En Sıcak Konular

BM Genel Sekreteri Ban Ramallah'ta

20 Mart 2010 17:48 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in yerleşim inşaatlarının barış çabalarını zedelediğini söyledi.

İsrail'e bugün gelen Ban, doğrudan Batı Şeria'ya geçerek, Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ile birlikte Ramallah kenti ve çevresini turladı. Ramallah çevresindeki duvarları, yerleşim uygulamalarını yerinde gören Ban, Filistinlilerin İsrail'in uygulamalarından doğan zorluklarını gözleriyle gördüğünü belirterek, "Bu koşullar altında yaşamak gerçekten çok zor" dedi.

Genel Sekreter, "duvarların zorluklarını çeken işgal altındaki topraklarda bulunmasının, İsrail'le yan yana yaşayabilir Filistin devletinin kurulması çabaları için de açık ve net bir mesaj olduğunu" vurguladı.

Ban Feyyad'a, Dörtler Grubunun "bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik çabalarını kuvvetle desteklediğine" ilişkin mesajını da iletti.

Ban ve Feyyad, İsrail'e, dün Moskova'da toplanan Dörtler Grubu'nun kararlarına uyması, bölgede adil ve kapsamlı bir barışın sağlanması için tüm yerleşim uygulamalarını durdurması çağrısında bulundu.

Feyyad, BM Genel Sekreterine Batı Şeria'daki durumu göstermenin önemli olduğunu vurguladı ve BM'nin Filistin devletinin kurulmasındaki önemine dikkat çekti.

Ban, Feyyad ile turu sırasında, Batı Şeria'daki duvar gösterileriyle öne çıkan Bileyn, Nebi Salih, El Halil ve Ürdün Vadisinin halk direniş komitesi üyeleriyle de görüştü. Komite üyeleri, Ban'a karşı karşıya bulundukları güçlüklerle ilgili bir mektup da iletti.

Mektupta, halk komitelerinin yurttaşlık hakkı olan silahsız protestolarını sürdürecekleri kaydedilerek, Ban'dan İsrail'in Filistin topraklarını işgaline karşı Filistin halkının seferberliğinin yanında olması istendi. Ban'dan ayrıca protestolara katılan ve düzenleyenlere uyguladığı şiddet önlemlerine son vermesi için İsrail'e baskı yapması da talep edildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ramallah'taki temaslarının ardından yeniden İsrail tarafına geçerek, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüşecek. Ban, yarın da Gazze'ye geçecek, daha sonra İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmek üzere İsrail'e dönecek.

A.A.



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,198 µs