En Sıcak Konular

Talat: Cennet vaat edemem ama...

20 Mart 2010 20:57 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği'nin (AB) tüm kurumlarının Kıbrıslı Türklerin haklılığını gördüğünü ve yanlışlığa düşmeden bu politikanın sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, ''Haklıyız, alacaklıyız. Ben cennet vaat edemem ama bunu

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olan Talat, seçim çalışmaları çerçevesinde Girne bölgesi köylerini ziyaret ederek halkla sohbet etti.

Talat, ziyaretlerinde yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin 2004 yılından itibaren benimsedikleri barış, çözüm ve dünya ile uyum politikaları sayesinde, dünyanın da Kıbrıslı Türklere bakışının değiştiğini, Kıbrıslı Türklerin artık dünya tarafından kabul gördüğünü belirtti.

Dünyayla uyum politikasının asla birilerine teslim olmak anlamına gelmediğini ifade eden Talat, aksine, bunun, Kıbrıslı Türklerin kendi karakterini, kendi kapasitesini, kendi anlayışını, haklarını ve hukukunu dünya ile ilişkilendirmek ve dünyalı yapmak demek olduğunu söyledi.

Talat, ''Son zamanlarda elde edilen kazanımların doğru dünyalılaşma politikaları sayesinde gerçekleştiğini'' belirterek, ''Dünyaya olumlu mesajlar verdik. Dünyalı olduğumuz mesajları verdik. Barış istediğimiz, dünyanın değerleriyle uyuştuğumuz mesajını verdik ve bunun içindir ki dünya bize ilgi gösterdi'' dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) son kararıyla, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nun yeterli iç hukuk üretebileceğini ilan ettiğini ve bunun devrim niteliğinde bir karar olduğunu belirten Talat, ''AİHM kararı, Kıbrıslı Türklerin tarihinde elde edilen en büyük başarıdır'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Talat, ''Geçmişte KKTC'de dünya ile bütünleşme politikası değil, dünyaya meydan okuma politikalarının izlendiğini, dünyaya meydan okudukça da Kıbrıslı Türklerin aleyhine kararlar çıktığını'' ifade ederek, ''Ne zaman ki politika değiştirdik ve dünyayla uyumlu hale getirdik politikalarımızı, dünya da bize daha sıcak bakmaya başladı'' dedi.

-''HAKLARDAN TAVİZ VERMEDİK''-

Talat, ''bu süre içinde Kıbrıslı Türklerin haklarından bir milimetre taviz verilmediğini, tam aksine, Kıbrıslı Türklerin artık Kıbrıs'ta daha sağlam bir zemine bastığını'' kaydetti.

Talat, ''Kıbrıslı Türklerin bu doğru politikaları sayesinde, dünyanın Türkiye'ye de bakışının değiştiğini'' söyledi.

''Kim olursa olsun, kim kazanırsa kazansın görüşme masasından kalkmayacak, görüşmeler devam edecek'' gibi yaklaşımların içinin boş olduğunu kaydeden Talat, Kıbrıs görüşme zemininin, genel hatlarıyla Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından tarif edildiğini, kimsenin bu çerçeveyi değiştiremeyeceğini, böyle bir şeyi dile getirdiği anda da masadan uzaklaştırılacağını söyledi.

''AB'nin tüm kurumlarının Kıbrıslı Türklerin haklılığını gördüğünü, teslim ettiğini ve yanlışlığa düşmeden bu politikanın sürdürülmesi gerektiğini'' ifade den Talat, şöyle devam etti:

''Biz şunu diyoruz; haklıyız, alacaklıyız. Eskiden verecekliydik. Şimdi öyle değil. Biz haklıyız. Biz haklı olduğumuzu ispat ettik. Biz alacaklıyız. Alacağımızı istiyoruz. Ben cennet vaat edemem. Ama bunu vaat edebilirim. Alacaklı olmaya devam edeceğiz. Hakkımızı alacağız. Bugün bunun sonucunu alamayabiliriz. Yarın alacağız. Bunun sonucunu mutlaka alacağız.''

-HRİSTOFYAS'A ELEŞTİRİ-

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Türkiye, Yunanistan, İngiltere, ''Kıbrıs Cumhuriyeti'' ve Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının bir araya gelerek uluslararası bir konferans yapılması önerisine de eleştirerek, ''Kıbrıs cumhuriyeti''ne karşılık Kıbrıslı Türklerin toplum olarak katılacakları bir toplantı önerisinin kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Talat, ''Onlar eğer 'Kıbrıs Cumhuriyeti' olarak katılacaksa biz de KKTC olarak katılmalıyız. Biz nerede, onlar 'Kıbrıs Cumhuriyeti' biz de Kıbrıs Türk toplumu olarak masaya oturduk?'' dedi.

-''VATANDAŞLARIMIZI PAZARLIK KONUSU YAPMAYIZ''-

''Çözüm olması halinde, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının kişilerin geri gönderileceği'' yönünde dedikoduların dolaştığını söyleyen Talat, ''Böyle bir şeye inanabileceğinizi düşünmüyorum. Biz vatandaşlarımız arasında ayırım yapmayız. Vatandaşlarımızı pazarlık konusu yapmayız'' dedi. Talat halktan bu yalanlara inanmamasını istedi.

Kıbrıslı Türklerin tarihi bir dönüm noktasında olduğunu ifade eden Talat, Kıbrıs Türk halkının bu seçimlerde düne mi döneceğine yoksa dünyaya mı yöneleceğine karar vereceğini anlattı. Talat, ''Dünyaya meydan okuyan zihniyetin tekrar iktidar olması, Kıbrıslı Türkleri tekrar o eski karanlık günlere götürecektir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bugün ayrıca, Tepebaşı Kültür, Sanat ve Doğayı Koruma Derneği tarafından Tepebaşı İlkokulu'nda düzenlenen Tepebaşı Lale Festivali'nin açılış törenine katıldı.



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs