriyor, bir siyasi partimiz bu öneriyi dikkate almıyor.

Herkes bu Anayasa’nın değişmesini istiyor, ama her seferinde bir bahane bulunarak başka bahara erteleniyor. O nedenle bugün yaşadığımız bir kısım problemlerin temelinde bu Anayasa’nın yattığını biliyoruz.

TÜRK MİLLETİNE ANAYASA ARMAĞAN EDİLSİN

Biz bu değişikliğin yapılabileceği kanaatindeyiz. Geçen her günün bir kayıp olduğunu düşünüyoruz ve biz Anayasa değişikliği konusunda ilgili tüm tarafların sorumlu olduklarına inanıyoruz. Hepimiz siyasetçiler olarak, partiler olarak tarihi bir sınavla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyoruz. Ümit ederim 23. Dönem Parlamentosu kısmi bir değişiklikle de olsa Türk milletine bir Anayasa armağan etmiş olur.

Tabi çok sayıda siyasi partilerimiz ve STK’larla konuşacağız. İçeriğiyle ilgili tartışmalar yapılacaktır. Şunu ifade etmek isterim, her çıkıştan sonra biz açıklama yapma durumunda olmayacağız.

SAMİMİYİZ

Biz uzlaşma konusunda samimiyiz. Biz her türlü ilaveye değişikliğe açığız. Zaten açıklandığı zaman da yazdıklarınız, çizdiklerinizin ne kadar değişik olduğunu göreceksiniz.

hurriyet



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,396 µs