En Sıcak Konular

Ermeni göçmenlere 'Geri dönün' çağrısı

20 Mart 2010 12:20 tsi
Ermeni göçmenlere 'Geri dönün' çağrısı Ermenistan’da muhalefetteki Taşnaksütyun partisinin meclis grup başkanı Vahan Hovanasyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kaçak Ermeni göçmenlere ilgili sözlerine tepki göstererek, Türkiye’de yaşayan Ermenilere "Geri dönün" çağrısı ya

Radio Free Europe'un Ermeni Servisi’nin haberine göre, Hovanasyan düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Erdoğan’ın sözlerinden sonra Türkiye’deki Ermenilerin hayatlarının tehdit altında olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın sarf ettiği sözlerle "gerçek yüzünü" gösterdiğini savunan Ermeni lider, "Şu ya da bu nedenle Türkiye’de yaşayan Ermeni kardeşlerimize tavsiyem şudur: Derhal o ülkeyi terk edin, çünkü bu tehditlerin hedefinin kim olduğu açıktır" dedi.

Hovanasyan, bu kadar üst düzeyde dile getirilen bir tehdidin Türkiye’deki bazı unsurlar tarafından Ermeni karşıtı eylemler için bir çağrı olarak algılanabileceğini söyledi. 

DENGELİ AÇIKLAMA
Hovanasyan'ın bu görüşüne karşın, iktidardaki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nin parlamento grup başkanı Galust Sahakyan'dan daha ılımlı bir açıklama geldi.

Gazetecilere konuşan Sahakyan, Türkiye'nin Ermeni göçmenleri sınır dışı etmek gibi bir uygulamaya gitmeyeceğini düşündüğünü belirtirken, söz konusu durumda bulunan Ermenilerin sayısının da çok fazla olmadığını söyledi.

Sahakyan, "Türkiye'nin her yerinde oraya çalışmak için gitmiş ve oradan ayrılmaması gereken Ermenilerin olduğunu sanmıyorum" dedi.

Sahakyan ayrıca, Türkiye'de yaşayan Ermenilerin içine korku aşılayacak ve onları Türklerin kan dökebileceğini düşünmeye itecek kadar ciddi bir durum olmadığını ifade etti.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe’ye verdiği bir röportajda, "Ermeni soykırımı" iddialarıyla ilgili İsveç ve ABD'de son dönemde yapılan oylamaların Türkiye ile Ermenistan ilişkisinin normalleşme sürecine zarar verdiğini ve Ankara’nın Türkiye’de yasadışı olarak barınan ve çalışan 100 bin Ermeni’ye hoşgörü göstermek zorunda olmadığını ifade etmişti.

"TÜRKİYE'NİN BİZİ AHLAKİ OLARAK SUÇLAMAYA HAKKI YOK"
Öte yandan Euronews haber kanalına konuşan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise Ankara-Erivan arasındaki protokol sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Sarkisyan, ABD Kongresi’nin Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen "Ermeni soykırımı" karar tasarısıyla protokoller arasında bir bağlantı olmadığını belirterek, “Ahlaki olarak Türkiye’nin bizi suçlamaya hakkı olmadığı gibi herhangi bir yaptırım uygulamaya da hakkı yok” dedi.

Euronews muhabirinin, Amerikan Kongresi Dış İlişkiler Komitesi’nin aldığı kararın Türk-Ermeni yakınlaşmasıyla aynı zamana denk gelmesine dikkat çekmesi üzerine Sarkisyan, "Karar bizim için sürpriz olmadı. Türkiye ile halen ilişkilerin yeniden kurulmasını müzakere ediyoruz. Ancak bu ön koşulsuz olarak yapılmalıdır. Ahlaki olarak Türkiye’nin bizi suçlamaya hakkı olmadığı gibi, herhangi bir yaptırım uygulamaya da hakkı yok. İlişkilerin ön koşulsuz olarak yeniden başlatılması demek, her konuyu tartışabiliriz demektir" diye konuştu.

Sarkisyan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin protokolleri imzalama ihtimalini de "mucize" olarak nitelendirerek, "Diyelim ki bir mucize oldu ve Türk Parlamentosu protokolleri imzaladı. Sonra Ermenistan Parlamentosu da imzaladı ve yeniden ilişki kurduk. Sonra bizim ilişkilerimize karşı çıkan üçüncü bir ülke soykırım konusunu gündeme getirdi. Türkiye ilişkileri bozmak için bunu mu bahane edecek" dedi.

Hürriyet



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs