AK Parti kapatılır mı? | " /> AK Parti kapatılır mı? | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti kapatılır mı?

19 Mart 2010 20:14 tsi
AK Parti kapatılır mı? 

Taraf’tan Mehmet Baransu’nun “duyum”unda verilen süre bugün itibarıyla dolmuş bulunuyor. Henüz bir kapatma davası açılmadı. Zaten bunun işaretleri de yoktu. Ancak şimdi olabilir. Yargı kendisine dokunan yasa teklifinden rahatsız. i

AK Parti kapatılacak mı kapatılmayacak mı? Başbakan Erdoğan’a göre, bu soru Demokles'in kılıcı gibi partisinin üzerinde dolaştırılıyor. Amaç Erdoğan’a göre belli: Seçimlere bir yıl kala atılacak adımlar öncesinde partisine kırmızı çizgileri göstermek.

Bu soru geçtiğimiz bir ay öncesine kadar çok sık soruluyordu. Ankara’da kulisler AK Parti’nin kapatılıp kapatılmayacağını konuşuyordu. Üstelik bu konuda ciddi şüpheler ve işaretler de vardı. En önemli işaret Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın söyledikleriydi. Başbakanlık’ın hemen karşısındaki Yargıtay binasına girerken, Yalçınkaya’ya gazeteciler doğrudan sormuştu: AK Parti’yle ilgili kapatma davası yolda mı? Yaçınkaya, 29 Ocak’ta kendisine yöneltilen bu soruya şu yanıtı vermişti: “Her parti için kapatma davası açılıp açılmayacağı kendi fiilleriyle ölçülür. Bunu partiler zaten hisseder.”

Yalçınkaya’nın o esnada AK Parti yönetimi ve hükümetin icraatlarıyla ilgili bazı delilleri, partinin dosyasına sürekli eklediği ileri sürülüyordu. En çok da “telekulak” ya da yasal olmayan dinlemeler üzerinde duruluyordu. “Bu kez” deniyordu, “AK Parti kapatılacaksa, dinlemeler yüzünden kapatılacak.”

Ancak bir süre sonra kapatma konusundaki tartışmalar bir anda söndü. Ankara’da kimileri bunun sebebini asker sivil ilişkilerinde yeni kurulan dengeye bağlıyor. Özellikle Çankaya’da yapılan toplantı sonrasında güven bunalımının “aşıldığı” ifadeleri kulislerde yer alıyor. Bu görüşte olanlar asker sivil ilişkierindeki yeni denge sonrasında kapatma davasının sözkonusu olamayacağına inanıyor. Kimileri ise seçimler öncesinde açılacak bir kapatma davasının AK Parti’nin ekmeğine yağ süreceğini Başsavcının da anlamış olduğu iddiasında.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 ocak’tan bu yana süren sessizlğine rağmen geçtiğmiz günlerde Taraf gazetesinden Yasemin Çongar’ın yazdıkları, konuyu tekrar gündeme taşıdı. Çongar’a göre, aldığı haberlerle son dönemde Türkiye gündemini önemli ölçüde belirlemiş olan Mehmet Baransu yeni bir duyum almıştı ve o duyuma göre AK Parti’yle ilgili kapatma davasının eli kulağındaydı. Üstelik bu davanın Cuma yani bugün bile açılabileceği iddia edilmişti.

Ancak Cuma geçmiş oldu. Zaten Çongar’ın yazısında görüşünü aktardığı bir yetkilinin de söylediği gibi kapama davasının açılabileceğine ilişkin ciddi işaretler de buunmıuyordu. Belki bundan iki ay önce olsa bu duyum endişe yaratmaya yeterdi. Ancak bugünkü konjonktürde değil...

Peki, kapatma davası tehlikesi geçti mi? Çok değil. Önceki gün Başbakanlık’ta yaılan toplantıyla son şekli verilen anayasa değişikliği paketi yargıyı kızdırmışa benziyor. Zaten bu beklenen bir şeydi. Yargı, özellikle HSYK’nın yapısında yapılacak değişiklikle iktidarının zedeleneceği görüşünde. Danıştay Başkanı Mustafa Birden “Yüksek yargının HSYK'daki etkisini kaldırmaya yönelik olduğu düşüncesinin pekiştiriyor” dedi ve ekledi: Gerek alt mahkemelerde gerekse üst mahkemelerde ayrışıklık varmış gibi gösterilmesi, HSYK'nın kamuoyuna şikayet edilmesi, yüksek yargının bazı kararlarının eleştiri sınırlarını aşarak kamuoyuna yansıtılması işte bu hazırlıkların ön hazırlığıydı.”

Yargının bu düzenlemeden rahatsızlık duyması beklenmedik bir gelişme değil. Parti kapatmayı zorlaştıran maddeleri de içeren bu düzenleme Pazartesi günü muhalefetle paylaşılacak. Özellikle CHP’nin bu düzenlemeye şerh koyması kaçınılmaz. Üstelik muhalefetin de eleştirisini yargıyı budama söylemi üzerine kuracağı biliniyor. Yargı, değşikliğe muhalefet görevini CHP’ye bırakır mı? İşte temel soru bu. Eğer bırakırsa, düzenlemenin gideceği yer yine Anayasa mahkemesi olur. Ancak referanduma giderse anayasa mahkemesi seçeneği ortadan kaldırılmış olacak. Erdoğan, anayasa düzenlemesi konusunda ciddi olduğunu gösterdi. Yani yargı olması gerektiği yöne doğru budanacak. Şimdi bu perspektiften soruyu yine soralım: AK Parti kapatılır mı?

www.iyibilgi.com

 




Bu haber 1,607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,935 µs