En Sıcak Konular

Nevruz'a damga vuran o cümle

22 Mart 2010 08:47 tsi
Nevruz'a damga vuran o cümle

Kardeşlik görüntülerine sahne olan Nevruz kutlamalarına Osman Baydemir'in sözleri damgasını vurdu...

Baharı müjdeleyen Nevruz tüm yurtta olaysız geçti. Diyarbakır, Hakkari, İstanbul ve Ankara’daki kutlamalara binlerce insan katıldı.Yakılan ateşlerin üzerinden atlandı, şarkılar söylendi. BDP’li Osman Baydemir, “Kürt’ün Türk’e, Türk’ün Kürt’e kurşun sıkması haramdır. Kucaklaşma vakti gelmiştir” dedi...

Nevruz bayramı Türkiye'de ve Türk cumhuriyetlerde coşkuyla kutlandı. Tüm gözlerin çevrildiği Diyarbakır'daki kutlamalara 200 bin, Hakkari'de ise 30 bin kişi katıldı. Türkiye genelinde kutlamalar olaysız geçti. İstanbulda 12, Erzincan'da ise 6 kişi gözaltına alındı. İstanbul'daki Nevruz kutlaması Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme Meydanı'nda yapıldı. Barış ve Demokrasi Partisi'nin düzenlediği kutlamaya katılanların sayısının fazlalığı izdihama neden oldu. Kutlama boyunca İstanbul genelinde 10 bin polis görev yaptı.

YEMEK TENCERELERİ ARANDI

Meydan girişinde ve çevresinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Arama noktalarında içeri giren herkes didik didik arandı. Bebek arabaları, yemek tencereleri ve çocuklar bile arandı. Kutlama BDP Eş başkanı Gülten Kışanak'ın ortaya yığılan odunları ateşe vermesi ile başladı. Ateşin çevresinde halay çekildi. Bazıları Abdullah Öcalan'ın posterlerini açtı, bazıları da Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu tişörtler giydi. Kutlama BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak'ın ortaya yığılan odunları ateşe vermesi ile başladı. Ateşin çevresinde halay çekildi.

KANDİLDEN GELENLER PROTOKOLDE

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları her yıl olduğu gibi bu yıl da Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz Alanı'nda yapıldı. Kutlamalarda İmralı'da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın 10 dakika süren sinevizyon gösterisi yapıldı.

Öcalan'ın nevruz mesajı avukatları tarafından okundu. Kandil'den gelen 8 PKK teröristten Şeref Gençdal da protokolda oturdu. Kutlamalara, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski Genel Başkanı Ahmet Türk, siyasi yasaklı eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, bölge milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir katıldı.

ELLER BARIŞA AÇILDI

Demirtaş, yaptığı konuşmada, ''Bu halk gönlünü açmış, elini uzatmış sadece barış ve özgürlüğü haykırıyor. Cesaretin varsa Sayın Başbakan bu halkın elini havada bırakma. Gönülleri barışta tut” dedi. Kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana Kürdistan'ın 4 parça olduğunu ve nevruzun herkese kutlu olmasını diledi. Diyarbakır emniyet yetkilileri ilde izinlerin kaldırıldığını ve 3 bin polisin görev yaptığını söyledi.

HAKKARİ'DE 30 BİN KİŞİ KATILDI

Hakkari'de Yukarı Merzan Mahallesi'ndeki toprak sahada düzenlenen Nevruz kutlamasına yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Geniş güvelik önlemlerinin alındığı alanda BDP İl Başkanlığı'nın görevlendirdiği bin kişilik ekibin de olay çıkmaması için önlem alması dikkat çekti. Nevruz alanına giriş öncesi sarı, kırmızı ve yeşil olarak yüzünü boyatan bir çocuk polis yüzündeki o boyanın yıkamasını istedi. Çocukta yüzünü yıkamayınca polis yüzünü yıkadı. Nevruz Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bağımsız Türk devletleri büyükelçilerinin katılımıyla kutlandı. Türkmenistan'da da Nevruz dolayısıyla 3 gün resmi tatil ilan edildi. Ülkede halaylar çekildi. Şarkılar söylendi. İran’da ise Nevruz ateş yakılarak kutlandı.

GÜL: SEVGİNİN MÜJDELEYİCİSİ

Ankara'daki resmi Nevruz kutlamaları ise saat 11'de başladı. Gençlik Parkı'nda yapılan kutlamalarda da konserler ve dans gösterileri gerçekleşti. Nevruz ateşini Devlet Bakanı Faruk Çelik yaktı. Nevruz bayramı nedeniyle Altınpark'ta düzenlenen törende Nevruz ateşini yakan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kutlamalarda bazı mesajlar da verdi. Gül, dünyanın birçok yerinde bu bayramın kutlandığını belirtti ve barış ve huzur içinde geçmesini diledi. Gül, ''Nevruz nasıl baharı müjdeleyorsa Türkiye'de de karşılıklı sevgi, saygı ve birlikte çalışmanın müjdecisi olmasını temenni ediyorum'' diye ekledi.

AKILSIZLAR BU HALE GETİRDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nevruz kutlamalarıyla ilişkin yaptığı değerlendirmede sert konuştu. Günay, "Ne yazık ki geçmiş yıllarda 'akılsız bazı yönetimlerin elinde' Nevruz günü bir tehlike günü ve düşman günü haline getirildi ve insanların içlerinden coşkuyla gelen o kutlama sevinci engellenmeye çalışıldı” dedi.

BİRBİRİMİZE KURŞUN SIKMAK HARAMDIR

Kutlamada ilk konuşmayı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir yaptı. Baydemir, "Kürt’ün Türke, Türk’ün Kürt’e kurşun sıkması haramdır. Artık birbirimize karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Gerilladan, askere kurşun değil karanfil, askerden gerillaya operasyon kurşun değil karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Türk ve Kürt annelerinin kucaklaşmasının vakti gelmiştir. Daha fazla zaman kaybetmek yazıktır günahtır" dedi.

bugün



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,705 µs