En Sıcak Konular

Kandil'e Alman pasaportu yağmış

22 Mart 2010 08:17 tsi
Kandil'e Alman pasaportu yağmış Alman Focus dergisi Berlin’den çalınan 110 adet boş pasaportun Kuzey Irak’taki teröristleri kaçırmakta kullanıldığını ve olayı MİT’in de yakından izlediğini yazdı

Berlin’de 2009’da bir yabancılar dairesi ile iki nüfus müdürlüğünden çalınan boş pasapot ve resmi evrakın Kuzey Irak’taki teröristleri Avrupa’ya kaçırmak için kullanıldığı iddia edildi. Alman Focus dergisi, soygunda 1100 adet boş pasaport, 900 adet boş vize formu, 2 bin adet boş ikametgâh belgesi ile kaşelerin alındığını ve olaya MİT’in (Milli İstihbarat Teşkilatı) adının da karıştığını ileri sürdü.

Focus, haberi “Müller” kod adlı bir ihbarcının soygundan bir hafta sonra polise verdiği bilgiler ve Ferdi K. (30) adlı bir Türk zanlı hakkında açılan davaya dayandırdı. Habere göre olay şöyle gelişti:

Paris’ten koordine edildi
Berlin’in Moabit semtindeki bir yabancılar dairesi ile iki nüfus müdürlüğü Temmuz 2009’da uluslararası alanda faaliyet gösteren bir çete tarafından soyuldu. 5 bin kaçağa resmi seyahat belgesi çıkartabilecek soygun, Paris ve Oslo kentlerinden koordine edildi. Amaç, Kuzey Irak’ta bulunan “uykudaki” teröristlere pasaport ve kimlik temin edip, belirli zaman aralıkları içinde Avrupa’ya kaçırmaktı.

Olayın kokusunu alan MİT, çalıntı evrakın izini takip edebilmek ve Irak’taki terörist yapılanmayı çözebilmek için çetenin içine bir ajan yerleştirdi. Bu durumdan haberdar olan Berlin Başsavcılığı, bunun üzerine Alman İstihbarat Teşkilatı’nı (BND) bilgilendirdi ve devreye girmesini sağladı. Bundan sonra soruşturma gizlice ve derinden yürütüldü.

Müller ortadan kayboldu
İhbarcı Müller, polise ayrıntılı bilgi vermek için “yargılanmama” şartı istedi ve doğru söylediğini kanıtlamak için de soygunda çalınan pasaportların birinin nüshasını e-mail ile gönderdi. Ancak bu aşamada Müller ortadan kayboldu ve soruşturma çıkmaza girdi.

Ta ki Berlin’de kocasından şiddet gören bir kadının yaptığı ihbara kadar. Adı açıklanmayan kadın, eşi Ferdi K.’yı, Moabit semtindeki yabancılar dairesi soygununa karışmakla suçladı. BND ihbarı değerlendirirken, Ferdi K. hakkında dava açıldı.

K.Irak’ta tanesi 5 bin euro
Suçlamayı kabul eden Ferdi K., çalınan boş pasaport, kimlik ve kaşeleri soygundan iki hafta sonra otomobili ile Türkiye’ye götürdüğünü, burada 1 milyon 250 bin euro karşılığında bir aracıya teslim ettiğini söyledi.

Ferdi K.’nın dava dosyasında, MİT’in soygun sonrasındaki takibi de açıkça ifade edildi. Ayrıca Ferdi K.’nın pasaportların Kuzey Irak’ta tanesi 5 bin euro’ya satıldığı iddiasına da yer verildi.

İstanbul’da kullanıldı
Berlin Savcılığı ve BND, soruşturmanın kısa zamanda kapatılacağını açıklayarak olayın büyümesini engellemeye çalışırken, Federal Polis de çalınan pasaportların, vize formlarının ve ikamet belgelerinin numaralarını vererek, uluslararası arama kararı çıkarttı. Ocak 2010’dan itibaren Berlin’den çalınan 80 pasaport, 10 AB ülkesinde yapılan kontrollerde tespit edildi. Pasaportların yüzde 25’i, İstanbul’dan seyahat eden yolculardan çıktı.

Focus dergisi iddialarının doğruluğunu teyit edebilmek için Ferdi K.’nın avukatı Tobias Zimmer ile de bağlantı kurdu. Ancak Zimmer, müvekkilinin dosyasına bakmasına halen izin verilmediğini ve bu nedenle ayrıntılar konusunda bilgi veremeyeceğini kaydetti.

Milliyet



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs