En Sıcak Konular

AB Başkanı: Yunanistan'ı kurtarmalıyız

19 Mart 2010 22:55 tsi
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avro Bölgesi üyelerinin, ikili krediler ve hazine garantileri yöntemiyle Yunanistan'ı kurtarma paketi üzerinde uzlaşmalarını istedi.

Barroso, haftalardır AB'de somut kurtarma paketi bekleyen Yunanistan'a destek için yaptığı yazılı açıklamada, avro kullanan ülkelerin Yunanistan'a koordinasyon içinde yardım edebilmeleri için yeni bir enstrüman önermeye hazır olduklarını belirterek, bunun ortaya konulmasının hemen kullanılacağı anlamına gelmediğini kaydetti.

"Mevcut durumun daha fazla sürdürülemeyeceği" uyarısında bulunan Barroso, Almanya'nın sıcak baktığı Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) başvurması seçeneğine karşı çıktı.

Barroso, IMF seçeneği konusunda spekülasyon yapmak istemediğini belirterek, ''Önemli olan, bir Avro Bölgesi enstrümanı üzerinde uzlaşabilmek. AB liderlerini en kısa sürede (önerimiz üzerinde) uzlaşmaya davet ediyorum'' dedi.

AB devlet ve hükümet başkanlarının Şubat ayındaki zirvesinde, Avro Bölgesi'nde istikrarın sağlanması için üye ülkelerin gerekirse koordinasyon içinde hızla müdahalede bulunacakları taahhüt edilmesine rağmen başta Almanya'nın itirazı nedeniyle somut bir kurtarma paketinin ortaya konamaması, piyasalarda tedirginlik yaratmıştı.

AB desteği olmadan yüksek faiz sarmalından kurtulması mümkün gözükmeyen Yunanistan, en geç 25-26 Marttaki AB zirvesinde somut kurtarma paketi için haftalardır lobi yapıyor.

Almanya, Finlandiya, Hollanda ve İtalya, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na başvurması seçeneğine yakın dururken, Fransa, İspanya ve Portekiz, Avro Bölgesi'nin güvenilirliğine zarar vereceği gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

2 ay içinde 20 milyar avro borçlanmak zorunda olan Yunanistan, 10 yıllık tahvillerde Avro Bölgesi'nde en ucuz borçlanan Almanya'ya göre yaklaşık yüzde 3 daha fazla faiz ödüyor. Ekonomistler, Yunanistan'ın faiz oranını kısa sürede Avro Bölgesi ortalamalarına çekememesi halinde ülkenin içinde bulunduğu borç sarmalının hızla kontrolden çıkacağı konusunda birleşiyor.

AB istikrar kurallarına göre Avro Bölgesi'ne dahil ülkelerin kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 60'ını geçmemesi ve bütçe açıklarının yine gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 3'ünü aşmaması gerekirken Yunanistan'ın bu yıl yüzde 120'ye ulaşması beklenen borçluluk oranı AB limitini 2'ye ve geçen yıl yüzde 12,7'ye ulaşan bütçe açığı 4'e katlıyor.

aa



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,406 µs