En Sıcak Konular

Amerikalıların Ankara'daki füze lobisi

0 0 0000 00:00 tsi
Amerikalıların Ankara'daki füze lobisi ABD-İran geriliminin Ankara'ya en sıcak yansıması Amerikalıların füze sistemi kurma projesi. Aylardır Ankara'ya gidip gelen Amerikalılar Türkiye'ye İran'ın füzelerinin tehlikesini anlatıyor. Türkiye'den istedikleri ise biraz can sıkıcı...

ABD-İran gerilimi arttıkça İran'ın füzeleri tartışma konusu oldu. Tartışmayı daha da alevlendiren ise İran'ın füzelerini etkisiz hale getirmek isteyen Amerika'nın, İran'a yakın-uzak birçok noktaya hava savunma sistemi yerleştirmek istemesi. İran'ın füzelerini bahane edip istediği yere füze yerleştirmek isteyen Amerika'nın amacının farklı olduğunu da düşünenler yok değil. Geçtiğimiz gün ortaya koyduğu sert tepkide Rus Devlet Başkanı Putin, füzelerin kendilerine yönelik olduğunu ileri sürmüştü.

ABD'nin füze koymayı planladığı yerlere bakınca bu füzelerin sadece İran ile ilgili olmadığı hemen anlaşılıyor. Çünkü füze savunma sistemlerinin birisi Rusya'nın batısına, diğeri ise doğusuna yerleştiriliyor.

Türkiye'de Amerika'nın İran'ın füzelerine hedef olmasından endişe duyduğu ülkeler arasında. Bu yüzden Ankara'ya gelen Amerikalılar, Türk muhataplarını İran füzelerinin etkisine inandırmaya çalışıyor.

Dün Milliyet gazetesinde ilginç bir haber yer aldı. Gazetenin haberine göre ABD'nin NATO'daki en üst düzey yetkilisi Büyükelçi Victoria Nuland Türkiye'nin İran'ın kısa ve orta menzilli füzelerinin tehdidi altında olduğunu açıkladı. Nuland'ın bu açıklamayı Ankara'da Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nda yaptığı temaslar sırasında sarfetmesi önemli. Çünkü bu Amerikalı yetkililerin Türk muhataplarını İran'ın füzelerine karşı sistem kurmak ya da İran tehdidine karşı Amerika'nın yanında yer almak için ikna etme gayreti içerisinde olduğunu ortaya koyuyor. Üstelik bu çabalar yeni değil. Geçtiğimiz aylarda Ankara'da bulunan Amerikan heyeti Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan bir toplantıda Türk muhataplarının önüne bir harita açmıştı. O haritada Türkiye'nin adını bile anmayan Amerikalılar, İran'ın füze menzilini Türk muhataplarına göstermiş ve o füzelerin Londra'yı bile vurabileceğini ima etmişti. Amerikalılar, Türklerin Londra'ya kadar gidebilen bir füzenin Türkiye'ye rahatlıkla ulaşabileceğini anlayacağını tahmin etmiş olmalılar.

Peki, Amerikalılar bununla ne elde etmeyi amaçlıyor? Bu sorunun yanıtı belki de şu gelişme ile verilebilir: Akşam gazetesinde yayınlanan bir habere göre Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), 1 Mart’ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak üzere dört adet Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi tedarik edileceğini duyurdu.

www.iyibilgi.com



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,789 µs