En Sıcak Konular

Diploma 500, pasaport 1000

19 Mart 2010 12:30 tsi
İstanbul'da yapılan sahtecilik operasyonunda gözaltına alınan 21 şüpheli, sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, 500 liraya sahte diploma ve pasaport düzenledikleri belirtildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü operasyonda İstanbul ve Ankara'da gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere emniyet müdürlüğüne getirildi. 7 iş yeri, 25 ev ve 4 ayrı sahte belge imalathanesinde arama yapan polis, çok sayıda sahte belge, mühür, baskı makineleri ele geçirdi. Operasyon kapsamında arama yapılan adreslerde 94 adet farklı kuruma ait sahte mühür, 50 adet kaşe, 15 adet numaratör, 2 bin 451 adet boş trafik tescil belgesi, 15 adet tanzim edilmiş 933 adet basımı tamamlanmış sahte nüfus cüzdanı, 240 adet basımı tamamlanmış avukat kimlik kartı, 187 adet boş lise diploması, 95 adet boş ulaştırma bakanlığı yetki belgesi, 60 adet sahte sürücü belgesi, 6 adet pasaport, araç plakaları ve belge baskı makineleri ele geçirildi.

Polisin 3 aylık çalışmasıyla ortaya çıkarılan şebekenin İstanbul'un farklı bölgelerinde bir çok iş yeri kiralayarak bu merkezleri baskı merkezi gibi kullandıkları belirlendi. Kiralanan iş yerlerinin belli bir firma ismi olmadan işletildiği ve sahte belgelerin basımı için kullanıldığı tespit edildi. Gözaltına alınan şüphelilerden bir çoğunun benzer konular kapsamında bir çok suç kayıtlarının bulunduğu ve özellikle Ö.Ş isimli şüphelinin farklı konulardan 47 suç kaydının bulunduğu kaydedildi.

Şebekenin çalışma yöntemlerini belirleyen polis, sahtecilik anlayışının nasıl işlediğini ortaya çıkardı. İnternet ortamından resmi dairelerde başvuru yapan vatandaşların işlemlerine kadar bir çok iş için sahte belge hazırladıkları iddia edilen şüphelilerin belge karşılığı yüksek miktarlarda para aldıkları belirlendi. İnternette kurdukları bir site aracılığıyla vatandaşlardan araba satış ilanı alan şüphelilerin kimlik bilgilerini aldıkları araç sahiplerinin bilgilerini kullanarak yeni sahte belgeler hazırladıkları da iddialar arasında yer aldı.

Ele geçirilen belgeler arasında en dikkat çeken pasaportlar ve okul diplomaları oldu. Pasaportlar için 1000 bin liraya kadar ücret aldıkları belirlenen kişilerin belgelerdeki mühür ve imzaları taklit etmek için serigraflar kullandıkları ve bu sayede mühürlerin kopyalarını çıkardıkları belirlendi. Operasyonun en dikkat çeken ayrıntılarından biri de sahte diplomalar için uygulanan ücret tarifesi oldu. Buna göre diplomaları branşına ve okuluna göre sınıflandırmasının yapıldığı ve istenilen branşa göre hazırlanan diplomalar için 75 ile 500 TL arasında değişen ücretler alındığı belirlendi.

Ayrıca piyasada çalıntı olarak bulunan araçlar için belge de hazırlandığını belirleyen polis, gözaltına alınan kişiler arasında bu araçlar için belge hazırlayanların da bulunduğu kaydedildi. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguları tamamlanan şüpheliler Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.

cihan



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,319 µs