En Sıcak Konular

EDP'nin liderinden AK Parti'ye ağır eleştiri

20 Mart 2010 22:19 tsi
EDP'nin liderinden AK Parti'ye ağır eleştiri Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, AKP’nin gündeme getirdiği Anayasa değişikliği teklifi paketinin demokratik olmaktan uzak olduğunu ifade etti.

EDP Parti Meclisi, Genel Başkan Halis başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Halis, toplantının ilk bölümünde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sözlerine tüm Ortadoğu halklarının Nevruz bayramını kutlayarak başlayan Halis, EDP’nin Türkiye’deki siyasal yaşama katılmasının tarihi bir anlamı olduğunu belirterek Türkiye’nin uzun süredir ihtiyacını duyduğu sol, demokrat parti olan EDP’nin uzun çalışmalar sonucu bu noktaya geldiklerini ifade etti. Bugünkü toplantıda partinin Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) seçeceklerini bildiren Halis, Batı standartlarında demokrat bir kitle partisi olduklarını kanıtlayacaklarını dile getirdi. Halis, EDP’nin "Türkiye partisi" olacağını kaydederek "Anamuhalefet partisi ve parlamentoda bulunan diğer partinin Türkiye’nin bir bölgesinde olmadıklarının altını çizmiştim. Bu, büyük bir eksiklik. Biz EDP olarak Türkiye’nin her tarafında olacağız" dedi. Kendilerine güvendiklerini ve başarılı olacaklarına inandıklarını anlatan Halis, Batılı sol ölçütleri, Sosyalist Entarnasyonal’in evrensel değerlerini benimseyen, değişime açık olan bir parti olacaklarını ifade etti. Halis, EDP’de partiiçi demokrasiyi de yerleştireceklerini söyledi.

-"AKP YOKSULUĞU SADAKA VEREREK ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR"-

AKP’nin "Türkiye’ye refah, zenginlik getireceğim" diye propaganda yaptığını, ancak halkın ekonomik durumuna bakıldığında bunun böyle olmadığının görüleceğini anlatan Halis, "Türkiye’de yoksulluğu, işsizliği sadaka vererek çözmeye çalışıyorlar. Bu anlayış çağdaş, özgürlükçü, insan onuruna yakışan bir anlayış değildir. Biz bu anlayışı reddediyoruz. Halkımızın ekonomik demokratik haklarını örgütlü, meşru bir şekilde almasını ve bunun onun hakkı olduğuna inandığımızı ifade etmek istiyorum" diye konuştu. Halis, TEKEL işçilerinin verdiği mücadeleyi de saygıyla andığını belirtirken TEKEL işçilerine destek verdiği için öğrencilerin okuldan atılmasını da kınadı.

-"ANAYASA PAKETİ DEMOKRATİK DEĞİL"-

Halis, AKP’nin gündeme getirdiği Anayasa değişikliği teklifi paketinin demokratik olmaktan uzak olduğunu ifade ederek "Yargının büyük bir çürümüşlük içinde olduğunu biliyoruz ama Anayasa değişikliği yapılırken yargının bağımsızlığına gölge düşürmeden, siyasetin yargı üzerinde baskısını yapmadan bunu gerçekleştirmek lazım. O bakımdan iktidarın bu konudaki niyetini doğru bulmuyoruz. İktidarı yargıyı bağımsızlaştırma, gerçekten özgür ve demokratik bir yargı yaratma yerine kendisine bağlı siyasi bir yargı düzeni oluşturmaya çalıştığını pekala söyleyebiliriz" diye konuştu. Pakete zorunlu din derslerinin kaldırılmasına yönelik bir düzenleme konulmadığına dikkat çeken Halis, AKP’nin açılımlar konusunda samimi olmadığını savundu. AKP’nin "Türkiye’de demokrasinin işlediği bir ortamı yaratmayı amaçlamadığını" söyleyen Halis, kamuoyunda taş atan çocuklar yasası olarak bilinen yasanın geciktirilmeye çalışıldığını öne sürdü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "Bugün taş atanın yarın kurşun sıkmayacağından emin olursak destek veririz" sözlerine işaret eden Halis, "Bu anlayışı ortaya koyan siyasetçileri kınıyorum" dedi.

-"BAŞKA PARTİLERLE İTTİFAK PROJEMİZ YOK"-

Halis, Seçim Yasası’ndaki yüzde 10 barajının kabul edilemez olduğunu ifade ederek adayların seçiminde önseçim uygulanması gerektiğini, bunun mücadelesini vereceklerini kaydetti. Ergenekon davasına da değinen Halis, "Biz her türlü darbeye, cuntaya karşıyız. Bununla ilgili hiçbir şekilde en ufak bir esnememiz söz konusu değil. Türkiye’de darbeci, cuntacı zihniyetlerin yeniden tekrarlanmaması için çok dik bir şekilde duracağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Darbecilerin ağırlanacağı yer Çankaya olmayacaktır, darbecilerin olacağı yer bağımsız yargının huzurunda sanık sandalyesi olacaktır" diye konuştu. AKP’nin Kürt, Alevi, Roman ve Ermeni açılımlarının birer "fiyasko" olduğunu dile getiren Halis, "AKP kendine göre Kürt ve Alevi yaratma anlayışı içindedir. Bu anlayışı da reddediyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan’ın "100 bin kaçak Ermeni’ye ‘hadi evinize’ deriz" sözlerini anımsatan Halis, "Nasıl da ele verdi Tayyip Erdoğan’ın Ermeniler’le olan ilişkilerimizin düzeltilmesindeki sahteciliğini... Bu toplumun gözü önünde cereyan etti ve bunu anlamakta hepimiz zorluk çekiyoruz" diye konuştu. Halis, Başbakan’ın sözlerini kınadı.

EDP’nin barajı aşma hedefiyle kurulmadığını, başka partilerle seçim ittifakına dönük bir projesi olmadığını belirten Halis, "Bizim hedefimizde iktidar hedefi vardır, ama bugün, ama yarın. Mutlaka Türkiye’de bizim anlayışımız iktidar olacaktır. Bizimle ilgili seçim ittifakı ya da başka şeyler söyleyenler yanıldıklarını göreceklerdir" diye konuştu.

Milliyet



Bu haber 1,641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,065 µs