En Sıcak Konular

Papa özür diledi

20 Mart 2010 17:50 tsi
Papa özür diledi Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus, bazı papazların küçük çocuklara yönelik taciz ve tecavüz vakalarının ABD, İrlanda ve Almanya gibi ülkelerde skandala neden olmasının derin üzüntü yarattığına değinerek, olanlardan dolayı kilise adına öz

Papa 16. Benediktus, İrlandalı Katolik Piskoposlara hitaben yazdığı mektupta, skandala neden olan papazları kastederek, "Tacizciler, Tanrı ve mahkeme huzurunda hesap vermeli" ifadesini kullandı.

Papa, kilisedeki çocuk tacizciliği sorunu nedeniyle 2006 yılından bu yana görüş alışverişinde bulunduğu İrlandalı Katolik Piskoposlara hitaben dün yazdığı mektubun metni bugün basına dağıtıldı.

Alman Papa 16. Benediktus, mektubunda, papazların tacizine maruz kalmış mağdurlar ve ailelerine de, "Çok büyük acılar çektiniz, bundan dolayı gerçekten üzgünüm. Çektiğiniz acıları hiç bir şeyin unutturamayacağının bilincindeyim. Güveniniz ihanete, onurunuz tecavüze uğradı. Kiliseyi affetmenizin ya da kiliseyle barışmanızın zor olduğunu düşünmeniz anlaşılabilir bir şeydir. Ama ben olanlardan dolayı kilise adına utanç duyduğumuzu açıkça ifade ediyorum" diye seslendi.

Çocuk tacizciliğiyle mücadele çerçevesinde alınan önlemleri yeterli bulmadığını belirten Papa, İrlandalı Katolik piskoposlara şu cümlelerle hitap etti:

"Ülkenizdeki pek çok kişi, küçükleri suistimalin, salt İrlanda'ya ve salt kiliseye özgü bir sorun olmadığına dikkati çekti. Ancak şu an yapmanız gereken, İrlanda Katolik cemaati içindeki suistimal sorunuyla yüzleşmek ve bunu cesaret ve kararlılıkla yapmaktır. Hiç kimse bu içler acısı duruma kısa sürede çözüm bulunabileceğini sanmasın. Önemli adımlar atıldı, ama hala atılması gereken pek çok adım bulunuyor."

Papa, kilisede çocuk tacizciliği sorununun kökeninde, rahip adaylarının seçiminde özenli davranılmamasının ve eğitim eksikliğinin yanı sıra "kilisenin imajını zedelememek ve skandallara mani olmak için kilise hukukundaki cezai müeyyidelere başvurmaktan genelde kaçınılmasının" önemli bir rol oynadığını da savundu.

Çocuk tacizciliği skandalının kiliseye ağır bir darbe indirdiğini de hatırlatan Papa, "Küçükleri suistimal vakaları, mağdurlar ve ailelerine son derece trajik sonuçlara yol açtığı gibi, İncil'in ışığını da karartmıştır. İncil'e takibat ve zulüm dönemlerinde bile böylesine bir zarar verilmemişti" değerlendirmesini yaptı.

Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus, tacizci papazları bu büyük günahtan tövbe etmeye, mağdurlar ve ailelerini ise kiliseyle barışmaya çağırdığı mektubunda, çocuk tacizciliğiyle mücadele konusunda yapılanları inceleme ve görüş alışverişi amacıyla bir temsilcisini İrlanda'ya göndermeyi planladığını da belirtti.

ÖZÜR MEKTUBU TACİZ MAĞDURLARINI TATMİN ETMEDİ
Ancak Papa 16.  Benediktus'un, din adamlarının çocuklara tacizde bulunmasına ilişkin İrlandalı Katoliklere hitaben yazdığı mektup, taciz mağdurlarını tatmin etmedi.

İrlanda'da din adamlarının tacizine uğrayanların oluşturduğu bir grup, Papa'nın mektubunu "derin hayal kırıklığıyla" karşıladıklarını açıkladı.

"One in Four" grubu, "Papa'nın, rahiplerin çocuk tacizinin, İrlanda toplumunun laikleştirilmesinden, dine ve kilise hukukuna bağlılığın azalmasından kaynaklandığını savunmasının kendilerini şaşkına çevirdiğini" bildirdi.

Grubu temsilen açıklamada bulunan Maeve Lewis, "Mektubun, mağdurların endişelerine hitap etmekte yetersiz kaldığını düşünüyoruz" diyerek, "Papa’nın yalnızca İrlanda Kilisesinin hatalarına değindiğini ve Vatikan'ın rolünü inkar ettiğini, (Roma Katolik Kilisesinin İrlanda'daki en yüksek temsilcisi) Kardinal  Sean Brady'nin istifaya çağrılmamasından da hoşnutsuz olduklarını" bildirdi.

Taciz mağdurlarından Andrew Madden ise kişisel olarak yaptığı açıklamada,  "mektubun meseleyi ciddiyetle ele almadığını" ifade ederek, "geçen ay Papa’ya hitaben yazdıkları açık mektupta gündeme getirilen konulara değinilmediğinden"  yakındı. Madden, Papa'yı ve Kardinal Brady'yi istifaya çağırdı.

Öte yandan Kardinal Brady ve Dublin Başpiskoposu Diarmuid Martin, Vatikan'dan yapılan açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

A.A.



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs