En Sıcak Konular

Cemevlerinin statüsünü hukukçu uzmanlar belirleyecek

20 Mart 2010 22:13 tsi
Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi kanaat önderleri ile bir araya geldi. Çelik, toplantıda bugüne kadar yapılan 7 Alevi çalıştayı konusunda gelinen süreç hakkında karşılıklı değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.

Çelik, daha önce kararlaştırılan 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi' yerine sadece 'Din Kültürü' konulması konusunda yeni dönemde müfredata koyma ve cemevlerinin statülerinin belirlenmesi için uzman heyetler oluşturma kararı aldıklarını açıkladı.

Ankara'da Rixos Otel'de gerçekleştirilen yemekli toplantı yaklaşık 6 saat sürdü. Zaman zaman tartışmaların yaşandığı toplantının ardından bir açıklama yapan Bakan Çelik, çok verimli değerlendirme yaptıklarını söyledi. Toplantının temel amacının daha önce yapılan çalıştaylar hakkında katılımcılara süreçle ilgili vermek olduğunu, ancak konuların geniş bir şekilde ele alındığını anlatan Çelik, şunları söyledi: "57 Alevi kanaat önderinin yanı sıra çok sayıda konunun uzmanı bilim adamı arkadaşımızla bir araya geldik. Aslında birkaç saatlik yemekli, birkaç saatlik değerlendirme toplantısı düşünmüştük önümüzdeki süreçle ilgili. Fakat bütün konular enine boyuna dile getirildi. Toplantının ana konusu çalıştaylar bittikten sonra heyet üyelerini bilgilendirmek oldu. Sivas ziyaretimizi konuştuk ve Madımak'ta geldiğimiz noktayı izah ettik. Oranın kamulaştırılması ve otelin kapatılması noktasında bir görüş birliğimiz vardı. O konu ile ilgili çalışma başlattığımızı aktardık."

Bakan Çelik, toplantıda cemevlerinin hukuki statüsü ve din dersi durumunu da ele aldıklarını söyledi. Bu konularda konunun uzmanlarından oluşan komisyonlar teşkil ettiklerini aktardı. Alevi çalıştaylarıyla ilgili raporun bir içinde şekilleneceğini bildiren Çelik, şöyle konuştu: "Daha önceki toplantılarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yerine sadece Din kültürü olarak öğretilmesi kararı alınmıştı. Bununla ilgili yeni yeni dönemde müfredata yetiştirmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili değerlendirme yaptık. Çok genişçe görüşler ortaya kondu, ayrıca din eğitiminin anayasanın 24. maddesindeki din eğitimi konusunun da bir uzmanlar heyeti tarafından ele alınarak bunun neticelendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Yine cemevlerinin statüsüyle ilgili hukukçulardan oluşan bir danışma biriminin oluşturulması ve bunun hukuk sistemimize nasıl uyarlanacağı konusunda seri olarak bir çalışmanın ortaya konması noktasında karşılıklı değerlendirmeler oldu. Herkesin hızlı davranmasını istedim. Din kültürü ile ilgili süreç önümüzdeki dönem yetişsin. Bu konuda genel bir değerlendirme ve konsensüs oldu."

(CİHAN)



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,358 µs