En Sıcak Konular

Irak seçimleri yeni bir mezhep savaşı getirebilir

20 Mart 2010 16:41 tsi
Irak seçimleri yeni bir mezhep savaşı getirebilir Oy sayımının sona yaklaştığı Irak'ta Şii ve Sünnileri temsil eden koalisyonlar arasındaki mücadele, geçmişten ders alınmadığı takdirde mezhep ayrılıklarını tetikleyebilir.

Oyların yüzde 80’inden fazlasının sayıldığı Irak’ta yarış kıyasıya devam ediyor. Ancak ülkedeki Sünni-Şii ayrımının aşılacağına yönelik umutlar mezhep temelli siyaset anlayışının içinde eriyip gidiyor.

Bir zamanlar kendisini tüm Iraklılar için güvenlik sağlayacak ulusal bir lider olarak lanse eden Başbakan Nuri el Maliki, bugün azınlık Sünni Arap toplumunun desteğini arkasına alan laik Şii rakibi İyad Allavi’ye karşı mücadelesinde Şii Müslüman kimliğine sarılıyor.

ABD güçlerinin 2011’de Irak’ı tamamen terk etmesinin ardından ülkenin ciddi bir iktidar mücadelesine sahne olması bekleniyor. Los Angeles Times gazetesinde Ned Parker imzasıyla yayımlanan makalede istikrarlı bir hükümet kurulmasının Irak’ın geleceği adına çok büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Irak’ta 2005 yılında yapılan seçimleri Sünniler büyük oranda boykot etmişlerdi. Bu da Sünni Arap isyancıların Şii ağırlıklı hükümete karşı bir hareket başlatmasına ve iç savaş boyutlarına ulaşan çatışmalara neden olmuştu.

Bazı analistler 7 Mart’ta yapılan seçimler sonrasında Sünnilerin kendilerini bir kez daha dışlanmış hissetmeleri ve silaha sarılmaları durumunda, benzer bir savaş halinin yaşanabileceği görüşünde.

MEZHEP KARTI OYNANIYOR

Maliki seçkin Sünni ve Şii isimlerinin katılımıyla oluşan Hukuk Devleti koalisyonuyla ülkedeki tüm gruplar için güvenlik sözü vermiş ve 2009 yılındaki yerel seçimlerde başarı sağlamıştı. Ancak Ağustos ayından bu yana yaşanan güvenlik zaafları ve Baas Partisi’yle bağlantılı oldukları öne sürülen birçok ismin adaylıklarının yasaklanması, Maliki’nin eski muhafazakâr Şii rolüne dönmesine neden oldu.

Bağdat’ta liderliğini sürdüren Maliki’nin, Şii nüfusun ağırlıklı olduğu Irak’ın güneyinde Allavi’nin gerisine düşmesi, Başbakan’ın taraftarlarının mezhep kartını oynamasına ve Allavi koalisyonunu Şii karşıtı göstermelerine neden oldu. Maliki de taraftarlarından geri kalmayarak, Allavi’nin seçimlerden önce dile getirdiğine benzer bir şikayeti ortaya attı ve oy sayımında yolsuzluk yapıldığını iddia etti.

Ancak karşıtlık yaratan gelişmeler bir tek Maliki tarafından gelmiyor. Parker, Allavi koalisyonunda Saddam Hüseyin’in Baas partisinden birçok ismin yer aldığını ve bunu bilen Şii din adamlarının bu kişilerden oluşacak bir hükümeti asla kabul etmeyeceğini belirtti.

Ayrıca, Allavi’nin Sünni ağırlıklı nüfusa sahip Suudi Arabistan tarafından desteklenmesi, Iraklı Şiilerin gözünde düşmanca bir konuma yerleşmesine neden oluyor.

İLİŞKİLER ÇIKMAZDA

Şiiler mezhep çıkarları için Maliki’yi desteklemeyi düşünürken, Irak İslam Yüksek Konseyi ve Irak Ulusal İttifakı’nın Şii dini lideri Mukteda el Sadr ve taraftarları için Maliki’den hoşlanmamalarına karşın Allavi’yi de desteklemek söz konusu değil.


Parker, Maliki’nin çevresindeki Şii dini liderlerin mezhep çatışmalarının önlenmesi için Irak İslam Yüksek Konseyi’nden Maliki karşıtlığını bırakmalarını isteyebileceğini belirtti. Diğer yandan, Maliki’nin önde gelen danışmanlarından Sami Askeri, Iraklı Sünniler tarafından sevilmeyen İran’ın, Allavi’ye kıyasla Maliki’ye daha yakın olduğunu belirtti.

ABD’nin idaresi altında Sünnilerin, Şiilerin ve Kürtlerin bakanlıklarda görev elde etmesi, Maliki’nin 2006’daki gibi güçlü bir hükümet kuracağı umutlarını güçlendirdi. Öte yandan parlamentodaki koltuk dağılımında Sünnilerin yeterli koltuk elde etmesi Irak’ta kurulacak düzen adına büyük önem taşıyor.

Parker, seçimlerden Allavi’nin yenik çıkması olasılığından büyük endişe duyan Sünnilerin, olası bir Şii-Kürt ittifakında mecliste yeterince sandalye alamamalarının büyük güvenlik krizlerine neden olabileceğinin altını çizdi.

Los Angeles Times / Hürriyet



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs